Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Από τα 60.000 στα...500.000 ευρώ τα ελάχιστα κεφάλαια για να πουλάει κανείς ρεύμα!

Κατακόρυφη αύξηση που μπορεί να φτάσει και… στα 500.000 ευρώ από το εξευτελιστικά χαμηλό ποσό των 60.000 ευρώ σήμερα, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες να θεσπίσει το υπ ΠΕΚΑ σαν το ελάχιστο κεφάλαιο που απαιτείται να έχει στο εξής μια εταιρεία, προκειμένου να πάρει άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Η σχετική ρύθμιση, βασισμένη στην τεκμηρίωση που έχει ετοιμάσει από το καλοκαίρι η ΡΑΕ έχει προωθηθεί από το γραφείο του υφυπουργού Ενέργειας Ι. Μανιάτη στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους, και αυστηροποιεί στο σύνολό της το πλαίσιο χορήγησης αδειών στην νεόκοπη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Μια σκέψη για παράδειγμα, που έχει πέσει στο τραπέζι από πέρυσι τον Μάιο, είναι ότι όποιος ασκεί εμπορική δραστηριότητα στο ηλεκτρικό ρεύμα, θα πρέπει να έχει δικές του πηγές παραγωγής (σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ή ΑΠΕ) στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.
Το μέτρο που είχε αναδείξει πρώτο το «Energypress» (http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/c34e36c0-7e28-4f56-88c3-c2067ebaca55 ), είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι και να αποφευχθούν περιπτώσεις απατεώνων που πήραν χρήματα πελατών και εξαφανίστηκαν, όπως συνέβη τη δεκαετία του ’90 στη σταθερή τηλεφωνία. Διότι σήμερα, αν «ανοίξει» κανείς το μητρώο αδειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ θα μετρήσει ούτε 20, ούτε 30, αλλά… 66 εταιρείες που υποτίθεται ότι εξασκούν αυτή την δραστηριότητα. Πόσες απ’ αυτές είναι ενεργές, πόσες έχουν τα εχέγγυα ; Ούτε 10, απαντούν οι γνωρίζοντες, τονίζοντας με νόημα ότι η αύξηση των ελάχιστων κεφαλαίων θα αφορά και στις υφιστάμενες εταιρείες, τόσο τις άγνωστες, όσο και τις γνωστές δηλαδή τη ΔΕΗ, την Energa, την Aegean, κ.ά.

Η τροπολογία είναι έτοιμη από τον Ιούλιο…
Το ερώτημα, δε, είναι γιατί η ρύθμιση δεν έχει ήδη ψηφιστεί αφού το σχέδιο της τροπολογίας για την αύξηση των κεφαλαιουχικών, όσο και μιας σειράς άλλων απαιτήσεων που απαιτείται να τηρεί όποιος πουλάει ηλεκτρικό ρεύμα στην ελληνική αγορά, είναι έτοιμο από τον περασμένο Ιούλιο. Το γιατί δεν είναι σαφές. Το βέβαιο είναι πως η καθυστέρηση αυτή σαν μοναδικό αποτέλεσμα είχε να ξεφυτρώσουν και άλλες εταιρείες «ηλεκτρισμού». Από 54 που ήταν τότε οι εγγεγραμμένες στο αρχείο μητρώου της ΡΑΕ, σήμερα είναι 66. Μερικές εξ αυτών, όπως λέγεται ευρέως στην αγορά, διαθέτουν σαν εφόδια ένα τηλέφωνο και μια ηλεκτρονική διεύθυνση, με τα οποία ψάχνουν να πάρουν πελάτες από τη ΔΕΗ. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται κυπριακή εταιρεία, που αποστέλλει mails σε επιχειρήσεις διαφημίζοντας ότι μπορεί να τους προμηθεύσει με φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις για το ποια ακριβώς είναι. Επίσης, μέχρι πριν από λίγους μήνες κυκλοφορούσε στην πιάτσα ότι στο χώρο δραστηριοποιείται και εταιρεία που πριν από μια 10ετία, με άλλο φυσικά όνομα, είχε ρίξει «φέσι» στον ΟΤΕ ύψους 37 εκ. ευρώ. Σημειωτέον ότι το ελάχιστο κεφάλαιο των 60.000 ευρώ που απαιτείται να έχει κανείς για να πάρει άδεια, είναι λιγότερα απ’ όσα χρειάζεται να δώσει για να πάρει… μια άδεια ταξί.
Έρχεται ο Κώδικας Καταναλωτών
Η κατακόρυφη αύξηση των ελάχιστων κεφαλαίων που απαιτούνται για να πουλάει κανείς ρεύμα, αποτελεί μέρος του Κώδικα Καταναλωτών. Ένα κείμενο με μια σειρά παρεμβάσεων για την προστασία των καταναλωτών, που θα συμπεριληφθεί στο νέο νόμο για την αγορά ενέργειας, τον οποίο η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη θέλει να έχει καταθέσει στη Βουλή ως τις 31 Μαρτίου.
Το κείμενο του κώδικα θα περιλαμβάνει πολλά άλλα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από την αυθαιρεσία των προμηθευτών τους, όπως πρόστιμα και εξέταση παραπόνων μετά από καταγγελίες για παραπλάνηση, ενημέρωση πριν την υπογραφή του συμβολαίου για τα στοιχεία και τις δυνατότητες του προμηθευτή, ενημέρωση για τις τυχόν αυξήσεις στα τιμολόγια ορισμένους μήνες πριν αυτές γίνουν, δυνατότητα σε "αδύναμες" οικονομικά ομάδες να εξοφλούν το λογαριασμό τους σε δόσεις, κ.ά. Τη μετατόπιση του κέντρου βάρους από τα θεσμικά στον καταναλωτή, μπορεί κανείς να τη δει και στις αποφάσεις της ΡΑΕ του τελευταίου μηνός. «Πρόγευση» του τι αναμένεται να ακολουθήσει, αποτελούν οι πρόσφατες αποφάσεις της για το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ, και τις «διπλοχρεώσεις» καταναλωτών, παρ’ ότι είχαν αλλάξει εταιρεία.
Και σύμφωνα με τις πληροφορίες στα θέματα καταναλωτή, στο εξής θα δίνεται όλο και περισσότερο βάρος τόσο από το υπουργείο όσο και από τη ΡΑΕ. Παρόμοιες αποφάσεις, λένε οι ίδιες πηγές πρόκειται να ακολουθήσουν τόσο για την αγορά ηλεκτρισμού όσο και για εκείνη του φυσικού αερίου, κατηγορίες που θα αφορά στον ίδιο βαθμό ο υπό επεξεργασία Κώδικας Καταναλωτή.
ΠΗΓΗ: www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...