Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Θα πρέπει να πεθάνουμε κυριολεκτικά προκειμένου να υλοποιηθεί το Μνημόνιο.

Ηλθε λοιπόν η έκθεση της Κομισιόν για να μας φέρει στα ίσια μας. Να μας θυμίσει ότι όχι μόνο θα γίνουμε φτωχότεροι αλλά δε θα δούμε φως στο τούνελ για πολλά χρόνια.
Η Κομισιόν βλέπει ότι η πολιτική του Μνημονίου δεν πάει καλά και ζητά από την κυβέρνηση νέα μέτρα αλλά και ολική συναίνεση της κοινωνίας και των κομμάτων. Απίστευτα πράγματα. Βάζουν βαθιά το μαχαίρι στην πληγή και ζητούν από το θύμα να λέει και ευχαριστώ. Σύμφωνα με το http://www.enet.gr/ :

- Τα βασικά στοιχεία του μακροπρόθεσμου σεναρίου δεν αλλάζουν. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,5% το 2010, κάτι που ήταν σε γενικές γραμμές αναμενόμενο. Ωστόσο τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η πτώση στην εσωτερική ζήτηση, κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση ήταν χειρότερη του αναμενομένου, ενώ οι εξαγωγές ήταν ισχυρές στο τέλος του 2010… Η ανάκαμψη αναμένεται στο 2ο μισό του 2011. Το εργασικό κόστος περιορίζεται οδηγώντας σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

- Οι περισσότεροι στόχοι του 2010 επιτεύχθηκαν. Η σημαντική περικοπή στις πληρωμές εξισορρόπησε τις μεγάλες αποκλίσεις στη συλλογή φόρων.
- Ο στόχος για το 2011 είναι η μείωση του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 7,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι. Οι υπάρχουσες προβολές δείχνουν ένα κενό της τάξης του 0,75% του ΑΕΠ, καθώς τα έσοδα από φόρους στο τέλος του 2010 ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων, ενώ υπάρχει αναθεώρηση προς τα κάτω για τα οφέλη ορισμένων οικονομικών μέτρων. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κλείσει αυτό το κενό. Θα καθορίσει μόνιμα οικονομικά μέτρα μόλις οριστικοποιήσει το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο στα τέλη Μαρτίου (με προοπτική υιοθέτησης στις αρχές Μαϊου). Στο μεταξύ η κυβέρνηση θα περιορίσει τις δαπάνες – πρόκειται για την ίδια στρατηγική που εφάρμοσε πέρυσι.
- Η κυβέρνηση ετοιμάζει τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την οικονομία. Θα καθορίσει ανώτατα όρια δαπανών για κάθε υπουργείο και για όλες τις κυβερνητικές οντότητες. “Η Ελλάδα εξακολουθεί να κολυμπά κόντρα στην ύφεση και στην παλίρροια των αυξανόμενων δαπανών αποπληρωμής τόκων”. Προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2014 χρειάζονται μόνιμα μέτρα που αντιστοιχούν στο 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012-2014. Ηδη μέτρα που αντιστοιχούν στο 2% έχουν αποτυπωθεί στο πρόγραμμα του Μαϊου 2010. Η προσπάθεια για την περαιτέρω οικονομική προσαρμογή θα απαιτήσει δομικές αλλαγές σε καίριους τομείς, αντιμετωπίζοντας τα αίτια των οικονομικών ασταθειών της Ελλάδας. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αφορούν μεταξύ άλλων στις δημόσιες επιχειρήσεις, την υγεία, τη φορολογική πολιτική, τις προσλήψεις στο Δημόσιο, τις επενδύσεις, τις στρατιωτικές δαπάνες.
- Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μεγαλώσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας και στόχος είναι τα 50 δισ. ευρώ από έσοδα αποκρατικοποίησης από σήμερα και μέχρι το 2015. Αυτό το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να μειώσει το χρέος κατά 20% του ΑΕΠ μέσα στην ερχόμενη 5ετία. Περαιτέρω, το πρόγραμμα είναι πιθανό να αυξήσει την οικονομική αποτελεσματικότητα και να υποστηρίξει μεγαλύτερες επενδύσεις και εξαγωγές. Το επίπεδο δέσμευσης της κυβέρνησης σε αυτή τη διαδικασία, περιλαμβανομένης της αποφασιστικότητάς της να καταργήσει προνόμια, θα είναι κρίσιμη. Εφόσον επιτύχει, αυτή η νέα πρωτοβουλία έχει τη δυναμική να βελτιώσει σημαντικά την ψυχολογία της αγοράς απέναντι στην Ελλάδα. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου 2011 το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για την περίοδο μέχρι και το 2015 θα πρέπει να έχει αποτυπωθεί, ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου 2011 η κυβέρνηση θα έχει επιλέξει συμβούλους για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τοποθετώντας και αρμόδιο γενικό γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών.
- Ενα κύμα δομικών αλλαγών βρίσκεται σε εξέλιξη. Κάποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις υιοθετήθηκαν πριν από το καλοκάιρι του 2010, περιλαμβανομένης της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό και του πρώτου σκέλους στις αλλαγές στα εργασιακά. Ωστόσο η προσπάθεια χαλάρωσε και υπήρξαν καθυστερήσεις συγκριτικά με τις πρώτες πολιτικές δεσμεύσεις. Ενας νόμος για την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του έτους, με μεταρρυθμίσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις… Ωστόσο οι φιλοδοξίες ήταν κάτω των εκτιμήσεων, αν και χρειάζεται χρόνος για να αποτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του νόμου. Ανεξάρτητα από τον επείγοντα χαρακτήρα των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντικό να επιβεβαιωθεί η ποιότητα και οι φιλοδοξίες της νομοθεσίας, καθω΄ς και η αποφασιστική και αποτελεσματική εφαρμογή.
- Αν και κάποιες ιδιωτικές τράπεζες κατάφεραν με επιτυχία να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια, χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες για την προστασία του τραπεζικού συστήματος. Η κυβέρνηση θα διαθέσει νέες εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από τις τράπεζες να υλοποιήσουν μεσοπρόθεσμα σχέδια χρηματοδότησης. Στόχος των σχεδίων είναι να μειώσουν την εξάρτηση των τραπεζών από τις λειτουργίες αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.

Τι προβλέπει η τρίτη αναθεώρηση του μνημονίου
Τα μέτρα που υποστηρίζουν τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική θα σχεδιαστούν με στόχο να διατηρήσουν το κοινωνικό δίκτυο ασφάλειας και να περιορίσουν τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Κάθε σχέδιο ανά τομέα θα θέτει στόχους για οφέλη στον προϋπολογισμό και θα υλοπιείται μέχρι το 2014, ώστε να αντιστοιχεί συνολικά στο 8% του ΑΕΠ.

- Κρατικές εταιρείες:
Τη διαχείριση του σχεδίου θα έχει η Γενική Γραμματεία των ΔΕΚΟ στο υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο θα αναπτυχθεί ανά επιχείρηση περιλαμβάνοντας: αυξήσεις τιμών, μείωση στα λειτουργικά έξοδα, καθορισμός προτεραιοτήτων στις επενδύσεις, προσαρμογές σε μισθούς και επιδόματα. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης τις απαιτούμενες αλλαγές στην καταβολή μερισμάτων και στη μείωση των επιδοτήσεων προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση στον προϋπολογισμό. Θα ορίζονται κριτήρια για να αποφασιστεί ποια από αυτές τις επιχειρήσεις θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο και θα υπάρξει νέα νομοθεσία για την εταιρική τους διακυβέρνηση.
- Μεταρρύθμιση στη φορολογία:
Δημιουργείται ομάδα εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, τη σταδιακή αύξηση των εσόδων και τη δημιουργία πιο αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη και την επένδυση. Η κυβέρνηση αναμένει πως προτεραιότητα θα δοθεί στον φορολογικό κώδικα για τις επιχειρήσεις, στις φοροαπαλλαγές, στα κίνητρα και στη φορολογία κεφαλαίου. Μέχρι το τέλος Μαϊου θα δημιοσιοποιηθεί μία έκδοση του σχεδίου με περισσότερες λεπτομέρειες προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για διαβούλευση με ειδικούς σε φορολογικά θέματα.
- Μισθοδοσία στο Δημόσιο:
Δημιουργείται κοινή ομάδα εργασίας στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Η πρώτη έκθεση αποκάλυψε ένα πολύπλοκο σύστημα μισθών και επιδομάτων καθώς και κακή κατανομή του προσωπικού. Μεταξύ άλλων το σχέδιο θα εστιάσει σε αυστηρότερη πολιτική για τους συμβασιούχους και σε ματαίωση διαδικασιών για την πλήρωση κενών θέσεων. Οι σχετικές αλλαγές της νομοθεσίας αναμένονται στα τέλη Ιουνίου.
Προβλέπονται επίσης σχέδια για την αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών και την αντιμετώπιση της επικάλυψης αρμοδιοτήτων, έλεγχος των στρατιωτικών δαπανών και καθορισμός προτεραιοτήτων για τις δημόσιες επενδύσεις.

- Ιδιωτικοποιήσεις:
Οριστικοποιείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που εκτείνεται χρονικά μέχρι το 2013, με σημείο εκκίνησης το ισχύον σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, όπου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο σιδηρόδρομος, τα αεροδρόμια, τα ταχυδρομεία, οι εταιρείες ύδρευσης, οι εταιρείες λιμένων και οι εταιρείες τζόγου. Μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας για την οποία υπάρχει δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης, ενώ η κυβέρνηση θα διαβουλευτεί με τη Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για τη διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου σχετικού με τις αποκρατικοποιήσεις. Μέχρι το τέλος του 2011 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και της ΔΕΠΑ, η διάθεση τουλάχιστον του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή που θα αναλάβει και τη διοίκηση της εταιρείας και η δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού για την Εγνατία που επίσης θα ιδιωτικοποιηθούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προβλέψεις της Κομισιόν είναι ότι θα πρέπει να μειωθεί περισσότερο το κράτος και να αλλάξει ο συσχετισμός 1 πρόσληψη προς 5 απομακρύνσεις από το δημόσιο. Ζητά επίσης αύξηση του ΦΠΑ στα μη αλκοοπούχα ποτά, αύξηση στη φορολογία των ακινήτων δηλαδή νέες υψηλές αντικειμενικές αξίες, περικοπές στο επίδομα ανέργων, νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ προϊόντων, νέοι πράσινοι φόροι σε αυτοκίνητα και ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...