Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Στάση...επενδύσεων από τη ΔΕΗ αντί για στάση πληρωμών


Ανοιχτό άφησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθρούρος Ζερβός, το ενδεχόμενο η επιχείρηση να περιορίσει τις δαπάνες της για επενδύσεις το 2012, προκειμένου να μειώσει τα χρέη της τα οποία έφθασαν στα 4,67 δισ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του 2011.
Όπως δήλωσε ο Α.Ζερβός μιλώντας  σε δημοσιογράφους ο περιορισμός των επενδύσεων «είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε, αλλά ίσως χρειαστεί να το κάνουμε».
Ο κ. Ζερβός εξήγησε ότι υπάρχει έντονο
πρόβλημα ρευστότητας εξαιτίας των συνθηκών της αγοράς και του τραπεζικού συστήματος και για να την αναχρηματοδότηση των δανείων που λείπουν οι τράπεζες ζητούν μείωση του συνολικού δανεισμού της εταιρείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένο ότι δεν εγκρίθηκαν οι αυξήσεις στα τιμολόγια που ζητήθηκαν, η διοίκηση της εταιρείας εξετάζει καταρχήν την περαιτέρω μείωση λειτουργικών δαπανών - τόσο στις ελεγχόμενες δαπάνες όσο και στις μη ελεγχόμενες – και εφόσον δεν επιτύχουν τα μέτρα αυτά η ΔΕΗ θα προχωρήσει στη μείωση του προγράμματος επενδύσεων.

Όπως είπε ο κ. Ζερβός, η ανακοίνωση έστω και των μικρών αυξήσεων που εγκρίθηκαν βοήθησε ώστε να εξασφαλιστεί η αναχρηματοδότηση κάποιων δανείων. Έτσι από τα 700 εκατ. που λήγουν στο α’ τρίμηνο η ΔΕΗ έχει καταλήξει σε συμφωνία για αναχρηματοδότηση περίπου 220 εκατ. ευρώ.
Πάντως, ο κ. Ζερβός είπε ότι μπορεί να υπάρξουν περικοπές στο κομμάτι της παραγωγής και των δικτύων, πρόσθεσε ωστόσο ότι για συμβολαιοποιημένα έργα όπως η Μεγαλόπολη και η Πτολεμαΐδα, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον (χρειάζεται αναθεώρηση σύμβασης) να γίνουν περικοπές και το μόνο που μπορεί να γίνει είναι σε συνεννόηση με τους εργολάβους να υπάρξει μία μικρή χρονική μετάθεση. Ο μάνατζερ της ΔΕΗ είπε επίσης ότι η κατασκευή μιας συμπληρωματικής μονάδας παραγωγής ενέργειας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Μεγαλόπολη θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Όσον αφορά την κατασκευή της μονάδας
Πτολεμαΐδα 5, ο κ. Ζερβός είπε ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τράπεζες για την χρηματοδότησή της.
Ο μάνατζερ υπενθύμισε ότι το κόστος της επένδυσης φθάνει τα 1,4 δισ. ευρώ και ότι για την χρηματοδότηση του έργου έχει ήδη εγγυηθεί η γερμανική τράπεζα KfW.
Σε ό,τι αφορά, την
τιμολογιακή πολιτική της η ΔΕΗ ΑΕ, μετά τις πρόσφατες αναπροσαρμογές των τιμολογίων της, θα εξακολουθήσει να παρέχει προς τους οικιακούς καταναλωτές τις χαμηλότερες τιμές μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και από τις χαμηλότερες μεταξύ και των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.http://www.energypress.gr/portal/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...