Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Το Ενεργειακό στα χέρια του Πρωθυπουργού

Οι τομείς Εξωτερικών και Ενέργειας, από τους βασικότερους σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, παραμένουν ερμητικά κλεισμένοι στο προσωπικό γραφείο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός, όπως ήταν και το επικρατέστερο σενάριο, κράτησε για τον εαυτό του το υπουργείο Εξωτερικών, φέρνοντας στο υπουργείο δύο προσωπικούς και απόλυτα πιστούς φίλους του: τον εξωθεσμικό Δημήτρη Δρούτσα, ως αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και τον βουλευτή Σπύρο Κουβέλη ως υφυπουργό Εξωτερικών.
Ο κ. Δρούτσας έχει άμεση γνώση του υπουργείου Εξωτερικών από την προηγούμενη θητεία του κ. Παπανδρέου ως υπουργού Εξωτερικών επί κυβέρνησης Σημίτη.

Ο κ. Δρούτσας ως προσωπικός συνεργάτης και φίλος του κ. Παπανδρέου είχε αναλάβει την εποχή εκείνη πολλές εμπιστευτικές αποστολές διαπραγματεύσεων κατ' εντολήν του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Κορωνίδα της δραστηριότητας αυτής ήταν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις του κ. Δρούτσα, κατ' εντολήν του κ. Παπανδρέου με τους διεθνείς παράγοντες (σ.σ. κυρίως με τον Βρετανό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ), που κατέληξαν στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό μέχρι το 2003. Ε

ίναι άγνωστο για την ώρα γιατί ο έτερος προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού, ο κ. Κουβέλης, τοποθετήθηκε τελικά υφυπουργός Εξωτερικών, αφού ήταν περίπου σίγουρο ότι είχε ήδη «κλείσει» τη θέση τού υπό σύσταση υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η υπουργοποίηση τελικά της συνεργάτιδος στο προσωπικό γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Τίνας Μπιρμπίλη στο ίδιο υπουργείο αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη αλλά και το μεγαλύτερο ερώτημα στη σχηματισθείσα κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου. Και αυτό γιατί το ανύπαρκτο αυτή τη στιγμή και υπό σύσταση υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποτελεί ίσως το ουσιαστικότερο «εργαλείο» της νέας διακυβέρνησης διά της «πράσινης ανάπτυξης».

Η τοποθέτηση στο νευραλγικό αυτό και σημαντικότατο υπουργείο της εξωθεσμικής συνεργάτιδος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Μπιρμπίλη, σημαίνει ότι και αυτός ο βασικός τομέας παραμένει ερμητικά κλεισμένος στο γραφείο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.
Αυτό το υπό σύσταση υπουργείο ευλόγως θα χρειαστεί από λίγο έως πολύ χρόνο για να ορθοποδήσει και να παραγάγει έργο.

Την ίδια στιγμή όμως το υπουργείο αυτό θα κληθεί να διαχειριστεί όλο τον ενεργειακό τομέα της χώρας, με αιχμή του δόρατος τη ΔΕΗ αλλά και όλη την πολιτική αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου που διέρχονται στη χώρα.

Ειδικά η ΔΕΗ αποτελεί τον «σκληρό πυρήνα» του ενεργειακού προβλήματος της χώρας και τον αποφασιστικό παράγοντα για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τη συρροή νέων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, είναι άγνωστο πώς η τριπλή υπουργός θα διευθετήσει δύο εκ των πραγμάτων αντίθετα πράγματα, π.χ. την πρόθεση της ΔΕΗ να χρησιμοποιήσει λιθάνθρακα και να προστατεύσει το περιβάλλον.
Για να μην επεκταθούμε σε επαναδιαπραγμάτευση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη μεταξύ της υπουργού και του προέδρου της ρωσικής Γκαζπρόμ, Μεντβιέντεφ ή και του Ρώσου πρωθυπουργού Βλ. Πούτιν.
Είναι εύλογο ότι και αυτό το βαρύ έργο θα αναλάβει προσωπικά ο κ. Παπανδρέου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...