Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Ξεκινήματα...για τη νέα υπουργό

http://www.tanea.gr/ (Γράφει ο Δ.Μητρόπουλος)
ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ να ξεκινήσει η νέα κυβέρνηση και κάποιοι κακεντρεχείς παίζουν ήδη κρεμάλα. Πρόκειται για το γνωστό παιδικό παιχνίδι όπου πρέπει να βρει κανείς μια λέξη γνωρίζοντας μόνο το πρώτο γράμμα κι έχοντας από μια τελίτσα για κάθε συλλαβή. Εν προκειμένω, αναζητείται το μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου που θα «κρεμάσει» πρώτο την κυβέρνηση Παπανδρέου.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ στην κυβερνητική κρεμάλα αρχίζει από «Μπ», τελειώνει σε «λη» και είναι τρισύλλαβο. Θα μπορούσε να είναι το Μπιρμπίλη. Όπως θα μπορούσε να είναι και το Μπατζελή. Εκ των δύο κυριών, η δεύτερη- το μικρό της Κατερίνα- έχει τους αγρότες που περνούν δύσκολες ημέρες και τείνουν να βγαίνουν στον δρόμο. Είναι όμως η πρώτη- το μικρό της Τίνα- που έχει το ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο και μάλιστα μετέχει και στην Κυβερνητική Επιτροπή.

ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Τίνα Μπιρμπίλη τα έχει όλα. Τη ΔΕΗ, αλλά και την απελευθέρωση ενέργειας που αποτιμάται σε δισ. ευρώ. Τις ανανεώσιμες πηγές, αλλά και την πράσινη ανάπτυξη. Τέλος, την προστασία του περιβάλλοντος- ένα θέμα από το οποίο κάηκε η κυβέρνηση Καραμανλή. Η Τίνα- κι εδώ υπάρχει μια σημαντική διαφορά με την Κατερίνα- έχει επίσης το αυτί του Γιώργου Παπανδρέου.

Η ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ είναι πιστή μεταξύ των πιστών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Έχει συνθέσει ομιλίες κι έχει κρατήσει σημειώσεις σε ατελείωτες κομματικές συνεδριάσεις. Έχει επίσης επεξεργαστεί την κρίσιμη- διότι είναι στο κέντρο του προγράμματος της νέας κυβέρνησης- ατζέντα της πράσινης ανάπτυξης. Όλες αυτές οι εργατοώρες- αλλά και η αντοχή της στην πλήξη εσωκομματικών συσκέψεων- είχαν ως αποτέλεσμα να επιβραβευθεί με ένα χαρτοφυλάκιο που πολλοί επιθύμησαν, αλλά εκείνη απέκτησε.

Η ΤΙΝΑ ξέρει πολλά από τα πολιτικά μυστικά της τελευταίας πενταετίας. Έξω όμως από την Ιπποκράτους κι έναν κύκλο στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν την ξέρει κανείς.

Δεν έχει ούτε δημόσια εικόνα, ούτε εμπειρία δημόσιας ζωής. Αυτό δεν είναι κατ΄ ανάγκην κακό. Η κοινωνία- ιδίως οι νεώτεροι ψηφοφόροι- αποστρέφεται τα κουρασμένα κοστούμια ή ταγέρ των επαγγελματιών της πολιτικής. Η επιλογή της Μπιρμπίλη άρεσε, γιατί ήρθε σε μια στιγμή που ήθελε ρήξεις.

Η ΙΔΙΑ μπορεί να γύρισε πίσω για να χαιρετήσει τον Κάρολο Παπούλια στην ορκωμοσία- αλλά στάθηκε μια χαρά στην τελετή παραλαβής του υπουργείου της από τον Γιώργο Σουφλιά. Δηλαδή ξεκίνησε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...