Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν συμβαδίζουν με την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική

ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΠΑΚΗΣ (Ευρωβουλευτής)

Ξεκάθαρη η νομοθεσία της Κομισιόν για την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των οικονομικά ασθενέστερων - Αντιστρόφως ανάλογες οι κυβερνητικές πρακτικές
Ενδυνάμωση του πλέγματος προστασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και διασφάλιση της πρόσβασής τους σε βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως τα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα, προβλέπουν σαφώς οι σχετικές ευρωπαϊκές Οδηγίες. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι απαντήσεις των αρμόδιων Επιτρόπων στα ερωτήματα του ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη αναφορικά με τις συνεχείς ανατιμήσεις στην τιμή των υγρών καυσίμων, τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και την δραματική επιβάρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων.
Όπως επισημαίνει ο Επίτροπος G. Oettinger αρμόδιος για θέματα Ενέργειας «απαιτείται από τα κράτη μέλη να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα για την προστασία των τελικών πελατών και των ευάλωτων καταναλωτών ειδικότερα, ανάλογα με την ιδιαίτερη κατάστασή τους». Παράλληλα, στην απάντησή του τονίζει ότι «Τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής ίσως είναι τα καταλληλότερα προς αντιμετώπιση των άμεσων και έμμεσων συνεπειών (π.χ. λόγω των υψηλότερων τιμών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων) των υψηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για σαφώς προσδιοριζόμενες ομάδες ευάλωτων πελατών. Εναλλακτική λύση για ομάδες ευάλωτων καταναλωτών αποτελούν και τα ειδικά τιμολόγια, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζονται με σαφώς καθορισμένο, διαφανή, μη εισάγοντα διακρίσεις και επαληθεύσιμο τρόπο και δεν θα προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά».
«Η Κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση της στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, στα εργατικά και αγροτικά νοικοκυριά της χώρας, με νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και αναπροσαρμογή του ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα από το 11 στο 13%. Οι αυξήσεις και η επινόηση νέων χρεώσεων αποτελούν την «πρώτη δόση» ενός γενικότερου σχεδίου ανατιμήσεων για την επόμενη τριετία, που αναμένεται να «απογειώσει» το κόστος ηλεκτροδότησης των σπιτιών κατά 20-30%. Ο περιβόητος «εξορθολογισμός» των τιμολογίων πλήττει σημαντικά φτωχούς και μικρομεσαίους, επιδοτεί μόνο τους έχοντες και την υψηλή κατανάλωση, την ώρα που 100.000 νοικοκυριά αυτή τη στιγμή βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και 200.000 κινδυνεύουν με διακοπή της παροχής.
Το ηλεκτρικό ρεύμα από κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται σε πολυτέλεια και η τιμολογιακή πολιτική από μέσο προστασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων εξελίσσεται σε εργαλείο οικονομικής τους εξόντωσης, με την Κυβέρνηση των μεγάλων «ανατροπών», να ανατρέπει για μια ακόμη φορά τον προϋπολογισμό εκατοντάδων χιλιάδων ελληνικών οικογενειών», δήλωσε σχετικά ο Κ. Πουπάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...