Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Δεν έφτασε ακόμα το "φιρμάνι" Παπακωνσταντίνου για τις περικοπές στη ΔΕΗ

Ουδεμία επιστολή Παπακωνσταντίνου για να προχωρήσει σε μισθολογικές περικοπές στο προσωπικό της ΔΕΗ έχει λάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της επιχείρησης, τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ.

Η χθεσινή μαζική συμμετοχή των υπαλλήλων της ΔΕΗ στην απεργία και διαδήλωση, είναι ένα στοιχείο που έχει τη δική του σημασία και το οποίο, φυσικά, λαμβάνεται υπόψη για τις περαιτέρω κινήσεις. Όχι βέβαια ότι θα εξαιρεθεί η ΔΕΗ από την κατεύθυνση που έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, αλλά είναι πιθανό να «πάει λίγο πίσω» η υπόθεση σε κάποιες ΔΕΚΟ με πρώτη τη ΔΕΗ, έτσι ώστε να μην ανοίξει η κυβέρνηση ένα νέο μέτωπο με τη ΓΕΝΟΠ τη στιγμή που έχει σε εξέλιξη τις μεγάλες κινητοποιήσεις στις συγκοινωνίες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στις 30 Δεκεμβρίου η ΔΕΗ έχει προγραμματίσει Γενική Συνέλευση με θέμα την έγκριση της δημιουργίας δύο θυγατρικών (μίας για τη Μεταφορά και μίας για τη Διανομή) και τη μεταφορά σε αυτές των σχετικών δραστηριοτήτων.
Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα σπεύσει τις αμέσως επόμενες ημέρες να στείλει προς τη διοίκηση της επιχείρησης την «επιστολή» που έχει προαναγγείλλει έτσι ώστε να «ωθήσει» να ληφθεί απόφαση στη συγκεκριμένη Συνέλευση. Κάτι τέτοιο πάντως, δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό. Αντίθετα, ακόμα και από κύκλους της διοίκησης της ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο και μη αποτελεσματικό το να ανοίξει εσπευσμένα σήμερα ένα μέτωπο της κυβέρνησης με τη ΓΕΝΟΠ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν χθες κάποιες πληροφορίες για την προοπτική να ζητήσει η κυβέρνηση να περάσουν οι περικοπές από τα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων ΔΕΚΟ και όχι κατ΄ανάγκη από τις Γενικές τους Συνελεύσεις. Κάτι τέτοιο ωστόσο θεωρείται απίθανο να το δεχθούν οι διοικήσεις, καθώς δεν έχουν κανένα λόγο να «φορτωθούν τη βρωμοδουλειά» όπως λέχθηκε χαρακτηριστικά, και πιθανότατα θα πάνε, με δική τους πρωτοβουλία, σε Γενικές Συνελεύσεις.
Η διακύβευση
Επί ποδός πολέμου πάντως βρίσκεται το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ, καθώς φαίνεται να είναι το μόνο, μαζί με εκείνα της ΕΘΕΛ και του ΟΣΕ, που μπορούν να τραβήξουν δυναμικές κινητοποιήσεις. Άλλωστε η διακύβευση της υπόθεσης αυτής είναι καθοριστική για το εισόδημα των εργαζομένων της ΔΕΗ.
Τι θα σήμαινε όμως στην πράξη για το προσωπικό της ΔΕΗ μια μείωση της τάξης του 25% στις μεικτές απολαβές του με πλαφόν τα 4.000 ευρώ; Καταρχήν, όπως λένε οι γνωρίζοντες, θα έπληττε εκτός από υψηλόβαθμα στελέχη, και τη βάση, όσους απασχολούνται σε ορυχεία, σε σταθμούς, σε δίκτυα, όπου οι μεικτοί μισθοί λόγω των υπερωριών και τα εκτός έδρας ξεπερνούν τα επίπεδα αυτά. Όσο για τα διευθυντικά στελέχη, ας πάρουμε για παράδειγμα ένα διευθυντή Βασικού Οργανωτικού Κλιμακίου (ΒΟΚ) στον οποίο υπάγονται μια σειρά από περιοχές ή ένα διευθυντή κάποιου μεγάλου σταθμού. Σήμερα έχει μεικτές μηνιαίες απολαβές 6.000-7.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.500-4.000 ευρώ είναι καθαρά. Αν ισχύσει το πλαφόν των 4.000 ευρώ στα μεικτά, οι καθαρές του απολαβές μπορεί να πέσουν στα 2.500-3.000 ευρώ. Όσο για ένα Γενικό Διευθυντή, πριν την πρώτη μείωση του Μαρτίου είχε καθαρές αποδοχές 8.750 ευρώ, σήμερα εισπράττει γύρω στα 4.000 ευρώ, και αν ισχύσει η μείωση του 25% θα πέσει γύρω στα 2.500 ευρώ.
Τι ισχυρίζεται η ΓΕΝΟΠ
Το βασικό επιχείρημα της ΓΕΝΟΠ απέναντι σε μια νέα μείωση μισθών, είναι πως επειδή η ΔΕΗ είναι εισηγμένη, και εν προκειμένω κερδοφόρα, δεν θα ωφεληθεί από αυτήν το κράτος, αλλά οι μέτοχοι. «Ήδη, φέτος η επιχείρηση θα δαπανήσει 220 εκατ. ευρώ λιγότερα σε μισθούς έπειτα από τις μειώσεις του περασμένου Μαρτίου. Ταυτόχρονα και λόγω της αύξησης από την 1η Ιανουαρίου των τιμολογίων, η ΔΕΗ φέτος θα έχει κέρδη. Άρα στο τέλος του 2011, όταν θα έρθει η ώρα της διανομής των κερδών, το 49% από αυτά θα πάνε στην τσέπη των μετόχων μικρών και μεγάλων, και μόνο το 51% στο Δημόσιο», λέει ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ.
Στα επιχειρήματα γιατί δεν πρέπει να γίνει νέα μείωση μισθών το συνδικάτο αλλά και τα στελέχη της επιχείρησης συμπεριλαμβάνουν επίσης το γεγονός πως η ΔΕΗ είναι η πρώτη σε ατυχήματα ΔΕΚΟ, καθώς επίσης ότι αν επικρατήσει μια ισοπεδωτική λογική περικοπών, θα βλαφτεί σημαντικά σε όφελος του ανταγωνισμού. Ο φόβος είναι ότι τα ικανότερα από τα στελέχη που θα φύγουν θα καταλήξουν στις αντίπαλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, λόγω του δέλεαρ των υψηλότερων απολαβών. Εκτιμάται ότι φέτος έχουν ήδη αποχωρήσει με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ή θα αποχωρήσουν γύρω στα 700 άτομα, κάποια εκ των οποίων έχουν ήδη στελεχώσει αντίπαλες εταιρείες στον τομέα της ενέργειας. Το να μειωθεί από παρόμοια μέτρα, κι άλλο το προσωπικό της ΔΕΗ- λένε οι ίδιες φωνές- μόνο κακό θα κάνει σε μια επιχείρηση που έχει πρώτη εφαρμόσει αυτό που συζητείται χρόνια τώρα να γίνει στο Δημόσιο, δηλαδή μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις. Από 36.710 προσωπικό το 1994, η ΔΕΗ διαθέτει σήμερα 21.000.
ΠΗΓΗ: www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...