«Καταστροφική για τα δημόσια έσοδα», χαρακτηρίζεται από κύκλους της ΔΕΗ τυχόν απόφαση της κυβέρνησης για περαιτέρω μετοχοποιήση της επιχείρησης στη τρέχουσα χρηματιστηριακή και οικονομική συγκυρία.
Και σημειώνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, και εφόσον η κυβέρνηση αποφάσιζε να διατηρήσει τον έλεγχο μειοψηφίας – όπως είναι και το πιο φυσιολογικό να κάνει- το Δημόσιο δεν θα έβαζε στα ταμεία του παρά 230-240 εκ. ευρώ. Δηλαδή κάτι περισσότερο από το μέρισμα των 150 εκ. ευρώ που πήρε πέρυσι από τη ΔΕΗ ο βασικός της μέτοχος.
Σχολιάζοντας τα πρόσφατα σενάρια περί ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, παράγοντες της ΔΕΗ θεωρούν ότι μόνο απώλειες παρά οφέλη θα είχε η κυβέρνηση, από μια τέτοια απόφαση στη δεδομένη στιγμή. Διότι, ακόμη και αν κατάφερνε να ξεπεράσει τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ, με την μετοχή της υποτιμημένη, να κινείται στα επίπεδα των 11-12 ευρώ, η σημερινή χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης ανέρχεται στα επίπεδα των 2,8 δισ. ευρώ (2,737 δισ, για την ακρίβεια, με βάση τα χθεσινά στοιχεία από το Χρηματιστήριο).
Άρα, με το Δημόσιο να ελέγχει το 51%, το τμήμα των μετοχών που του αναλογεί είναι το 1,4 δισ. ευρώ. Έστω λοιπόν ότι πουλάει το 51%, κρατώντας ωστόσο για λογαριασμό του τον έλεγχο μιας ισχυρής μειοψηφίας, που είναι το 34%, και επομένως εκχωρεί ένα ποσοστό 17%.
Μόλις 238 εκατ. ευρώ…
Το ποσοστό αυτό, βάσει της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ, ισούται με 238 εκατ. ευρώ. Σε τι θα ωφελήσει το Δημόσιο - λένε οι ίδιοι κύκλοι - να βάλει στα ταμεία του ένα τέτοιο ποσό, όταν μόνο πέρυσι εισέπραξε σαν μέρισμα από τη ΔΕΗ 150 εκ. ευρώ ; Ένα πάντως είναι βέβαιο : Αν η κυβέρνηση προχωρούσε τώρα σε ιδιωτικοποίηση, πολλοί θα ήταν εκείνοι που θα έσπευδαν να αγοράσουν μετοχές της ΔΕΗ, σε τόσο χαμηλή τιμή.
Χθες η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ έκλεισε στα 11,80 ευρώ, ενώ πριν από μερικές ημέρες, και όσο τα σενάρια περί πώλησης της επιχείρησης βρίσκονταν στο «φόρτε» τους είχε προσεγγίσει και τα 13 ευρώ (12,88 ευρώ). Τον Ιούνιο του 2009 ωστόσο η μετοχή της διαπραγματευόταν στα 16,5 ευρώ, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους είχε φτάσει τα 17 ευρώ, για να υποχωρήσει το Νοέμβριο στα 15,5 ευρώ. Επίσης τον Απρίλιο του 2010 σε μια άλλη ευνοϊκή χρηματιστηριακά συγκυρία για την επιχείρηση η μετοχή της «έπαιζε» στα 14,5 ευρώ ενώ τον Αύγουστο του ίδιου έτους κυμαινόταν στα επίπεδα των 14 ευρώ.
ΠΗΓΗ:www.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου