Ριζικές ανατροπές στο εγχώριο ενεργειακό σκηνικό δημιουργεί η κατά τα φαινόμενα διατήρηση ενός υπάρχοντος status στην αγορά ηλεκτρισμού.
Η επιμονή των Βρυξελλών σε ένα καθαρό μοντέλο ΙΤΟ για τα δίκτυα ηλεκτρισμού – ο Διαχειριστής σχεδόν κατά 100% θα ανήκει στη ΔΕΗ – μπορεί να εξυπηρετεί σε αυτήν την φάση τον ελληνικό σχεδιασμό, προστατεύοντας από κραδασμούς στο εσωτερικό της ΔΕΗ (οργανωτικά και συνδικαλιστικά), ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως εντάσσεται στη δημιουργία ενός πακέτου έτοιμου προς ιδιωτικοποίηση στην περίοδο 2012 -2013!
Είναι χαρακτηριστικό ότι, καθώς το ίδιο μοντέλο λειτουργεί με επιτυχία εδώ και έναν χρόνο περίπου με την ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ στο φυσικό αέριο, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για την πρώτη και μετοχοποίησης για τον δεύτερο.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες!
Όπως μετέδωσε την Τρίτη το axiaplus. gr, οι σημαντικότεροι επιχειρηματίες της ηλεκτροπαραγωγής στην χώρα μας έφυγαν “παγωμένοι” από το γραφείο της Τίνας Μπιρμπίλη, καθώς η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τους ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν προκρίνει την εφαρμογή του μοντέλου ΙΤΟ με τον Διαχειριστή της αγοράς ηλεκτρισμού να ανήκει κατά 100% στην ΔΕΗ.
Το επίσημο “OXI” της Κομισιόν
Δύο μέρες μετά, μάλιστα, έφτασε στο υπουργείο και επίσημη επιστολή της επίσημη επιστολή με τις θέσεις των Βρυξελών για το ζήτημα, με την οποία επιβεβαιώνεται ότι η Κομισιόν βλέπει το συγκεκριμένο μοντέλο ως την πλέον ενδεικνυόμενη λύση, με προοπτική την μετέπειτα ιδιωτικοποίηση του ΙΤΟ και των δικτύων.
Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι η επιστολή υπογράφεται από την κ. Inge Bernaerts, επικεφαλής του τομέα Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου και, ουσιαστικά, νο2 της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας.
Από την άλλη την ίδια μέρα, ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ κ. Αναστάσης Καλλιτσάντζης, συνοδευόμενος από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Elpedison Roberto Poti συναντήθηκαν στις Βρυξέλες με τον ίδιο τον γενικό διευθυντή Ενέργειας Heinz Hilbrecht, στον οποίο και εξήγησαν ότι δεν είναι δυνατό αποφάσεις αξίας 30 εκατ. ευρώ ημερησίως για το ποιες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα πουλάνε ρεύμα στο σύστημα και ποιες θα ένουν εκτός να λαμβάνονται από μια εταιρεία 100% θυγατρική της ΔΕΗ.
Οι ιδιώτες ψάχνουν εναλλακτικά σενάρια που θα γίνουν αποδεκτά από τις Βρυξέλλες.
Την ίδια ώρα υπουργείο και ΡΑΕ δουλεύουν, πλέον, το θεσμικό πλαίσιο που θα πρέπει να είναι έτοιμο έως τις 31 Μαρτίου, βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο του Μνημονίου για την εφαρμογή του τρίτου ενεργειακού πακέτου.
Και δίνουν έμφαση στις μεγαλύτερες δυνατές διασφαλίσεις για την αμερόληπτη λειτουργία του ΙΤΟ, έστω και υπό τον σχεδόν πλήρη έλεγχο της ΔΕΗ, κατά το βελτιωμένο γαλλικό πρότυπο που παρουσιάστηκε πρόσφατα.
Η περιουσία των εργαζομένων στα δίκτυα
Η “Α” πληροφορείται ότι και σήμερα στο ΥΠΕΚΑ υπάρχει σύσκεψη ανάμεσα στην κα Μπιρμπίλη, τον πρόεδρο της ΡΑΕ δρα Νίκο Βασιλάκο και τους συνεργάτες τους.
Η προσοχή εστιάζεται σε δύο βασικά σημεία:
-Στην θεσμοθέτηση Εποπτικού Συμβουλίου, το οποίο βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας θα ανήκει κατά 100% στο Δημόσιο, ενώ είναι δυνατό να μετέχουν σε αυτό και εκπρόσωποι των εργαζομένων. Το Συμβούλιο θα ελέγχει από χρηματοοικονομικής πλευράς την πορεία του ΙΤΟ και θα λαμβάνει όλες τις καίριες αποφάσεις σε σχέση με τον προϋπολογισμό του, τα δάνεια, την μερισματική του πολιτική και, γενικότερα, κάθε απόφαση που μπορεί να έχει σημαντική επίδραση για την αξία του μετόχου, ήτοι της ΔΕΗ και των μετόχων της. Μάλιστα, το Εποπτικό Συμβούλιο θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεκαθαρίσει και ακανθώδη ζητήματα, όπως η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων επί των δικτύων μεταφοράς, ακριβώς στην προοπτική της μελλοντικής ιδιωτικοποίησης.
-Στην τοποθέτηση του λεγόμενου Επιτρόπου Συμμόρφωσης ( Compliance Officer), ο οποίος μπορεί να είναι είτε φυσικό πρόσωπο είτε και εταιρεία. Ο Επίτροπος θα ορίζεται από την κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κομισιόν και θα παρακολουθεί την τήρηση του προγράμματος συμμόρφωσης που θα έχει υποβάλλει ο ΙΤΟ προς την ΡΑΕ.
Ουσιαστικά, δηλαδή, θα κρίνει αν ο Διαχειριστής κάνει σωστά τη δουλειά του, διασφαλίζει την εφαρμογή των όρων του ανταγωνισμού κλπ.
Το Target Model του 2014
Μιλάμε για ένα τελείως καινούργιο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς, το οποίο έρχεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να προετοιμάσει την εφαρμογή του λεγομενου Target Model από το 2014 και μετά.
Φανταστείτε μια αγορά ηλεκτρισμού με έναν πανευρωπαϊκό, ουσιαστικά, διαχειριστή, στην οποία η σημερινή Οριακή Τιμή Συστήματος που είναι κλειδί για την τιμολόγηση του ρεύματος θα έχει απλώς ενδεικτικό ρόλο.
Και φανταστείτε ένα σκηνικό με καθορισμό τιμολογίων έπειτα από συμφωνίες των προμηθευτών με τους καταναλωτές, με δευτερογενή αγορά, με χρηματιστήριο ενέργειας κλπ.
Για την εφαρμογή, δε, αυτού του μοντέλου (πρόκειται για το Δ΄ενεργειακό πακέτο) πληροφορούμαστε ότι η υπουργός ΠΕΚΑ, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Μνημονίου για την καταβολή της 4ης δόσης, δεσμεύθηκε έναντι της Τρόικας ότι θα γίνει από 1/1/2014, δηλαδή χωρίς καθυστερήσεις, όπως συνέβη το Γ΄ ενεργειακό πακέτο που θεσμοθετείται κατόπιν εορτής στο τέλος Μαρτίου...
(δημοσιεύεται και στην εφημερίδα "Αξία", 12/02/2011)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου