Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Aνατροπές σε μισθούς και συντάξεις

Δραματική μείωση αποδοχών - σε ορισμένες δε περιπτώσεις χάνονται πάνω από 3 βασικοί μισθοί (αλλά και συντάξεων σε ΔΕΚΟ) μαζί με μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό καθεστώς φέρνουν τα μέτρα-σοκ της κυβέρνησης. Σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης στελέχη της ΑΔΕΔΥ μιλούν για απώλειες μεταξύ 20% και 30%. Εντός των προσεχών ημερών θα κοινοποιηθεί το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό τοπίο απο το υπουργειο Εργασίας καθώς και το νομοσχέδιο για την εξίσωση των οριων ηλικίας ανδρών-γυναικων στο δημοσιο. Πάντως ειναι πασιφανές οτι θα υπάρξει μείωση της κατανάλωσης και παρατεταμένη βαθειά ύφεση αν δεν υπάρξουν άμεσα αναπτυξιακά μέτρα μετα τον καταιγισμό του νεου οικονομικού πακέτου απο την κυβέρνηση.

Και πάλι ''θυματα'' ειναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιουχοι. Ακομη και οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 400 ευρω αλλα και οι συνταγματικά κατοχυρωμένες συβάσεις εργασιας, βρισκονται στο στόχαστρο μιας κυβέρνησης που αλλα υποσχέθηκε και αλλα πράττει. Και ειναι ευλογες οι κοινωνικες εντάσεις που θα ακολουθήσουν. Τα μέτρα αυτα ειναι καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα κοινωνικά άδικα και αναποτελεσματικά που θα ρίξουν τη χώρα στο βάλτο της ύφεσης και της ανεργίας. Και φυσικά δεν συνάδουν με τις προεκλογικές εξαγγελίες του κυβερνώντος κομματος. Τα μετρα αυτα -οπως τονίζουν τα εργατικά συνδικάτα-οδηγουν:

-Σε δραματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, χωρίς μάλιστα να υπάρχει το ανάλογο ισοδύναμο προς την πλευρά των εργοδοτών, των εχόντων και κατεχόντων. - Έχουν τραγική επίπτωση στην ζήτηση και στην κατανάλωση με αποτέλεσμα την εμβάθυνση της ύφεσης και την διεύρυνση της ανεργίας.

- Διακρίνονται αποκλειστικά από την εισπρακτική λογική χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική, εξόδου από την κρίση. Περικόπτουν και την ελάχιστη προβλεπόμενη αύξηση στον προϋπολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι συνολικές ανατροπές σε μισθούς και συντάξεις για ολους τους εργαζόμενους(χωρις να προσμετρηθούν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στη φορολογία)εχουν ως εξής:

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ

· Καταργουνται οι συλλογικες σύμβασεις εργασίας.

· Μειώνονται κατά 30% τα επιδόματα Αδείας, Δώρα Πάσχα, και Χριστουγέννων.

· Μειώνονται κατά 10% τουλάχιστον (σε πρώτη φάση) τις συντάξιμες αποδοχές σε ΔΕΗ-ΟΤΕ

: Μειώνονται από 7% τις μηνιαίες αποδοχές και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από 1ή Ιανουαρίου 2010

Σημ: Βαρύ πλήγμα δέχονται οι συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΟΤΕ και του ΟΑΠ ΔΕΗ αφου η περικοπή της επιχορήγησης του ταμείου κατά 10% οδηγεί σε αυτόματη μείωση των συντάξεων. Μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες για τους εν ενεργεία εργαζόμενους οι οποίοι θα βγουν σύντομα στη σύνταξη λόγω της περικοπής κατά 7% του βασικού μισθού και των επιδομάτων.

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...