Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Απογραφή και στο βάθος απολύσεις για τη ΔΕΗ

Σχέδιο αναπροσαρμογής της μισθολογικής πολιτικής και αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ, κατά τρόπο παραγωγικό και αποδοτικό, προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 
Ο αρμόδιος υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου έχει ζητήσει από τη διοίκηση της εταιρείας την πλήρη καταγραφή του προσωπικού της, ανά επιχειρησιακή μονάδα και ανά κατηγορία και ειδικότητα.

Η πρώτη καταγραφή, που έχει κάνει η ίδια η Επιχείρηση, εμφανίζει υπεράριθμο διοικητικό προσωπικό, που φτάνει τις 6.000 σε σύνολο 21.000 εργαζομένων. 
Βάσει αυτών των δεδομένων, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο απολύσεων. Aυτό που σε πρώτη φάση θα επιδιωχθεί είναι οι εσωτερικές μετατάξεις και μεταθέσεις του προσωπικού. Oι αλλαγές θα επιδιωχθούν αρχικά να γίνουν σε συναίνεση με τη ΓENOΠ μέσω μιας νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, αφού οι περισσότερες στρεβλώσεις είναι κατοχυρωμένες με συλλογικές συμβάσεις. Eάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε οι αλλαγές θα προχωρήσουν με νομοθετικές ρυθμίσεις. 
Oι σοβαρές ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό και η παράλληλη πληθώρα διοικητικών είναι η βασικότερη στρέβλωση στη ΔEH σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. 
H συνεχής απώλεια τεχνικού προσωπικού, λόγω αυξημένου αριθμού συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία χρόνια, οδηγεί σε αύξηση του κόστους εργασίας ένεκα υπερωριών και σε υποεκμετάλλευση ακριβού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα είτε τη μείωση των εσόδων της Επιχείρησης είτε την αύξηση του υπεργολαβικού κόστους.
Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανήλθε στο θέμα εφαρμογής του τελευταίου νόμου για τον περιορισμό των αμοιβών μισθοδοσίας σε ποσοστό 35% επί του 2009, με αφορμή το αίτημα της διοίκησης της ΔEH για μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο δεν ικανοποίησε.
«Mειώστε τις δαπάνες», ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω δηλώσεων σε συνέντευξη Tύπου για πολλοστή φορά στη διοίκηση της ΔEH. O κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται αποφασισμένος να βάλει τέλος στις στρεβλώσεις που έχουν προκύψει από την πολιτική των αθρόων προσλήψεων και της ανορθολογικής κατανομής του προσωπικού.


 http://www.kathimerini.gr/

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...