Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Να ξεμπερδεύουμε με τη δέσμευση για πώληση του 17% της ΔΕΗ

«Η ΔΕΗ έχει παρελθόν, έχει παρών και θα έχει και μέλλον, και η σημερινή κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα, ώστε οι επόμενες γενιές να αισθανθούν την ασφάλεια της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού που ένοιωσαν οι προηγούμενες» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην ενεργειακή λεκάνη της Δυτικής Μακεδονίας.
Με φόντο το εργοτάξιο και τις εγκαταστάσεις της νέας λιγνιτικής μονάδας που κατασκευάζεται, την "Πτολεμαΐδα 5" ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι η ΔΕΗ έχει την δυνατότατα να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις και στα πλαίσια ενός νέου ενεργειακού σχεδιασμού, που θα σέβεται την ανάγκη για την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα, αλλά θα δίνει ταυτόχρονα και το μερίδιο εκείνο που αναλογεί στον λιγνίτη και στα άλλα εθνικά καύσιμα. «Θέλουμε μια δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού που θα εξασφαλίζει ασφαλείς και φθηνές υπηρεσίες στον πολίτη, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο για όλους μας» τόνισε.
Έκανε αναφορά σε κάποιους που «κινδυνολογούν ασύστολα και ανεύθυνα εις βάρος της ΔΕΗ» τους οποίους χαρακτήρισε «πολιτικάντηδες» και τόνισε πως «όσοι προσπαθούν να κερδοσκοπούν εις βάρος της θα διαψευστούν».
Στο ερώτημα εάν οι απόψεις του για την ΔΕΗ εκφράζουν την κυβέρνηση, δήλωσε ότι «οι απόψεις της κυβέρνησης δεν εκφράζονται μόνο από τον αρμόδιο υπουργό αλλά και από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης - και αυτές ήταν σαφείς όταν γινόντουσαν».
Υπενθύμισε όσα συμφωνήθηκαν εσχάτως, όπως ο δια νόμου δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ, η πώληση μεριδίου του σε τιμές αγοράς και η κατάργηση του νόμου που προέβλεπε τη «μικρή ΔΕΗ». Ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, είναι υπέρμαχος της άποψης να μην πωληθεί το 17% του ποσοστού της ΔΕΗ που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά να μεταφερθεί στο Υπερταμείο. Και όπως δήλωσε, «πρέπει να ξεμπερδεύουμε με την δέσμευση των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, για την πώληση του 17% της ΔΕΗ».
Ο ΑΗΣ Καρδιάς, είναι ένας σταθμός με τέσσερις μονάδες συνολικής ισχύος 1200 ΜW που βρίσκεται σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας και αναμένεται τα επόμενα δύο χρόνια να σταματήσει την λειτουργία του. Μιλώντας στο κατάμεστο αμφιθέατρο του σταθμού, ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι «το ποσοστό του Δημοσίου στην ΔΕΗ, δεν πρέπει να πέσει κάτω από το 51%», και υπερασπίστηκε τις στρατηγικές συνεργασίες που κάνει η επιχείρηση με την κινεζική CMEC για την κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας στην Μελίτη της Φλώρινας.
Μίλησε επίσης αναλυτικά για την προσπάθεια είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, αναφέροντας πως «500.000 καταναλωτές έχουν ρυθμίσει οφειλές ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ» και αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι «υπάρχει εισαγγελική έρευνα για κύκλωμα που λυμαίνεται την καταγραφή της κατανάλωσης στους μετρητές της ΔΕΗ» όπου με ειδικό λογισμικό αλλάζουν ακόμη και τα νούμερα στο κοντέρ των μετρητών.
Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε ως κρίσιμο έτος για την ΔΕΗ το 2017, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση». Προειδοποίησε όμως, ότι «η πολυτέλεια του μονοπωλίου που ξέραμε για την ΔΕΗ, δεν μπορεί να υπάρξει σήμερα - το ρεύμα πωλείται από άκρου εις άκρον στην Ευρώπη, όπως πωλούνται τα αυτοκίνητα».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας άσκησε κριτική στα πεπραγμένα της διοίκησης της ΔΕΗ και στον πρόεδρο Μανώλη Παναγιωτάκη, για το εργοστάσιο φυσικού αερίου στην Μεγαλόπολη όπου «δουλεύει μόνο στο 30% της ισχύος του στερώντας έσοδα από την ΔΕΗ».
Στο ίδιο πλαίσιο, μίλησε για 600 διευθυντικά στελέχη που θα έπρεπε να έχουν βγει ήδη στην σύνταξη ανοίγοντας τον δρόμο στους νεότερους αλλά μένουν με ευθύνη της διοίκησης και αναφέρθηκε σε πρόσφατη ομιλία του προέδρου της ΔΕΗ όπου «ανέβηκε στο βήμα μισή ώρα μετά τον υπουργό για να δηλώσει ότι το 51% των μετοχών του Δημοσίου είναι το ίδιο με το 34% αφού έλεγχο θα ασκεί πάλι το Δημόσιο». Κάλεσε δε, τους εργαζόμενους, να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης, ενώ μίλησε και για «πληρωμένους εκτελεστές δημοσιογράφους», που παραποιούν τα γεγονότα και την αλήθεια για τον ίδιο και την κυβέρνηση.
Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης νωρίτερα, από το ίδιο βήμα δήλωσε ότι θα παραιτηθεί, τόσο ο ίδιος όσο και όλοι οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του συνδυασμού του, εάν πωληθεί το 17% της ΔΕΗ που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να συνεχίσει να εμπιστεύεται τον υπουργό που διασφαλίζει τα νερά και την ενέργεια για το δημόσιο συμφέρον της χώρας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισκέφθηκε τα μεγαλύτερο ορυχείο των Βαλκανίων που είναι το ορυχείο του νοτίου πεδίου, όπου ενημερώθηκε από τον διευθυντή του Κώστα Θεοδωρίδη για τις δυνατότητες εξόρυξης και τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού, ενώ παρακολούθησε και μια ελεγχόμενη έκρηξη διάνοιξης του ορυχείου.
Ο Πάνος Σκουρλέτης μίλησε μέσω ασυρμάτου στους εργαζόμενους της βάρδιας, όπου τους ευχαρίστησε για την δουλειά τους και το δύσκολο έργο που επιτελούν. Ο υπουργός ξεναγήθηκε και στο εργοτάξιο κατασκευής της νέας μονάδας, της Πτολεμαΐδας 5, όπου ενημερώθηκε για την πορεία εξέλιξης του έργου.
Η νέα λιγνιτική μονάδα ισχύος 660 μεγαβάτ και 140 μεγαβάτ θερμότητας για τηλεθέρμανση της πόλης της Πτολεμαΐδας έχει προϋπολογισμό περίπου 1,4 δισ. ευρώ και κατασκευάζεται από κοινοπραξία με επικεφαλής την ελληνική κατασκευαστική ΤΕΡΝΑ, ενώ άλλα μέλη της κοινοπραξίας, είναι η Hitachi Power, η Hitachi LTD, και η Hammond Enviromental.
Πηγή: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500112519
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...