Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

7 λόγοι, γιατί πρέπει να αυξηθούν τα τιμολόγια ρεύματος

Του Χάρη Φλουδόπουλου


Δίνουν και παίρνουν οι φήμες αλλά και οι διαρροές σε σχέση με το ύψος στις αυξήσεις που τελικά θα εγκρίνει το αρμόδιο υπουργείο για τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Προ ημερών έγινε γνωστή η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, η οποία πρότεινε μεσοσταθμική αύξηση 12,7% (78,65 €/MWh, έναντι 69,78 €/MWh που ήταν το 2011 και πρότασης της ΔΕΗ για 81,69 €/MWh). Σε αυτή τη γνωμοδότηση, που αφορά το ανταγωνιστικό κομμάτι των λογαριασμών της ΔΕΗ και όχι στα υπόλοιπα τέλη ή φόρους που πληρώνουν οι καταναλωτές, υπάρχει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σκεπτικό που αναλύει τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις στο ρεύμα.
Σύμφωνα λοιπόν με τη ΡΑΕ υπάρχουν 7 λόγοι που οδηγούν την ανεξάρτητη αρχή να εισηγηθεί αυξήσεις. Αυτοί είναι:
Πρώτον αύξηση του κόστους παραγωγής που οφείλεται στη μείωση της υδροηλεκτρικής παραγωγής, τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου και των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με το 2010.


Δεύτερον επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που οδήγησε σε μείωση την παραγωγή της ΔΕΗ και αύξησε την εξάρτηση από αγορές από τρίτους,


Τρίτον μειωμένες πωλήσεις άρα και έσοδα της ΔΕΗ λόγω μείωσης της κατανάλωσης εξαιτίας της κρίσης.


Τέταρτον, μη αναπροσαρμογή των τιμολογίων στη διάρκεια του 2011, που είχε ως αποτέλεσμα να απαιτείται μεγαλύτερη αύξηση για τα τιμολόγια του 2012.


Πέμπτον, αύξηση του κόστους αγορών ενέργειας από τον ΗΕΠ (καθαρές αγορές από τρίτους), καθώς και από το κόστος του μηχανισμού κάλυψης μεταβλητού κόστους.


Έκτον, αύξηση των προβλέψεων της ΔΕΗ Εμπορίας 65 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 15% πάνω από το ποσό που εγκρίθηκε το 2011.


Έβδομον, επιβολή έκτακτου τέλους στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή.


«Ψαλίδι»


Όπως προαναφέρθηκε η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, επί της οποίας καλείται να αποφασίσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, προβλέπει μέσο έσοδο της ΔΕΗ για το 2012 τα 78,65 €/MWh, έναντι 81,69 €/MWh που είχε ζητήσει η ΔΕΗ. Η ΡΑΕ προκειμένου να μειώσει το ποσοστό των αυξήσεων που ζήτησε η ΔΕΗ επικαλείται ότι:


- Πρώτον υπάρχει περιθώριο περαιτέρω μείωσης του λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ σε ποσοστό 5% το 2012.




- Δεύτερον, η εύλογη απόδοση της δραστηριότητας εμπορίας που ζήτησε η ΔΕΗ (5%) είναι υψηλή και μπορεί να περιοριστεί στο 4%.


- Τρίτον στη δραστηριότητα της παραγωγής η ΡΑΕ κρίνει ως εύλογο ποσοστό απόδοσης το 10%, που ζήτησε η ΔΕΗ, περιορίζει ωστόσο την περιουσιακή βάση της παραγωγής στην οποία και εφαρμόζεται το ποσοστό αυτό: πχ η απόδοση αυτή δεν μπορεί να εφαρμόζεται σε παλιές μονάδες που δε λειτουργούν ή νέες που δεν έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν όπως οι πετρελαϊκές στο Αλιβέρι και το Λαύριο ή τις μονάδες φ.α. σε Αλιβέρι και Μεγαλόπολη).




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...