Αθήνα
Με 51 ψήφους υπέρ, έναντι 46 κατά και ένα «παρών» από τον Νικήτα Κακλαμάνη πέρασε το απόγευμα της Τετάρτης το νομοσχέδιο για το 30% της ΔΕΗ. Απουσίαζαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος και Ηλίας Κασιδιάρης.
Ονομαστική ψηφοφορία έγινε και στα άρθρα 1, 2, 4, 9 και 10, για τα οποία το αποτέλεσμα ήταν και πάλι 51 ψήφοι υπέρ, 46 κατά και «παρών» από τον Νικήτα Κακλαμάνη.
Βάσει των τοποθετήσεων στη συζήτηση που προηγήθηκε, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΧΑ, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές.
Η ώρα των δημοψηφισμάτων
Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την κατάθεση από τα κόμματα των προτάσεων για διενέργεια δημοψηφίσματος.
Ήδη με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ραχήλ Μακρή των ΑΝΕΛ ανακοίνωσε την κατάθεση της πρότασης του κόμματός της προκειμένου να τοποθετηθούν οι πολίτες «αν εγκρίνουν το εν λόγω νομοσχέδιο». όπως είπε.
Κατά την ψηφοφορία υπήρξαν αντικαταστάσεις της τελευταίας στιγμής με χαρακτηριστική εκείνη της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Εύης Χριστοφιλοπούλου η οποία είχε αντικαταστήσει τον βουλευτή του κόμματος Θ.Μωραίτη, αλλά η ίδια απουσίαζε με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί από τον ίδιο τον υπουργό Περιβάλλοντος και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γ.Μανιάτη.
Επίσης, από το Α' Θερινό είχε αντικατασταθεί ο βουλευτής Χατζή Οσμάν από τον Σίμο Κεδίκογλου, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ που αντικαταστάθηκαν από συναδέλφους τους ήταν οι Κ.Κόλιας, Ευ. Μπασιάκος, Μ.Σαλμάς, Χρ.Δήμας, Μ.Χαρακόπουλος και Έλ.Ράπτη.
Εν τω μεταξύ, με τροπολογία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Π.Ρήγας, Ι.Κουτσούκος, Κ. Τριαντάφυλλος και Δ.Σαλτούρος) που έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Περιβάλλοντος, προβλέπεται ότι το τίμημα που θα επιτευχθεί μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση από την ΔΕΗ των μετοχών εκδόσεως της εταιρείας, των οποίων είναι δικαιούχος, δεν θα υπολείπεται της λογιστικής αξίας των εισφερομένων στοιχείων του κλάδου, όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.
Όπως αναφέρεται, εξάλλου, το ως άνω τίμημα θα διατεθεί για επενδυτικές ανάγκες της ΔΕΗ και κατά προτεραιότητα αυτές που σχετίζονται με την αντικατάσταση και την περιβαλλοντική αναβάθμιση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων παλαιάς τεχνολογίας της ΔΕΗ στην δυτική Μακεδονία.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου διεξήχθη σε υψηλούς τόνους μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της νομοθετικής της πρωτοβουλίας, υποστηρίζοντας ότι είναι μια αναπτυξιακή μεταρρυθμιστική τομή προς όφελος της χώρας και των καταναλωτών, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση την κατηγόρησε για ξεπούλημα και διάλυση μιας από τις σημαντικότερες δημόσιες επιχειρήσεις. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο μία από τις «μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις και κορυφαία αναπτυξιακή τομή της χώρας, προς όφελος της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας».
Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για «κινήσεις τακτικισμού» σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, ελλείψει επιχειρημάτων και προτάσεων και ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί καθαρές πολιτικές τοποθετήσεις και πιο ξεκάθαρες ιδεολογικές προσεγγίσεις, απαιτεί απόλυτη σαφήνεια αν η μεταρρύθμιση αυτή βοηθά ή όχι τη ΔΕΗ, αν βοηθά τα κοινωνικά στρώματα» επισήμανε ο κ. Μανιάτης.
Ακόμα, ο υπουργός μίλησε για πλήρη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη ΔΕΗ ΑΕ, καθώς και για προνομιακές δεσμεύσεις υπέρ των τοπικών κοινωνιών, ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να θιγεί ούτε κατά κεραία το κοινωνικό τιμολόγιο».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε ότι «η ΔΕΗ είναι αυτή που θα κάνει τη διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, η ίδια θα επιλέξει τον ανεξάρτητο, παγκόσμιου κύρους εκτιμητή που θα δώσει στο ΔΣ της εύλογη τιμή».
Τόνισε δε, ότι τα χρήματα από την ιδιωτικοποίηση δεν θα πάνε ούτε στους δανειστές ούτε στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στο ταμείο της ΔΕΗ για επενδύσεις και αναβάθμιση των υποδομών της.
Αμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και άμεση σύγκληση της Ολομέλειας για το δημοψήφισμα ζήτησε ο Αλ.Τσίπρας.
Πρόσθεσε ότι έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 120 υπογραφές, αλλά η κυβέρνηση φοβάται να συγκαλέσει την Ολομέλεια γιατί φοβάται διαρροές από τους δικούς της βουλευτές.