Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΗ:Πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση κερδοφόρων μονάδων και δραστηριοτήτων της σε ιδιώτες

Τον τεμαχισμό της ΔΕΗ σε κομμάτια, με σκοπό την πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση κερδοφόρων μονάδων και δραστηριοτήτων της σε ιδιώτες, προωθεί η κυβέρνηση.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας... «μικρής ΔΕΗ» μέσω της εισφοράς μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε θυγατρική εταιρεία, με σκοπό την πώλησή της σε ξένους και έλληνες ενδιαφερόμενους. Ουσιαστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου κινείται στη λογική της προκατόχου του, καθώς η Τ. Μπιρμπίλη πρώτη είχε θέσει το ενδεχόμενο δημιουργίας θυγατρικών σχημάτων.

Ο συγχρονισμός των δύο παραπέμπει σε προαποφασισμένο σχεδιασμό, με σκοπό να εκχωρηθούν σε ιδιώτες κυρίως κερδοφόρες μονάδες της επιχείρησης. Η πρωτοφανής χρηματιστηριακή απαξίωση του εισηγμένου ομίλου διευκολύνει, καθώς τα τιμήματα-μισθώματα θα γίνουν με βάση κυρίως την αποτίμηση της ΔΕΗ. Με απώλειες 43,9% από την αρχή του έτους (μέχρι και τη συνεδρίαση της 29/9) η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου έχει συρρικνωθεί στα 1,41 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η καθαρή θέση υπολογίζεται στα 6,77, οι πωλήσεις στα 5,81 δισ. και τα κέρδη χρήσης στα 557,9 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Ενέργειας επικαλείται σχετικές συμφωνίες με την τρόικα και θεωρεί πως με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας σε ποσοστό έως 40%, όπως επιμένουν οι δανειστές. Ομως παράγοντες του κλάδου υποστηρίζουν πως το «κλειδί» βρίσκεται στην αναφορά του Γ. Παπακωνσταντίνου για οικονομική ενίσχυση με υγιή κεφάλαια, που -πάντα κατά την εκτίμησή τους- παραπέμπει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως μέσω μιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου οι ιδιώτες που τυχόν συμμετάσχουν θα αποκτήσουν μετοχικό πλεονέκτημα με το ποσοστό του Δημοσίου να περιορίζεται αισθητά. Καλά ενημερωμένες επιχειρηματικές πηγές υποστηρίζουν ότι σχετική πρόταση προβλέπει αύξηση ύψους 2 έως 2,5 δισ. ευρώ στην οποία το Δημόσιο ελλείψει κεφαλαίων θα απόσχει, με συνέπεια το μερίδιό του να μειωθεί από το 51,49% σε λιγότερο από 30-38% . Θεωρούν δε, πως η πρόσφατη κίνηση του λονδρέζικου χαρτοφυλακίου Silchester International Investors (SII) να αποκτήσει το 10,5% για λογαριασμό τελικών πελατών του σχετίζεται με αυτήν ακριβώς την προοπτική.

Ζητούμενο για τους επιχειρηματίες είναι να απαλλαγεί η ΔΕΗ από το βάρος των υποχρεώσεων (πιθανόν το μεγαλύτερο μέρος θα φορτωθεί στο Δημόσιο) και να εξασφαλίσουν κερδοφόρες λειτουργίες. Το υπουργείο ανοίγει ένα ένα τα χαρτιά του, περιμένοντας την έλευση του 100μελούς κλιμακίου γερμανών επιχειρηματιών, με την ενέργεια να είναι το πρώτο θέμα στη σχετική ατζέντα των επαφών. Την ίδια περίοδο εκτιμάται ότι θα έχουν «δέσει» 2-3 κοινά σχήματα ξένων και ελλήνων επιχειρηματιών.

Κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας σημειώνουν πως σε μία... μικρή ΔΕΗ θα μπορούσαν να ενταχθούν μία-δύο προβληματικές δραστηριότητες, αλλά κυρίως κερδοφόρες λειτουργίες και χρήσεις προστιθέμενης αξίας.

Αναδημοσίευση από το http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...