Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Πως αντιδρά η κυβέρνηση στο αίτημα των Ρώσων να πάρουν τη Βεύη

Νέα τροπή παίρνει το πολυτάραχο σίριαλ με τη Βεύη στη Φλώρινα, μετά την αποκάλυψη χθες του "Energypress" ότι οι Ρώσοι έχουν ζητήσει από τον Πάνο Σκουρλέτη να τους παραχωρηθεί το λιγνιτορυχείο ως “ισοδύναμο” των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που εκκρεμούν εδώ και χρόνια από την προηγούμενη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου.
Συγκεκριμένα, οι Ρώσοι αξιωματούχοι με τους οποίους συναντήθηκε ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Μόσχα, πρότειναν να πάρουν με απευθείας ανάθεση το λιγνιτορυχείο της Βεύης, θεωρώντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, ικανό να ισοφαρίσει τα αντισταθμιστικά oφέλη που διεκδικούν εδώ και δεκαετίες από την παλιά σύμβαση με τη Gazprom.
Θυμίζουμε ότι η τελευταία προέβλεπε την κατασκευή από ρωσικές εταιρείες δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στη Συκιά και το Πευκόφυτο, με την εκτροπή του Αχελώου, έργα που δεν μπορούν να γίνουν, λόγω εμπλοκής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σύμφωνα ωστόσο με αξιόπιστες πηγές, δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που οι Ρώσοι διατυπώνουν το συγκεκριμένο αίτημα. Το θέμα της Βεύης είχε ήδη συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση της μεικτής ελληνορωσικής ομάδας εργασίας για θέματα του ενεργειακού τομέα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.
Τότε η κυβέρνηση εμφανίστηκε διατεθειμένη να μελετήσει το θέμα, είχε μάλιστα αποφασιστεί να συσταθεί μια ειδική ομάδα εργασίας που θα εξετάσει τις παλαιές εκκρεμότητες και ειδικά το κατά πόσον μπορεί να προχωρήσει η παραχώρηση του λιγνιτορυχείου της Βεύης στους Ρώσους και μάλιστα με απευθείας ανάθεση.
Εμμέσως αυτό επιβεβαιώνεται και στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου για τις επαφές Σκουρλέτη στη Μόσχα. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι "οι συνομιλίες των δύο πλευρών για τα ενεργειακά ζητήματα θα συνεχιστούν μέσα και από το έργο της κοινής Επιτροπής που συστάθηκε πρόσφατα, προκειμένου να εξετάσει και εκκρεμότητες χρόνων".
Οι Ρώσοι ζητούν να τους δοθεί με απευθείας ανάθεση η εκμετάλλευση του λιγνιτορυχείου προκειμένου να προμηθεύουν με λιγνίτη τη σύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ στη Μελίττη, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον η κατασκευή νέας μονάδας.
Το αίτημα αφορά την παραχώρηση στην ίδια κοινοπραξία ρωσικών συμφερόντων, με πρωταγωνιστικό ρόλο της Προμηθέας Γκάζ, της κοινής δηλαδή εταιρείας της Gazprom με τον Όμιλο Κοπελούζου, που είχε και τη σύμβαση για την κατασκευή των μονάδων σε Συκιά και Πευκόφυτο.
Σημειωτέον ότι μετά από διαγωνισμό ήταν η εταιρεία ΑΚΤΩΡ που είχε κερδίσει το λιγνιτορυχείο της Βεύης, και πριν από ακριβώς ένα χρόνο (Δεκέμβριος 2014) είχε μάλιστα υπογραφεί και σύμβαση με το τότε ΥΠΕΚΑ. Μεσολάβησαν οι εκλογικές αναμετρήσεις, και η συγκεκριμένη σύμβαση δεν κυρώθηκε ποτέ από τη Βουλή, κάτι που είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Πηγή: http://energypress.gr/news/pos-antidra-i-kyvernisi-sto-aitima-ton-roson-na-paroyn-ti-veyi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...