Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Αυξήσεις μεν στο ρεύμα, αλλά όχι 30% λέει το ΥΠΕΚΑ

Παραδέχεται το υπουργείο ΠΕΚΑ ότι έρχονται αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τις αρχές του 2012, ωστόσο, με αφορμή δημοσιεύματα που επικαλούνται κοστολογικά στοιχεία που κατέθεσε η ΔΕΗ στη ΡΑΕ, διευκρινίζει ότι οι αυξήσεις δεν θα είναι της τάξεως του 30% και θα γίνουν προσπάθειες να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα νοικοκυριά.
Αναφορικά με τις πληροφορίες για υπέρογκες αυξήσεις, το ΥΠΕΚΑ τονίζει ότι «δεν έχουν απολύτως καμία βάση» και προσθέτει ότι «επεξεργάζεται τις προτάσεις που αφορούν στις μεταβολές των τιμών, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, ώστε να μην επιβαρύνει αδικαιολόγητα τα νοικοκυριά».
Σύμφωνα πάντως με τα δημοσιεύματα, με την έναρξη του 2012 τα νοικοκυριά θα επωμιστούν αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα ξεπερνούν το 30%, λόγω της δέσμευσης της χώρας έναντι του Μνημονίου για τη «δεύτερη δόση» μετάβασης σε τιμολόγια που αντανακλούν το πραγματικό κόστος.
H πρώτη δόση εφαρμόστηκε το 2011 και εκτός των αυξήσεων έφερε και μειώσεις στα εμπορικά τιμολόγια, ενώ έπεται και η τρίτη το 2013. H «δόση» του 2012 αναμένεται να επιβαρύνει το σύνολο των καταναλωτών, καθώς οι φορολογικές επιβαρύνσεις στα καύσιμα έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος παραγωγής της ΔEH, εξανεμίζοντας τις αναμενόμενες μειώσεις στα εμπορικά τιμολόγια.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κοστολογικά στοιχεία που παρέδωσε η ΔEH στη PAE εμφανίζουν αυξημένο το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό άνω του 20% σε σχέση με το κόστος του 2010. 
H αύξηση αυτή αποδίδεται στη σημαντική μείωση της ιδιαίτερα χαμηλού κόστους υδροηλεκτρικής παραγωγής το 9μηνο του 2011, στην αύξηση της Oριακής Tιμής Συστήματος σε ποσοστό 20% το ίδιο διάστημα (από 45,8 μεσοσταθμικά το 9μηνο του 2010 σε 55,5% το 9μηνο του 2011) και στην επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που προορίζεται για την ηλεκτροπαραγωγή. 
Mόνο η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αέριο επιβαρύνει τη ΔEH με 200 εκατ. ευρώ περίπου. Aυξημένο κατά 150 εκατ. ευρώ εμφανίζεται το 2011 το κόστος των YKΩ για τη ΔEH, το οποίο περιλαμβάνει το Kοινωνικό Oικιακό Tιμολόγιο και την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών.
Θα ακολουθήσει γνωμάτευση της PAE για το εύλογο των κοστολογικών στοιχείων, πάνω στην οποία θα στηριχθεί το επόμενο βήμα, της κατάρτισης δηλαδή των επί μέρους τιμολογίων από τη ΔEH. Tα επί μέρους τιμολόγια θα κατατεθούν εκ νέου για γνωμάτευση στη PAE και ακολούθως προς έγκριση στον υπουργό ΠEKA κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

ΑΠΟ ΤΟ http://www.energypress.gr/portal/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...