Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

"Μπλακ άουτ" στα εισοδήματα των νοικοκυριών

“Μπλάκ άουτ” στα ήδη περιορισμένα εισοδήματα των περισσότερων νοικοκυριών φέρνει σειρά νέων ανατιμήσεων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που θα ισχύσουν από το 2012, αρχής γενομένης από τον τριπλασιασμό του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που ανακοινώθηκε χθες και εν αναμονή των τελικών αποφάσεων της κυβέρνησης για το ύψος των αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρισμού.


Ξεκίνησε το ντόμινο των αυξήσεων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για το 2012
Η ανακοίνωση σε... δόσεις των αυξήσεων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, καθώς και το ενδεχόμενο να επιβληθούν καινούργια τέλη, όπως το τέλος καύσης λιγνίτη, που επιχειρεί η κυβέρνηση, ούτε μειώνει τις τεράστιες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς νοικοκυριών και μικρομεσαίων αλλά ούτε και μπορεί πλέον να αποκρύψει ότι τα υπερκέρδη των ιδιωτών της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας θα προκύψουν από τις χρεώσεις των τελικών καταναλωτών, στους οποίους πλέον μετακυλίονται κάθε είδους επιβαρύνσεις προς όφελος των αγορών...
Ούτε όμως και η τακτική του “μη χείρον βέλτιστον” που ακολουθεί η κυβέρνηση διαρρέοντας όλο το προηγούμενο διάστημα μεγαλύτερες από τις τελικά ανακοινωθείσες αυξήσεις αλλάζει το τελικό αποτέλεσμα, που είναι η μετακύλιση τεράστιων οικονομικών βαρών στις πλάτες των νοικοκυριών.
Σε αυτό το σκηνικό και με αυτή τη λογική η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) χθες δημοσιοποίησε τη γνωμοδότησή της για μεσοσταθμική αύξηση του τέλους ΑΠΕ από το 2012 στα 5,43 ευρώ/MWh, φροντίζοντας πάντως να επισημάνει ότι δεν είναι και τα 10,44 ευρώ που ζητούσε ο ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας)...
Κάτι αντίστοιχο αναμένεται και για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ που ανακοινώνονται τις επόμενες ημέρες, καθώς ήδη το ΥΠΕΚΑ έχει “υποσχεθεί” αυξήσεις μικρότερες του 19% -που ζητεί η ΔΕΗ.
Ειδικότερα, η ΡΑΕ ανακοίνωσε ότι οι αυξήσεις στις χρεώσεις του τέλους ΑΠΕ, ανά κατηγορία πελατών, σε σχέση με το 2011, θα είναι οι εξής:

- Για τα νοικοκυριά (οικιακή χρήση χαμηλή τάση): από 1,95 ευρώ σε 5,99 ευρώ /MWh: σε μια μέση κατανάλωση 1400 κιλοβατωρών στον λογαριασμό του τετραμήνου η αύξηση θα ανέλθει σε 8,386 ευρώ (από 2,73 ευρώ).
- Στην υψηλή τάση (βιομηχανία): από 1,04 ευρώ σε 2,96 ευρώ /MWh
- Στη μέση τάση (αγροτικής χρήσης): από 0,74 σε 2,29 ευρώ /MWh
- Στη μέση τάση λοιπές χρήσεις: από 1,69 σε 5,35 ευρώ/MWh
- Στις αγροτικές χρήσεις χαμηλής τάσης: από 0,9 σε 2,96 ευρώ/MWh
- Στις λοιπές χρήσεις χαμηλής τάσης: από 2,49 σε 7,39 ευρώ/MWh.
Το σκεπτικό της ΡΑΕ για το “αναγκαίο” της αύξησης του τέλους είναι να καλυφθεί η “μαύρη τρύπα” του ΔΕΣΜΗΕ (έλλειμμα 194,7 εκ. στο τέλος του 2011) και βέβαια η πριμοδότηση των “πράσινων” επιχειρηματιών ΑΠΕ.
Σύμφωνα με την απόφασή της, η ΡΑΕ θα εξετάζει κάθε τρίμηνο τις κινήσεις του ειδικού λογαριασμού προκειμένου να διαπιστώνει την οικονομική κατάσταση του διαχειριστή και την πρόοδο των εξόδων (ένταξη νέων μονάδων) και των πρόσθετων εσόδων που έχουν προβλεφθεί για το 2012. Εάν μάλιστα διαπιστωθεί νέα απόκλιση, τότε θα υπάρξει επανεξέταση της απόφασης και θα επιβληθεί νέα αύξηση στο ειδικό τέλος. Σημειώνεται ότι για το 2012 έχουν προϋπολογιστεί να χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν οι ανάγκες του ΔΕΣΜΗΕ έσοδα της τάξης των 30 εκ. ευρώ από το τέλος ΕΡΤ και 55 εκ. ευρώ από την επιβολή έκτακτου τέλους στην παραγωγή λιγνίτη. Σημειώνει δε ότι το “άνοιγμα” του ΔΕΣΜΗΕ διογκώθηκε, καθώς τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων ήταν μικρότερα από αυτά που είχαν υπολογιστεί, ενώ δεν έγινε αύξηση τέλους ΑΠΕ το 2010 σε όλους τους καταναλωτές, όπως είχε εισηγηθεί η Αρχή, και υπήρξε συνεχώς αυξανόμενη διείσδυση τεχνολογιών ΑΠΕ και κυρίως φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα.
Από την πλευρά τους, οι φορείς των παραγωγών ΑΠΕ, σε κοινή ανακοίνωσή τους, κάνουν λόγο για στρέβλωση στο σημερινό σύστημα και στον τρόπο υπολογισμού του τέλους ΑΠΕ, που υπερτιμάται τεχνητά συνιστώντας ευθεία επιδότηση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής από ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και τελικά αδικεί τις ΑΠΕ που μειώνουν το κόστος ρεύματος.


Συνδικάτα

Την κάθετη αντίθεσή της στην αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρισμού, παρά το ότι “η ΔΕΗ καταρρέει οικονομικά”, εκφράζει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Όπως επισημαίνει, έχουν γίνει ήδη 10 αυξήσεις στους λογαριασμούς την τελευταία διετία, σε βάρος των “φτωχών” νοικοκυριών, ενώ πολύ ελαφρύτερες ήταν οι αναπροσαρμογές στις μεγάλες καταναλώσεις, λόγω των απαράδεκτων και καταστροφικών αποφάσεων της κυβέρνησης σε βάρος της ΔΕΗ. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στον υποτιθέμενο “εξορθολογισμό” των τιμολογίων της ΔΕΗ, στο όνομα του οποίου γίνονται οι ανατιμήσεις, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση “κυνικά ομολόγησε για το χατίρι ποιων (συμφερόντων) αύξησε τα τιμολόγια πέρσι: πληρώνει ο φτωχός καταναλωτής για να μην υπάρχει επιχειρηματικός κίνδυνος”. Αποτέλεσμα αυτού του εξορθολογισμού, αναφέρεται, ήταν πέρσι 1.627.000 καταναλωτές που καταναλώνουν έως 800 Kwh από το σύνολο των 2.861.800 (χωρίς τα περίπου 340.000 κλειστά σπίτια με μηδενική κατανάλωση και τα περίπου 620.000 εξοχικά με κατανάλωση 1-200 Kwh) να πληρώνουν αυξήσεις 11,1%, αφού ο υποτιθέμενος αριθμός του 1,2 εκ. καταναλωτών που θα έμπαιναν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ανέρχεται σήμερα σε μόλις 274.000. Την ίδια ώρα μείωναν το ρεύμα σε 91.402 πλούσιους που κατανάλωναν πάνω από 3.000 Kwh το τετράμηνο, χαρίζοντάς τους 19 εκ. ευρώ.
Το σωματείο εργαζομένων "Σπάρτακος", από την πλευρά του, χαρακτηρίζει σκανδαλώδη τη νέα “εφεύρεση” της ΡΑΕ, κατ' εντολή ΥΠΕΚΑ, γι την επιβολή ειδικού τέλους καύσης λιγνίτη ύψους 2 ευρώ/MWh, που θα συνεισφέρει στα ταμεία του ΔΕΣΜΗΕ 55 εκ. ευρώ. Όπως αναφέρει, πρόθεσή τους δεν είναι η προστασία του πλανήτη από το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά η σκανδαλώδης και απροκάλυπτη προστασία των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών και παραγωγών ΑΠΕ. Κάνει λόγο για προσπάθεια να “καμουφλάρουν” το οφθαλμοφανές, δηλαδή να κλείσουν τη μαύρη τρύπα του ΔΕΣΜΗΕ που δημιούργησε η επιδότησης “της μεγαλύτερης φούσκας του αιώνα”, των ΑΠΕ, καλώντας τους καταναλωτές “να πληρώσουν το μάρμαρο” (500 εκ. ευρώ ετησίως), ενώ η ΔΕΗ πλησιάζει όλο και περισσότερο στο να μετατραπεί και να παγιωθεί στον πλέον ασύδοτο “φοροεισπρακτικό μηχανισμό”.

ΠΗΓΗ: http://www.avgi.gr/StartPageAction.action

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...