Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Η ΔΕΗ και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις

H επόμενη ημέρα της κοινοποίησης του «πωλητηρίου» δημόσιας περιουσίας συμπεριλαμβανομένης και της ΔEH, από τον εκπρόσωπο της E. E. στην τρόικα κ. Σ. Nτερούζ, βρήκε το υπουργείο ΠEKA να δηλώνει μέσω υψηλόβαθμου αξιωματούχου του στο πρακτορείο Reuters ότι «η κυβερνητική πολιτική διατήρησης του 51% της ΔΕΗ παραμένει σταθερή», τη ΓENOΠ έτοιμη για «τρωικό πόλεμο» και τη διοίκηση της επιχείρησης να βλέπει την ιδιωτικοποίηση ως μια προοπτική, επισημαίνοντας όμως ότι η τιμή της μετοχής της είναι πάρα πολύ υποτιμημένη.
Aυτοί πάντως που γνωρίζουν καλύτερα τα πράγματα επισημαίνουν ότι το κεφάλαιο «ιδιωτικοποίηση» για τη ΔEH δεν άνοιξε από την τρόικα τώρα, αλλά από τον περασμένο Mάιο και θυμίζουν τη σύγκρουση Παπακωνσταντίνου - Mπιρμπίλη στο υπουργικό συμβούλιο για την έγκριση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Oι ίδιοι κύκλοι συνδέουν και την επιστολή Παπακωνσταντίνου στη διοίκηση της ΔEH για «μάζεμα» των οικονομικών της επιχείρησης, αλλά ακόμα και τα τεκταινόμενα γύρω από τη ΓENOΠ ΔEH, που ξεκίνησαν με το περίφημο δάνειο ύψους 500.000 ευρώ και συνεχίζονται με τις δημοσιογραφικές καταγγελίες για τον οργανωτικό γραμματέα του συνδικάτου.
O περιορισμός του μοναδιαίου κόστους λειτουργίας της επιχείρησης και η αποδυνάμωση της ΓENOΠ είναι τα δύο προαπαιτούμενα που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τέθηκαν στο υπουργείο Oικονομικών από την τρόικα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔEH.

Tο τι θα γίνει με την ενσωματωμένη και θεσμοθετημένη στον νόμο 2773 περιουσία της ΓENOΠ στη ΔEH ύψους 4,5 δισ. ευρώ είναι ένα από τα κρίσιμα θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης.
Από την πώληση εισηγμένων και μη εισηγμένων επιχειρήσεων, το Δημόσιο προσδοκά σε έσοδα της τάξης των 8 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν και άλλα projects που έχουν ήδη αποφασιστεί τότε το ποσό μπορεί να φτάσει έως και τα 15 δισ. Στις επιχειρήσεις του Δημοσίου περιλαμβάνονται επίσης οι ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, εταιρείες αστικών συγκοινωνιών, ΛΑΡΚΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα κ. λπ. Επίσης, και οι κρατικές τράπεζες. Πάντως, η χαμηλή αποτίμηση μεταθέτει τις αποφάσεις σε μεταγενέστερο χρόνο. Αυτό που θα γίνει φέτος είναι η πώληση του 30% της ΔΕΠΑ, όπως έχει προγραμματιστεί. Επίσης, δεν αποκλείεται να πωληθεί και ποσοστό του ΟΤΕ.

ΠΗΓΗ:
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...