Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

«Βόμβα Κουκιάδη»: Δεν μπορούν να γίνουν αποκρατικοποιήσεις!!!

Βόμβα» μεγατόνων έριξε ο Πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Καθηγητής Ι. Κουκιάδης. Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι είπε: «Το θέμα είναι πλέον αρκετά δύσκολο και δημιουργεί πολλά προβλήματα – μετά την πτώση της χρηματιστηριακής αξίας των εταιριών υπάρχει προφανώς κάποιο πρόβλημα [...] με αυτήν την έννοια πρέπει να βρεθεί μια εναλλακτική λύση. Μία καθυστέρηση στην αξιοποίηση; Ή ένα είδος αξιοποίησης που θα δώσει τη βέλτιστη απόδοση για το δημόσιο;»
«Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος που να μην οδηγεί σε ξεπούλημα αντί ευτελούς τιμήματος των εταιριών», συμπλήρωσε ο κ. Κουκιάδης.

Είναι προφανές ότι το σχέδιο για φέτος, ναυαγεί.

Όπως είναι γνωστόν η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 1.7 δις μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου.

Ο στόχος για το 2011 είναι 5 δις.

Το συνολικό πρόγραμμα μέχρι το 2015 προβλέπει 50 δις!!!

Μάλιστα στο μεσοπρόθεσμο υπάρχει και το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Οι στόχοι αυτοί μοιάζουν ανέφικτοι στην παρούσα συγκυρία

Επειδή οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν βασική προϋπόθεση για το δεύτερο δάνειο, μετά τις σημερινές δηλώσεις του κ. Κουκιάδη δρομολογούνται εξελίξεις:

Αν ο κ. Κουκιάδης εκφράζει προσωπικές απόψεις, τότε μάλλον ο ίδιος προετοιμάζει την αποχώρησή του.

Αν η κυβέρνηση, υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής που θα προκαλούσε η εκποίηση δημόσιας περιουσίας, κάνει δεύτερες σκέψεις, τότε είναι πιθανόν η συμφωνία της 21ης Ιουλίου να βρίσκεται, ή να βρεθεί στον αέρα!

Εκτός και αν τα προσδοκώμενα από τις αποκρατικοποιήσεις έσοδα για εφέτος, δηλαδή 5 δις, αναζητηθούν από άλλα ισόποσα μέτρα!

Αυτό σημαίνει πρόσθετους φόρους!

Ο κ. Κουκιάδης κάνει λόγο για εναλλακτικές λύσεις:

Μπορώ να σκεφθώ δύο:

α) Υποθήκευση δημόσιας περιουσίας. Με τις σημερινές τιμές ουδείς γνωρίζει το τίμημα, πολύ δεν περισσότερο τους όρους.

β)Τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων. Σαφώς προτιμότερη επιλογή και από την πώληση και από την υποθήκευση, όμως με την οικονομία μας σε ύφεση, λίγες είναι οι ΔΕΚΟ που θα έχουν αξιοπρεπή κέρδη, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 5 δις, τουλάχιστον για εφέτος!

Σε κάθε, όμως, περίπτωση η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά βρίσκεται και πάλι εκτός στόχων και πολύ φοβούμαι ότι θα την πληρώσουν οι …συνήθεις ύποπτοι.

ΠΗΓΗ: www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...