Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για επιλογές της διοίκησης εις βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών


Τις επιλογές της διοίκησης της ΔΕΗ, προς όφελος των ανταγωνιστών της και εις βάρος των συμφερόντων της εταιρείας και των καταναλωτών, αναδεικνύουν τριάντα τέσσερις (34) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου. Αναφέρονται σε στοιχεία από τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ του α’ τριμήνου του 2020, όπου καταγράφεται η θεαματική μείωση της παραγωγής της επιχείρησης σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και ειδικότερα η εντυπωσιακά μεγάλη μείωση της παραγωγής της ΔΕΗ από Φυσικό Αέριο, σε αντίθεση με την αντίστοιχη ιδιωτική παραγωγή ενέργειας από ΦΑ, την οποία η διοίκηση αποδίδει στη μείωση της ζήτησης και στην αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ, με προφανή σκοπιμότητα την κάλυψη των ευθυνών της.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 3 Ιουλίου 2020
 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Οικονομικών
Θέμα: ΔΕΗ: Η διοίκηση των «αρίστων» συρρικνώνει και την παραγωγή με Φυσικό Αέριο!

Στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ του α’ τριμήνου του 2020 καταγράφεται θεαματική μείωση της παραγωγής της επιχείρησης σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Έτσι, το μερίδιο της παραγωγής της ΔΕΗ στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα μειώθηκε από 44,5% σε 33,8%. Πρόκειται για ουσιαστική κατάρρευση, συνέπεια της οποίας είναι η υπολειτουργία των παραγωγικών εγκαταστάσεων της επιχείρησης, η υποαπασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού της και η επιβάρυνσή της με αγορές από τρίτους προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πελατών της.
Εκείνο που εντυπωσιάζει ιδιαίτερα είναι η μεγάλη μείωση της παραγωγής της ΔΕΗ από Φυσικό Αέριο, την οποία η διοίκηση αποδίδει, με προφανή σκοπιμότητα την κάλυψη των ευθυνών της, στη συνολική μείωση της ζήτησης, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ. Ο ισχυρισμός όμως αυτός είναι απόλυτα ψευδής πράγμα που αποδεικνύεται από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Φ.Α στη χώρα μειώθηκε έναντι του α τριμήνου του 2019 κατά 254 GWh (από 4480 GWh σε 4226 GWh) ή ποσοστό 5,67%,ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της ίδιας της ΔΕΗ η παραγωγή της επιχείρησης μειώθηκε κατά 31,3% η 598 GWh. Αυτό σημαίνει ότι το ίδιο διάστημα η παραγωγή των ιδιωτών ανταγωνιστών της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 344GWh! Έτσι το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή από Φ.Α μειώθηκε από 43% το α τρίμηνο του 2019 σε 31% το α τρίμηνο του 2020! Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ διαθέτει τις πλέον προηγμένες μονάδες παραγωγής από Φ.Α στη χώρα όπως είναι η Μεγαλόπολη 5 και το Αλιβέρι, η δε συνολική παραγωγική ικανότητα των μονάδων της με το καύσιμο αυτό ξεπερνά κατά πολύ αυτή των ανταγωνιστών της.
Πρόκειται για μία ακόμη σοβαρή αρνητική επίδοση της διοίκησης των «αρίστων» εκλεκτών της κυβέρνησης ,που οδηγούν τη δημόσια επιχείρηση σε περιθωριοποίηση, πράγμα που επιχειρούν μάταια να συγκαλύψουν όχι μόνο με τον πακτωλό των χρημάτων της επιχείρησης που διαθέτουν για «επικοινωνία» αλλά, πράγμα εντελώς απαράδεκτο, και παραπλανώντας με επίσημες ανακοινώσεις. Είναι προφανές ότι υφίσταται σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης και ολιγωρίας των παραγόντων της διοίκησης, που είτε δεν φρόντισαν να προμηθευτούν επαρκείς ποσότητες Φ.Α σε ανταγωνιστικές τιμές, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, είτε παραχώρησαν μερίδιο παραγωγής με τη στάση τους ή με την ευθύνη του ΥΠΕΝ στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ.
Επειδή η αποδυνάμωση της ΔΕΗ, και η περιθωριοποίηση της στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι εξαιρετικά επιζήμια για την οικονομία και την κοινωνία.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προέβη η Διοίκηση της ΔΕΗ για να διασφαλίσει επαρκείς ποσότητες Φυσικού Αερίου με τις μειωμένες τιμές και ποια τα αποτελέσματα; Γενικά πού οφείλεται η μειωμένη ανταγωνιστικότητα των μονάδων της ΔΕΗ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019;
Ποια είναι η θέση της ΕΕΣΥΠ, και βασικού μετόχου της ΔΕΗ, και υπεύθυνης κατά νόμο για την αποδοτική λειτουργία της ΔΕΗ, για το θέμα αυτό;
Τι μέτρα λαμβάνονται για να μη συνεχιστεί αυτή η επιζήμια κατάσταση; Έχει ασκηθεί κάποιος έλεγχος για τις προφανείς παραλήψεις και ολιγωρίες των υπευθύνων; Ποια είναι η εξέλιξη στο τρέχον τρίμηνο;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...