Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μοντέλο που αποφασίστηκε για τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ, θα εφαρμοστεί τελικά και στις εισηγμένες, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει αν η μείωση των αμοιβών των υπαλλήλων τους θα είναι ως 25% με πλαφόν τα 4.000 ευρώ μεικτά όπως στις πρώτες, αν θα αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση, καθώς επίσης αν αυτό θα γίνει άμεσα.
Άλλωστε η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει ταυτόχρονα δύο «καυτά» μέτωπα, έχοντας απέναντί της τα δύο πιο ισχυρά συνδικάτα του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, εκείνο των συγκοινωνιών- όπου από χθες οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων- και εκείνο της ΔΕΗ.
Το βέβαιο είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σκοπεύει να απευθύνει επιστολές στις διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ στις οποίες το Δημόσιο ασκεί έλεγχο, ζητώντας τη σύγκληση γενικών συνελεύσεων, όπου θα αποφασισθούν ανάλογα μέτρα με εκείνα για τις μη εισηγμένες.
Ωστόσο ακόμη και αν το θέμα της μείωσης μισθών στις εισηγμένες ΔΕΚΟ ανοίξει αύριο, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια χρονική κλιμάκωση, με πρώτες εκείνες τις επιχειρήσεις όπου οι αλλαγές θα περάσουν πιο ανώδυνα, σαν τον ΟΠΑΠ, και αφήνοντας για αργότερα τα πιο δύσκολα, όπως η ΔΕΗ.
Ασαφές το ύψος του πλαφόν
Δεν αποκλείεται πάντως η «γραμμή» Παπακωσταντίνου να αφορά σε ένα γενικό όριο, αλλά να δίνει τη δυνατότητα για μια κάποια ευελιξία στη διοίκηση της κάθε ΔΕΚΟ, συνυπολογίζοντας τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της κάθε επιχείρησης, το αντικείμενό της καθώς και τα οικονομικά της αποτελέσματα, καθώς άλλες ιδιαιτερότητες έχει για παράδειγμα ο προβληματικός ΟΣΕ από την κερδοφόρο ΔΕΗ.
Με τις όποιες εξελίξεις να τοποθετούνται χρονικά μετά την αυριανή ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή, η ΓΕΝΟΠ βρίσκεται με το όπλο παρά πόδα, ενώ εντός της επιχείρησης επικρατεί ένα διάχυτο κλίμα αναστάτωσης. «Αντιδρούμε στην επιπρόσθετη μείωση των μισθών μας, και γιατί είναι άδικο, και γιατί είναι άστοχο. Κανείς αξιοπρεπής άνθρωπος δεν μπορεί να ανεχθεί να τον βάζουν να πληρώνει τα σπασμένα άλλων. Είναι θέμα αξιοπρέπειας, αυτήν θα τη διαφυλάξουμε ανεξαρτήτως κόστους», λέει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος.
Τι σημαίνει στην πράξη
Τι θα σήμαινε όμως στην πράξη για το προσωπικό της ΔΕΗ μια μείωση της τάξης του 25% στις μεικτές απολαβές του με πλαφόν τα 4.000 ευρώ ; Καταρχήν, όπως λένε οι γνωρίζοντες, θα έπληττε εκτός από υψηλόβαθμα στελέχη, και τη βάση, όσους απασχολούνται σε ορυχεία, σε σταθμούς, σε δίκτυα, όπου οι μεικτοί μισθοί λόγω των υπερωριών και τα εκτός έδρας ξεπερνούν τα επίπεδα αυτά. Όσο για τα διευθυντικά στελέχη, ας πάρουμε για παράδειγμα ένα διευθυντή Βασικού Οργανωτικού Κλιμακίου (ΒΟΚ) στον οποίο υπάγονται μια σειρά από περιοχές ή ένα διευθυντή κάποιου μεγάλου σταθμού. Σήμερα έχει μεικτές μηνιαίες απολαβές 6.000-7.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.500-4.000 ευρώ είναι καθαρά. Αν ισχύσει το πλαφόν των 4.000 ευρώ στα μεικτά, οι καθαρές του απολαβές μπορεί να πέσουν στα 2.500-3.000 ευρώ. Όσο για ένα Γενικό Διευθυντή, πριν την πρώτη μείωση του Μαρτίου είχε καθαρές αποδοχές 8.750 ευρώ, σήμερα εισπράττει γύρω στα 4.000 ευρώ, και αν ισχύσει η μείωση του 25% θα πέσει γύρω στα 2.500 ευρώ.
Τι ισχυρίζεται η ΓΕΝΟΠ
Το βασικό επιχείρημα της ΓΕΝΟΠ απέναντι σε μια νέα μείωση μισθών, είναι πως επειδή η ΔΕΗ είναι εισηγμένη, και εν προκειμένω κερδοφόρα, δεν θα ωφεληθεί από αυτήν το κράτος, αλλά οι μέτοχοι. «Ήδη, φέτος η επιχείρηση θα δαπανήσει 220 εκατ. ευρώ λιγότερα σε μισθούς έπειτα από τις μειώσεις του περασμένου Μαρτίου. Ταυτόχρονα και λόγω της αύξησης από την 1η Ιανουαρίου των τιμολογίων, η ΔΕΗ φέτος θα έχει κέρδη. Άρα στο τέλος του 2011, όταν θα έρθει η ώρα της διανομής των κερδών, το 49% από αυτά θα πάνε στην τσέπη των μετόχων μικρών και μεγάλων, και μόνο το 51% στο Δημόσιο», λέει ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ.
Στα επιχειρήματα γιατί δεν πρέπει να γίνει νέα μείωση μισθών το συνδικάτο αλλά και τα στελέχη της επιχείρησης συμπεριλαμβάνουν επίσης το γεγονός πως η ΔΕΗ είναι η πρώτη σε ατυχήματα ΔΕΚΟ, καθώς επίσης ότι αν επικρατήσει μια ισοπεδωτική λογική περικοπών, θα βλαφτεί σημαντικά σε όφελος του ανταγωνισμού. Ο φόβος είναι ότι τα ικανότερα από τα στελέχη που θα φύγουν θα καταλήξουν στις αντίπαλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, λόγω του δέλεαρ των υψηλότερων απολαβών. Εκτιμάται ότι φέτος έχουν ήδη αποχωρήσει με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ή θα αποχωρήσουν γύρω στα 700 άτομα, κάποια εκ των οποίων έχουν ήδη στελεχώσει αντίπαλες εταιρείες στον τομέα της ενέργειας. Το να μειωθεί από παρόμοια μέτρα, κι άλλο το προσωπικό της ΔΕΗ- λένε οι ίδιες φωνές- μόνο κακό θα κάνει σε μια επιχείρηση που έχει πρώτη εφαρμόσει αυτό που συζητείται χρόνια τώρα να γίνει στο Δημόσιο, δηλαδή μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις. Από 36.710 προσωπικό το 1994, η ΔΕΗ διαθέτει σήμερα 21.000.
ΠΗΓΗ: www.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου