Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΣΥΠ/ΔΕΗ: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ & ΣΤΟΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟ ΑΤΟΜΙΚΙΣΜΟ

Αθήνα 30/10/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ & ΣΤΟΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟ ΑΤΟΜΙΚΙΣΜΟ

Τις ημέρες αυτές υλοποιούνται με αρκετή καθυστέρηση μερικοί σημαντικοί όροι της Ε.Σ.Σ.Ε. 2015.  Μιας Ε.Σ.Σ.Ε., της οποίας η διαπραγμάτευση άρχισε το Σεπτέμβριο του 2014 και υπογράφηκε μετά το Φεβρουάριο του 2015 με τις εταιρίες του Ομίλου.  Μια Ε.Σ.Σ.Ε. που διασφαλίζει τις εργασιακές σχέσεις και τις θέσεις εργασίας, που γενικότερα έχει θετικό πρόσημο και που ισχυροποιεί τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τα Σωματεία - μέλη της.
     Σε μια περίοδο μνημονιακή,  που οι εργαζόμενοι του Ομίλου ήταν επιστρατευμένοι, που η "μετενέργεια" σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια,  ήταν πολύ κοντά, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ορισμένα Σωματεία διεκδίκησαν, διαπραγματεύτηκαν και πέτυχαν μια από τις καλύτερες Ε.Σ.Σ.Ε. που έχουν υπογραφεί κατά την περίοδο των μνημονίων.
     Παράλληλα, η Ε.Σ.Σ.Ε. αντιμετώπισε το μένος μερίδας Μ.Μ.Ε. που ήθελε να πλήξει τον Όμιλο ΔΕΗ, αντιμετώπισε όμως και την αντίδραση ορισμένων Σωματείων – μελών της τα οποία ήθελαν τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αδύναμη, ανίσχυρη και απομονωμένη. Είναι συγκεκριμένα Σωματεία που τότε  "για το καλό" των εργαζομένων δεν υπέγραψαν την Ε.Σ.Σ.Ε. Είναι συγκεκριμένα Σωματεία που δεν ανταποκρίνονται στις καταστατικές οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.  Είναι συγκεκριμένα Σωματεία που οι ηγεσίες τους καθημερινώς βουλιάζουν στην αναξιοπιστία, στον ανούσιο παραγοντισμό και την ανευθυνότητα.  Τα κίνητρά τους είναι διαφορετικά:  προσωπικές φιλοδοξίες, μικροκομματικές σκοπιμότητες, σε καμία περίπτωση όμως " το καλό των εργαζομένων".
     Ουραγοί των εξελίξεων, μέχρι πριν λίγες ημέρες αγωνιούσαν, παρακαλούσαν για τη γρήγορη υλοποίηση των όρων της Ε.Σ.Σ.Ε. και τώρα, αφού έχει υλοποιηθεί η παροχή των διατακτικών σίτισης, παρασιτικά αποποιούνται των υποχρεώσεων τους που προκύπτουν από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με διάφορα προσχήματα.
     Μια έκτακτη εισφορά, που ενδυναμώνει τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που της λύνει τα χέρια να αγωνισθεί για την ανάπτυξη του Ομίλου και την προάσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
     Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ο περιορισμός  του  μεριδίου της ΔΕΗ στην παραγωγή, στη χονδρική και λιανική αγορά, οι στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας, η απαξίωση του ασφαλιστικού μας συστήματος, μας αφορούν όλους.
     Θα αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα με ισχυρή ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ή όχι;
     Αυτό είναι το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε.
     Και όχι η ανεύρεση τρόπων να αποφύγουμε την έκτακτη εισφορά.  Ο ατομικισμός είναι μία πολυτέλεια για αυτές τις εποχές που οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους. 
     Η  Ε.Σ.Σ.Ε. υλοποιείται, καθυστερημένα σε πολλές περιπτώσεις στρεβλά, αλλά υλοποιείται.  Από την παροχή των διατακτικών σίτισης,  έχουν προς το παρόν αποκλεισθεί οι αμειβόμενοι με τον ανώτατο, κατά το νόμο, μισθό καθώς και οι αποσπασμένοι.  Κατάφωρη αδικία, η οποία επιβάλλεται να αντιμετωπισθεί.  Και παρ΄ όλα αυτά δεν γυρνούν την πλάτη τους στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.  Όλοι οι υπόλοιποι που βγαίνουν άμεσα ωφελημένοι θα αδιαφορήσουν;
     Αν κάποιοι θέλουν να αισθάνονται "έξυπνοι", εμείς αισθανόμαστε υπερήφανοι που σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων.
     Καλούμε τους συναδέλφους, να υιοθετήσουν τις αρχές της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, της ΕΝΟΤΗΤΑΣ και της ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.  Να απομονώσουν Σωματεία που δεν ενδιαφέρονται για αυτούς.  Να ενδυναμώσουν Σωματεία – μέλη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών.
     Καλούμε τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, να προστατεύσει το κύρος των αποφάσεών της, ώστε η προσπάθεια δημιουργικής σύνθεσης να μην ερμηνεύεται ως αδυναμία.

     Καλούμε επίσης τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, να γνωστοποιήσει στους συναδέλφους τα Σωματεία τα οποία έχουν οικονομικές εκκρεμότητες, από τις τακτικές και έκτακτες οικονομικές υποχρεώσεις τους. 
Γραφείο Τύπου 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...