Ερωτηματικά για το κατά πόσο μπορούν πλέον να τηρηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις περί διατήρησης του 51% της ΔΕΗ υπό τον έλεγχο του Δημοσίου γεννούν οι εξαγγελίες των εκπροσώπων της τρόικας για εφαρμογή προγράμματος αποκρατικοποιήσεων-μαμούθ, συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2012. Στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα οι εκπρόσωποι των δανειστών δήλωσαν ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου, μετά τη μείωση των ελειμμάτων, να υπάρξει και μείωση του χρέους της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Τρόικα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην μείωση του ποσοστού του Δημοσίου, ακόμα και σε πλήρη ιδιωτικοποίηση σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Κάτι τέτοιο άλλωστε προκύπτει και με την "κοινή λογική", καθώς το σύνολο της αξίας των συμμετοχών του δημοσίου σε αυτές και μερικές ακόμα επιχειρήσεις υπολογίζεται σε 10 - 12 δισ. ευρώ, και το πρόγραμμα για το οποίο μίλησαν οι "τροϊκανοί" προβλέπει έσοδα 15 δισ. από αποκρατικοποιήσεις έως το 2012!
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο συμπερασμάτων της Τριμερούς Επιτροπής, «είναι εξίσου σημαντικό η κυβέρνηση να αναβαθμίσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και εν γένει να επιτύχει μεγαλύτερη απόδοση από το ευρύ φάσμα περιουσιακών της στοιχείων. Το έργο πλήρους απογραφής των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της κυβέρνησης και επεξεργασίας σχεδίου δράσης ανά στάδια είναι σε εξέλιξη».
Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Σερβάς Ντερούζ, η χώρα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015. «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικές πηγές (εσόδων) από αποκρατικοποιήσεις: εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, τα μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις και εμπορικά ακίνητα», διευκρίνισε.
Οι ελεγκτές της τρόικας έδωσαν το «πράσινο φως» για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι υπερβολικά αργή.
ΠΗΓΗ:www.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου