Την έγκριση για τον νομικό διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής έδωσε η σημερινή έκτακτη Γ.Σ. της ΔΕΗ, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Διοίκησης. Έτσι, προβλέπεται η εισφορά της διεύθυνσης μεταφοράς και όλων των σχετικών παγίων στοιχείων καθώς και των εργαζομένων σε υφιστάμενη ανενεργή θυγατρική του ομίλου ΔΕΗ, την ΔΕΗ Τηλεπικοινωνίες, αλλά και η δημιουργία νέας 100% θυγατρικής στην οποία θα εισφερθεί η δραστηριότητα και όλα τα σχετικά στοιχεία της διεύθυνσης του δικτύου.
Ουσιαστικά δημιουργούνται δύο νέες θυγατρικές εταιρείες της ΔΕΗ, μία για τη Μεταφορά και μία για τη Διανομή. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της εταιρείας στο τρίτο ενεργειακό πακέτο και αποτελεί προπομπό για το μοντέλο ΙΤΟ, δηλαδή την συγχώνευση/ ενσωμάτωση του ΔΕΣΜΗΕ με τη ΔΕΗ Μεταφορά, δηλαδή την εταιρεία στην οποία θα εισφερθούν όλα τα πάγια μεταφοράς στο πλαίσιο της τρίτης λύσης της οδηγίας 72/2009.
Εν τω μεταξύ, το τεράστιο έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ, που προκλήθηκε από τη μη επαρκή χρηματοδότηση του τέλους ΑΠΕ, έχει εξελιχθεί σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, αφού εμποδίζει την προετοιμασία για το μοντέλο ΙΤΟ. Όπως διαπιστώθηκε από τις νομικές υπηρεσίες που έχουν αναλάβει και το έργο να βρουν λύση, η συγχώνευση δεν μπορεί να προχωρήσει με το ΔΕΣΜΗΕ να είναι ελλειμματικός.
Αυτή τη στιγμή, δύο φαίνεται να είναι οι επιλογές που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, η κάθε μια με τις δικές της ιδιαιτερότητες.
Η πρώτη είναι να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τους νομικούς να αναφέρουν ότι θα χρειαστεί ένα ποσό της τάξης των 30 έως 40 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι το δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει περίπου το μισό του ποσού αυτού ως κάτοχος του 51% του διαχειριστή. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει το «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».
Η δεύτερη λύση είναι να εφαρμοστεί η πρόβλεψη του νόμου και να διατεθεί μέρος των αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων για την κάλυψη της μαύρης τρύπας του ΔΕΣΜΗΕ. Επίσης μπορεί να ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη του νόμου για το πράσινο ταμείο, που αναφέρει ότι ποσοστό έως και 50% του ποσού που καταβάλλεται για τα δικαιώματα ρύπων να χρηματοδοτεί απευθείας τις ΑΠΕ. Το πρόβλημα βεβαίως σε αυτή τη λύση ακούει στο όνομα Υπουργείο Οικονομικών που έχει προϋπολογίσει τα χρήματα αυτά για την κάλυψη άλλων δημοσιονομικών αναγκών.
ΠΗΓΗ : www.energypres.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου