Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Στη Μπιρμπίλη σήμερα οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί για ΙΤΟ, νερά και swaps

Με τους ανεξάρτητους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος συναντάται σήμερα, εξ΄αναβολής , η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Τίνα Μπιρμπίλη. Βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης είναι το μοντέλο λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, θέμα για το οποίο, ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει από την τελευταία φορά που συναντήθηκε η υπουργός με τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Τότε η υπουργός είχε ζητήσει από τους ανεξάρτητους παραγωγούς να εισηγηθούν τρόπους διασφάλισης, κατά το δυνατόν, της ανεξαρτησίας του νέου φορέα (ΙΤΟ - Independent Transmission Operator), δεδομένου ότι η Κομισιόν είχε απορρίψει την πιθανότητα να λειτουργήσει ανεξάρτητα από τον ΙΤΟ ένας market operator. Αντίθετα, στο διάστημα που μεσολάβησε, η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως για μια τέτοια εκδοχή, γεγονός που οδηγεί το υπουργείο στη νομοθέτηση αυτού του μοντέλου λειτουργίας. Ποιο είναι αυτό; Σε γενικές γραμμές το εξής: Παράλληλα με την 100% θυγατρική της ΔΕΗ εταιρεία ITO (Independent Transmission Operator) στην οποία περιέρχεται η υποδομή και η λειτουργία της μεταφοράς ηλεκτρισμού, δημιουργείται ένας ανεξάρτητος μηχανισμός που θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού. Πρόκειται για ένα μικρό και ευέλικτο market operator με σχετικά περιορισμένες αρμοδιότητες στον οποίο θα εκχωρηθεί το DAS (Day Ahead Scheduling) δηλαδή η ένταξη των προσφορών και η κατάρτιση μέσω αλγορίθμου της τιμής της προηγούμενης μέρας καθώς και η εκκαθάριση από την οποία προκύπτει η τελική οικονομική τιμή.

«Μιλάμε για μια υπηρεσία 6 – 7 ατόμων, από τα 200 που έχει σήμερα ο ΔΕΣΜΗΕ» δηλώνεται σχετικά, η οποία φυσικά δεν θα έχει στην ευθύνη της το κέντρο του Αγίου Στεφάνου που θεωρείται η καρδιά του συστήματος. Αυτός ο market operator με την περιορισμένη αρχικά λειτουργία, από το νόμο που θα καταθέσει η κ. Μπιρμπίλη σχετικά με την προσαρμογή της χώρας στο 3ο ενεργειακό πακέτο, θα προβλέπεται ότι θα μετεξελιχθεί σε ένα φορέα που το 2014 θα λειτουργήσει ως πραγματικός market operator, σύμφωνα με τις λειτουργίες που προβλέπει γι' αυτόν το πανευρωπαϊκό μοντέλο. Μέχρι, δε, να γίνουν αυτά και κυρίως η πιστοποίηση του νέου φορέα, ο ΔΕΣΜΗΕ θα συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει.
Τα μέλη του ΕΣΑΗ εμφανίζονται αποφασισμένα να επαναφέρουν την πρόταση για λειτουργία της αγοράς σε εντελώς διαφορετική βάση, με το άλλο δηλαδή μοντέλο που βρισκόταν στο πακέτο επιλογών που έδινε η κοινότητα, το ISO. Δεν θεωρείται ωστόσο πιθανό να υπάρξει στο θέμα αυτό κάποιο καινούργιο δεδομένο.

Τα νερά

Οι ανεξάρτητοι παίκτες της αγοράς, θα παρουσιάσουν επίσης την πρόταση που κατέθεσαν στη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποίησε η Κομισιόν επί της ελληνικής πρότασης για τα swaps της ΔΕΗ. Πέραν των άλλων, που αφορούν την πρόσβαση των ελληνικών ομίλων στη διαδικασία, τη δυνατότητα διαχείρισης της ενέργειας στην Ημερήσια Αγορά από εκείνον που θα την αποκτήσει κ.λπ., ενδιαφέρον έχει το αίτημα που κατέθεσαν ιδιώτες παραγωγοί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση των νερών. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τα swaps, έθεσαν επισήμως θέμα πρόσβασης συνολικά στο μείγμα «φθηνού» καυσίμου της ΔΕΗ, που περιλαμβάνει και τα υδροηλεκτρικά. Χαρακτηριστικά προτείνεται για ένα μεταβατικό στάδιο να υπάρξει αυστηρός έλεγχος της λειτουργίας των υδροηλεκτρικών και στη συνέχεια η οικονομική τους διαχείριση να περάσει σε έναν ανεξάρτητο φορέα, ώστε να σταματήσουν φαινόμενα κατάχρησης και χειραγώγησης των τιμών.

ΠΗΓΗ:www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...