Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΤΟΥ ΔΕΣΜΗΕ

Το τεράστιο έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ, που προκλήθηκε από τη μη επαρκή χρηματοδότηση του τέλους ΑΠΕ, έχει εξελιχθεί σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, που όμως πρέπει να επιλυθεί άμεσα.
Το νέο πρόβλημα που έχει προκύψει αφορά στην προετοιμασία του ΔΕΣΜΗΕ για το μοντέλο ΙΤΟ και την συγχώνευση/ ενσωμάτωσή του με τη ΔΕΗ Μεταφορά, δηλαδή την εταιρεία στην οποία θα εισφερθούν όλα τα πάγια μεταφοράς στο πλαίσιο της τρίτης λύσης της οδηγίας 72/2009.
Όπως διαπιστώθηκε από τις νομικές υπηρεσίες που έχουν αναλάβει και το έργο να βρουν λύση, η συγχώνευση δεν μπορεί να προχωρήσει με το ΔΕΣΜΗΕ να είναι ελλειμματικός και θα πρέπει να δοθεί λύση.
Αυτή τη στιγμή, δύο φαίνεται να είναι οι επιλογές που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, η κάθε μια με τις δικές της ιδιαιτερότητες.
Η πρώτη είναι να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τους νομικούς να αναφέρουν ότι θα χρειαστεί ένα ποσό της τάξης των 30 έως 40 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι το δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει περίπου το μισό του ποσού αυτού ως κάτοχος του 51% του διαχειριστή. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει το «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».
Η δεύτερη λύση είναι να εφαρμοστεί η πρόβλεψη του νόμου και να διατεθεί μέρος των αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων για την κάλυψη της μαύρης τρύπας του ΔΕΣΜΗΕ. Επίσης μπορεί να ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη του νόμου για το πράσινο ταμείο, που αναφέρει ότι ποσοστό έως και 50% του ποσού που καταβάλλεται για τα δικαιώματα ρύπων να χρηματοδοτεί απευθείας τις ΑΠΕ.
Το πρόβλημα βεβαίως σε αυτή τη λύση ακούει στο όνομα Υπουργείο Οικονομικών που έχει προϋπολογίσει τα χρήματα αυτά για την κάλυψη άλλων δημοσιονομικών αναγκών.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει καθώς ο ΔΕΣΜΗΕ αδυνατεί να λάβει ακόμη και πιστοποιητικό από τους ορκωτούς λογιστές για τη λειτουργία του, όσο δε συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή δεν έρχονται στα ταμεία του διαχειριστή.
Το θέμα το έχουν αναλάβει οι νομικοί, οι οποίοι και θα βρουν την κατάλληλη απάντηση αναφέρουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις διεργασίες. Φυσικά η απάντηση αυτή θα πρέπει να δοθεί άμεσα καθώς το χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης με την κοινοτική οδηγία είναι – ελέω μνημονίου – εξαιρετικά στενό: μέχρι την 1η Μαρτίου 2011…

ΠΗΓΗ: www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...