Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

"Point System" από τη ΔΕΗ για όσους καθυστερούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους...

Kαθιέρωση ενός μοντέλου "point system" για τους πελάτες που καθυστερούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς, προωθεί η ΔΕΗ, με στόχο να μειωθεί το φαινόμενο των κακοπληρωτών που διογκώνεται συνεχώς, αλλά και να διευκολυνθούν οι καταναλωτές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης και της ανεργίας.

Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι δεν θα τους "κόβεται" το ρεύμα κατά τους χειμερινούς και καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να προστατεύονται από το ψύχος και τους καύσωνες, πρόβλεψη άλλωστε που περιλαμβάνεται και στο ενεργειακό νομοσχέδιο.

Το νέο μοντέλο που εξετάζει η ΔΕΗ καθιερώνει την κατανομή όσων πελατών της αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξόφληση των λογαριασμών τους , σε έξι κατηγορίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου (ΑΠΕ), ανάλογα με τη συνέπειά τους, κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο. Για κάθε κατηγορία καταναλωτών θα προβλέπεται επακριβώς ποιες διευκολύνσεις (πληρωμές σε δόσεις) θα κάνει η ΔΕΗ αλλά και τι θα ισχύει στις περιπτώσεις της μη τήρησης του διακανονισμού. Ιδού, οι έξι αυτές κατηγορίες στις οποίες θα κατατάσσονται οι καταναλωτές :

1. Συνεπής χωρίς διακανονισμούς.

2. Συνεπής σε πληρωμές και διακανονισμούς.

3. Περισσότερες από μία ενσωματώσεις λογαριασμών σε επόμενους λογαριασμούς ή και μία αθέτηση διακανονισμού.

4. Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών.

5. Παραβίαση μετρητή μετά από αποκοπή λόγω χρέους.

6. Επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις μετρητή μετά από αποκοπή ή και ρευματοκλοπή.

Τέσσερις διμηνιαίες δόσεις

Ειδικά για τους οικιακούς καταναλωτές που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, θα προβλέπεται δυνατότητα ρύθμισης του ληξιπρόθεσμου λογαριασμού έως και σε 4 διμηνιαίες δόσεις, με ανάλογες κλιμακώσεις για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Ειδική κατηγορία αποτελούν οι πελάτες του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (άτομα με χαμηλά εισοδήματα, ηλικιωμένοι, ευπαθείς ομάδες κ.ά.). Στις περιπτώσεις αυτές θα παρέχονται περισσότερες δόσεις και χαμηλότερες προκαταβολές, ενώ θα προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για άτομα με μηχανική υποστήριξη.

Προβλέψεις διακανονισμών, υπό προϋποθέσεις, θα υπάρχουν και για τις λοιπές κατηγορίες πελατών της ΔΕΗ (επιχειρήσεις, δημόσιο, μεγάλες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης, κ।ά.).

ΠΗΓΗ: www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...