Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Μπιρμπίλη: Κλείδωσε το μοντέλο για ΙΤΟ και "μικρό" ΔΕΣΜΗΕ

«Κλείδωσε», όπως δήλωσε χθες η κ. Τίνα Μπιρμπίλη στους ανεξάρτητους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος, η απόφαση του υπουργείου για το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού: ΙΤΟ και παράλληλα ένας ανεξάρτητος market operator. Το μοντέλο αυτό θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει το ΥΠΕΚΑ για την προσαρμογή της χώρας στο 3ο ενεργειακό πακέτο. Ταυτόχρονα, η κ. Μπιρμπίλη διαβεβαίωσε τους επιχειρηματίες που συνάντησε χθες, ότι θα γίνουν όλα όσα απαιτούνται για τη διασφάλιση της ανεξάρτητης και αντικειμενικής διαχείρισης της αγοράς, ενώ θα υπάρχει ισχυρή εποπτεία ώστε να γίνουν, πιθανόν, διορθωτικές κινήσεις.
Στη συνάντηση με την Τίνα Μπιρμπίλη, τον γενικό γραμματέα κ. Κώστα Μαθιουδάκη και τον πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Νίκο Βασιλάκο συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, οι επιχειρηματίες Σάκης Καλλιτσάντζης, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Γιώργος Περιστέρης, ο Θεόδωρος Βάρδας από τα ΕΛΠΕ (elpedison) και ο Ανδρέας Διαμαντόπουλος από τον Όμιλο Κοπελούζου. Παρών ήταν και ο γενικός διευθυντής του ΕΣΑΗ Μανώλης Κακαράς.
"Μικρός" ΔΕΣΜΗΕ
Η δημιουργία του ΙΤΟ (Independent Transmission Operator), παρότι τα προβλήματα από τον εναγκαλισμό της ΔΕΗ ήταν προβλέψιμα, υπήρξε επιλογή της κυβέρνησης, καθώς δεν ήθελε να έχει απέναντί της τη ΓΕΝΟΠ. Ωστόσο, επειδή ακριβώς η μέχρι σήμερα εμπειρία δημιουργεί αμφιβολίες περί της δυνατότητας λειτουργίας του διαχειριστή χωρίς την επιρροή της ΔΕΗ, το ΥΠΕΚΑ ζήτησε από την κοινότητα να της επιτραπεί η υιοθέτηση ενός «υβριδικού» μοντέλου. Μετά τις αρχικές αντιρρήσεις η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως και έτσι φτάσαμε στο σημερινό, υβριδικό μεν, αλλά πιο «lite» μοντέλο. Ποιο είναι αυτό; Σε γενικές γραμμές το εξής: Παράλληλα με την 100% θυγατρική της ΔΕΗ εταιρεία ITO (Independent Transmission Operator) στην οποία περιέρχεται η υποδομή και η λειτουργία της μεταφοράς ηλεκτρισμού, δημιουργείται ένας ανεξάρτητος μηχανισμός που θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού. Πρόκειται για ένα μικρό και ευέλικτο market operator με σχετικά περιορισμένες αρμοδιότητες στον οποίο θα εκχωρηθεί το DAS (Day Ahead Scheduling) δηλαδή η ένταξη των προσφορών και η κατάρτιση μέσω αλγορίθμου της τιμής της προηγούμενης μέρας καθώς και η εκκαθάριση από την οποία προκύπτει η τελική οικονομική τιμή.
«Μιλάμε για μια υπηρεσία 6 – 7 ατόμων, από τα 200 που έχει σήμερα ο ΔΕΣΜΗΕ» δηλώνεται σχετικά, η οποία φυσικά δεν θα έχει στην ευθύνη της το κέντρο του Αγίου Στεφάνου που θεωρείται η καρδιά του συστήματος. Αυτός ο market operator με την περιορισμένη αρχικά λειτουργία, από το νόμο που θα καταθέσει η κ. Μπιρμπίλη σχετικά με την προσαρμογή της χώρας στο 3ο ενεργειακό πακέτο, θα προβλέπεται ότι θα μετεξελιχθεί σε ένα φορέα που το 2014 θα λειτουργήσει ως πραγματικός market operator, σύμφωνα με τις λειτουργίες που προβλέπει γι' αυτόν το πανευρωπαϊκό μοντέλο. Μέχρι, δε, να γίνουν αυτά και κυρίως η πιστοποίηση του νέου φορέα, ο ΔΕΣΜΗΕ θα συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει.
Τα μέλη του ΕΣΑΗ επανέφεραν την πρόταση για λειτουργία της αγοράς σε εντελώς διαφορετική βάση, με το άλλο δηλαδή μοντέλο που βρισκόταν στο πακέτο επιλογών που έδινε η κοινότητα, το ISO.
Πρόταση για δημοπρασίες
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, στη συζήτηση για τη διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί πρότειναν επιπλέον να προχωρήσει η ΔΕΗ, (όχι κατ΄ ανάγκη στην τωρινή φάση που σκοπεύει να «βγάλει» 300 Μεγαβάτ αλλά πάντως κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την υλοποίηση των swaps) σε δημοπρασίες 700 Μεγαβάτ λιγνιτικής ισχύος. Οι ιδιώτες πρότειναν επίσης τη διαβάθμιση της τιμής των ΑΔΙ, ανάλογα με τους ρύπους που εκπέμπει κάθε μονάδα. Δηλαδή οι ρυποογόνες μονάδες να παίρνουν χαμηλά ΑΔΙ και οι πλέον σύγχρονες και "καθαρές" υψηλότερα.
Τα νερά
Οι ανεξάρτητοι παίκτες της αγοράς, παρουσίασαν επίσης την πρόταση που κατέθεσαν στη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποίησε η Κομισιόν επί της ελληνικής πρότασης για τα swaps της ΔΕΗ. Πέραν των άλλων, που αφορούν την πρόσβαση των ελληνικών ομίλων στη διαδικασία, τη δυνατότητα διαχείρισης της ενέργειας στην Ημερήσια Αγορά από εκείνον που θα την αποκτήσει κ.λπ., ενδιαφέρον έχει το αίτημα που κατέθεσαν ιδιώτες παραγωγοί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση των νερών. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τα swaps, έθεσαν επισήμως θέμα πρόσβασης συνολικά στο μείγμα «φθηνού» καυσίμου της ΔΕΗ, που περιλαμβάνει και τα υδροηλεκτρικά. Χαρακτηριστικά προτείνεται για ένα μεταβατικό στάδιο να υπάρξει αυστηρός έλεγχος της λειτουργίας των υδροηλεκτρικών και στη συνέχεια η οικονομική τους διαχείριση να περάσει σε έναν ανεξάρτητο φορέα, ώστε να σταματήσουν φαινόμενα κατάχρησης και χειραγώγησης των τιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...