Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Σε ύψη ρεκόρ η ρύπανση στην Κοζάνη

Σχεδόν 80 φορές τη μέρα υπερβαίνουν τα ετήσια όρια ατμοσφαιρικής ρύπανσης οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων σε περιοχές της Κοζάνης.
Το ετήσιο όριο υπέρβασης είναι 35 φορές, ενώ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 1999/30/ΕΕ (ΦΕΚ 125Α/02) η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων (ΡΜ10) δεν πρέπει να ξεπερνάει το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3 ) περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο, δηλαδή το 9,6% των ημερήσιων μετρήσεων κατ’ έτος, ενώ η μέση ετήσια τιμή συγκεντρώσεων αιρουμένων σωματιδίων δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 40 μg/m3.
Την άμεση ανάληψη δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων που ζουν κοντά στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς, ζητά ο νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις των σταθμών που έχει εγκαταστήσει η νομαρχία Κοζάνης, οι πόλεις και κοινότητες που αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ο οικισμός ΔΕΗ Πτολεμαΐδας με 78 ημερήσιες υπερβάσεις των ετήσιων ορίων, η Μαυροπηγή με 60 υπερβάσεις, η Πτολεμαΐδα με 53 υπερβάσεις και η Ποντοκώμη με 42 υπερβάσεις.

Η συγκέντρωση αιρούμενων σωματιδίων στη διάρκεια των υπερβάσεων κυμάνθηκε από 66 ως 206 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο τα 50 μικρογραμμάρια. Οι μετρήσεις αυτές έγιναν στο πεντάμηνο από 1η Ιουνίου 2009 μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...