Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΗ: Εξετάσεις στην τρόικα για το διαχωρισμό της

Στο μικροσκόπιο της τρόικας εισέρχεται για ακόμα μία φορά η ΔΕΗ και ο τομέας της Ενέργειας, αφού σήμερα κλιμάκιο ενεργειακών επιθεωρητών της Κομισιόν θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Ενέργειας κ. Κώστα Μαθιουδάκη, εν όψει των επαφών που έχουν δρομολογηθεί για την ερχόμενη εβδομάδα με τα στελέχη της τρόικας. Στόχος είναι η ενημέρωση της Επιτροπής για την «ελληνική πρόοδο» όσον αφορά τον ανεξάρτητο διαχειριστή συστήματος (ΙΤΟ), δηλαδή το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων μεταφοράς- διανομής της ΔΕΗ και το νέο ΔΕΣΜΗΕ, που δημιουργείται, καθώς και το τρίτο ενεργειακό πακέτο, χωρίς να αποκλείεται στις συνομιλίες να θιγούν και θέματα σχετικά με την ανταλλαγή λιγνιτικής ενέργειας, αν και αυτό είναι ζήτημα που χειρίζεται απ' ευθείας η Κομισιόν.
Νέες εταιρείες
Η ΔΕΗ Μεταφοράς που συστήνεται ως 100% θυγατρική της ΔΕΗ στο πλαίσιο του διαχωρισμού δεν θα απορροφήσει όλες τις δραστηριότητες του παλαιού ΔΕΣΜΗΕ, καθώς πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ευθύνη και η λειτουργία της ημερήσιας αγοράς να παραμείνει σε ανεξάρτητο -εκτός ΔΕΗ- φορέα, όπως θα μπορούσε να είναι ο ΔΕΣΜΗΕ. Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι στον ίδιο αυτό φορέα ή ενδεχομένως σε άλλο που θα δημιουργηθεί, θα περιέλθει και όλη η λειτουργία του συστήματος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και κυρίως η αποπληρωμή των παραγωγών Ανανεώσιμης Ενέργειας, καθώς η ΔΕΗ δεν θέλει με κανένα τρόπο να περάσει στην ευθύνη της «ΔΕΗ - Μεταφοράς» η διαδικασία αυτή.
Νέος φορέας
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις και για τρίτο φορέα, ένα σύμβουλευτικό όργανο με τη συμμετοχή και των ιδιωτικών εταιρειών ηλεκτρισμού για καλύτερη παρακολούθηση της αγοράς, η νέα δομή της οποίας θα συμπληρωθεί από ένα ακόμα όργανο που θα εποπτεύει τη διαχείριση των νερών για υδροηλεκτρικούς σκοπούς. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ετοιμάζει την περίοδο αυτή «Κώδικα Διαχείρισης των υδροηλεκτρικών σταθμών και υδάτινων πόρων», στο πλαίσιο των σχετικών επιταγών του Μνημονίου...
Οπως είναι γνωστό στο παρελθόν έχουν υπάρξει καταγγελίες ακόμη και στις Βρυξέλλεις από ανταγωνιστές της ΔΕΗ για τον τρόπο που λειτουργούν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί και μάλιστα η τρόικα πέρυσι το καλοκαίρι είχε ζητήσει μαζί με την πώληση του 40% των λιγντιτικών μονάδων να εξεταστεί και η πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών.
Τελικά έγινε δεκτή η συμβιβαστική πρόταση για ανεξάρτητη διαχείριση των υδροηλεκτρικών.
Τέλος, στις 11 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η Κομισιόν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις ανταλλαγές λιγντικής ενέργειας της ΔΕΗ με ενέργεια από τρίτες εταιρείες. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες μιλούν για πολύ περιορισμένο ενδιαφέρον από ξένους ομίλους, γεγονός που οδηγεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να εξετάσει το ενδεχόμενο τροποποίησης του μοντέλου των swaps, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό.
ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...