Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Υπερβολικές...Αμοιβές σε στελέχη της ΔΕΗ

Αναδημοσίευση από το www.zougla.gr
Η ανησυχία και η ανασφάλεια όλων των απλών φορολογουμένων μετατρέπεται σε αγανάκτηση και οργή, όταν διαπιστώνουν ότι αποτελούν τα μοναδικά θύματα του «τσουνάμι» των μέτρων που έρχονται. Τέτοια αγανάκτηση προκαλούν και οι μισθοί διαφόρων μεγαλοστελεχών δημόσιων επιχειρήσεων, όπως αυτοί των τριών αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων της ΔΕΗ, των οποίων οι ετήσιες αποδοχές ξεπερνούν τα πιο τρελά όνειρα των μισθωτών.
Στη ΔΕΗ, όπως φαίνεται, δεν τα βγάζουν πέρα με έναν διευθύνοντα σύμβουλο και πρωτοτύπησαν, τοποθετώντας και τρεις αναπληρωτές του. Στον πρώτο αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Απόστολο Μπαράτση υπάγονται οι γενικές διευθύνσεις ορυχείων, παραγωγής και εμπορίας, στον δεύτερο, τον καθηγητή ΕΜΠ Νικόλαο Χατζηαργυρίου υπάγονται οι γενικές διευθύνσεις μεταφοράς και διανομής αλλά και οι μονάδες για την έρευνα και τη διασφάλιση της ποιότητας των υλικών και στον τρίτο την κ. Ουρανία Αικατερινάρη, ανήκουν οι διευθύνσεις οικονομικών υπηρεσιών.
Την ώρα που ο 14ος μισθός αποτελεί παρελθόν -προς το παρόν μόνο για το Δημόσιο- και όλοι μιλούν για το σκληρότερο κύμα μέτρων που αναμένεται, η ΔΕΗ συνεχίζει να κάνει προσλήψεις. Το θέμα που τίθεται αφορά και στις αποδοχές τους, που είναι 180.000 ευρώ μικτά ετησίως.
Στην ερώτηση που έκανε προς την υπουργό περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, παίρνει την απάντηση στην οποία αναφέρονται οι αποδοχές με την προκλητική διευκρίνιση ότι είναι μειωμένες κατά 10% εν συγκρίσει με προηγούμενους αναπληρωτές. Εν ολίγοις, η θέση του αναπληρωτή στη ΔΕΗ προέβλεπε περίπου
200. 000 ευρώ και έπεσε στις 180.000.
Το συγκεκριμένο ποσό δεν θα μπορούσε να διαιρεθεί σε 14 μήνες, καθώς η επαγγελματική σχέση των τριών συμβούλων δεν διέπεται από τα όσα προβλέπονται για τους δημοσίους υπαλλήλους και την περικοπή του 14ου μισθού, δηλαδή τα λεγόμενα golden boys δεν θα υποστούν και άλλη μείωση των αποδοχών τους, όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι . Διαβάστε την απάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη.



Παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Με δεδομένη μια λογική απόκλιση που έχουν συνήθως οι μισθοί των στελεχών μεγάλων οργανισμών με αυτούς των απλών εργαζομένων, η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του μισθού του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου και ενός εργαζομένου επί 23 χρόνια στη ΔΕΗ, με επίδομα επικίνδυνης εργασίας και δύο παιδιά, είναι εξωπραγματική αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ετήσιες αποδοχές του δεύτερου δεν υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ. Όλα αυτά την ώρα που έχει ήδη αποφασιστεί η σταδιακή μείωση των συντάξεων όλων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.
Το θέμα της αμοιβής των golden boys έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως πολιτικές, αλλά και του Γενικού Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γιώργου Σχοινιωτάκη, ο οποίος ανοιχτά πλέον ζητά την επιστροφή των μισθών στελεχών του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ που ξεπερνούν το μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα με όσα είπε στη zougla.gr ο γενικός επίτροπος, η έρευνα δεν περιορίζεται μόνο στους μισθούς αλλά και στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί τα τελευταία έξι χρόνια. Στο ίδιο πλαίσιο έρευνας εντάσσονται και οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η Εκκλησία, δηλαδή από το «μικροσκόπιο» του ελεγκτικού συνεδρίου θα πρέπει να περάσουν και όσες συμβάσεις του Βατοπεδίου δεν έχουν περάσει έως σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...