Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΟ ΙΚΑ από τον ΤΑΠ/ΔΕΗ ;;

CLOSE WINDOWΚουτρουμάνης: Με δάνειο η καταβολή συντάξεων- δώρων τον Δεκέμβριο
Όπως ειδικότερα αναφέρεται, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα προχωρήσει σε έντοκο δανεισμό από το ΕΤΕΑΜ, ύψους 130 εκατ. ευρώ, και από τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΠ-ΔΕΗ) του Φορέα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ύψους 75 εκατ. ευρώ.

Σε δανεισμό, με σκοπό την ταμειακή διευκόλυνσή τους ενόψει της καταβολής συντάξεων και δώρων Δεκεμβρίου 2011, προχωρούν οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου
Κουτρουμάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Όπως ειδικότερα αναφέρεται, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα προχωρήσει σε έντοκο δανεισμό από το ΕΤΕΑΜ, ύψους 130 εκατ. ευρώ, και από τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΠ-ΔΕΗ) του Φορέα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ύψους 75 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού, και ο ΟΑΕΕ θα προχωρήσει σε έντοκο δανεισμό από τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων του Φορέα ΟΑΕΕ, ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης στην ερώτησή του επικαλούνταν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το ΙΚΑ και ΟΑΕΕ για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους για συντάξεις και δώρα το Δεκέμβριο, πρόκειται να προβούν σε δανεισμό μεγάλων ποσών και ζητούσε από τον υπουργό Εργασίας να ενημερώσει αν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των συντάξεων και συρρίκνωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων εντός του 2012.

Στο έγγραφο του υπουργού Εργασίας που φέρει ημερομηνία την 12η Δεκεμβρίου αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων και συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εντός του 2012».

Αναλυτικότερα, ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρει πως η σημερινή αναλογία μεταξύ συνταξιούχων και εργαζομένων είναι 1 προς 1,7 (σχέση η οποία βαίνει επιδεινούμενη), ενώ το 1950 αναλογούσαν 4 εργαζόμενοι σε κάθε 1 συνταξιούχο. «Πέρα από τη δημογραφική κρίση, προστέθηκε η δημοσιονομική κρίση» σημειώνει ο κ. Κουτρουμάνης και προσθέτει: «στα πλαίσια της διαχείρισης αυτής, η μείωση μισθών με ταυτόχρονη αύξηση της ανεργίας οδήγησαν στο σημείο που βρίσκονται σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες, και με κριτήριο να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων και συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων εντός του 2012. Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα εκπονεί αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες θα επικυρώνονται από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο τη συνεχή παρακολούθηση της εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης και τη βιωσιμότητα αυτής».

Ως προς το επιτόκιο, με το οποίο βαρύνονται τα δάνεια τα οποία θα πάρουν οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ενόψει της καταβολής των δώρων των Χριστουγέννων και των συντάξεων το Δεκέμβριο, ο υπουργός ενημερώνει ότι «αντιστοιχεί με το ποσοστό απόδοσης του Κοινού Κεφαλαίου Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Οργανισμών (Κοινό Κεφάλαιο) που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αυτό διαμορφώθηκε στο τέλος της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης του Κοινού Κεφαλαίου».


Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...