Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

EPSU: Η αποτυχία της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας


Μόλις δημοσιεύθηκε μια έκθεση σχετικά με την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, τα τελευταία 20 χρόνια.
Η έκθεση επισημαίνει τις πολλές αποτυχίες της απελευθέρωσης – οι τιμές έχουν αυξηθεί για τους καταναλωτές κατά δύο φορές τα τελευταία 10 χρόνια, το 25% των θέσεων εργασίας έχει απολεσθεί στον ενεργειακό τομέα και τα δημόσια μονοπώλια έχουν αντικατασταθεί από ισχυρά ιδιωτικά καρτέλ – προτείνοντας παράλληλα εναλλακτικές λύσεις για το μέλλον.
Η έκθεση “Going Public: A Decarbonised, Affordable and Democratic Energy System for Europe”, ανατέθηκε από την EPSU και γράφθηκε από τη Dr Vera Weghmann της Public Services International Research Unit του πανεπιστημίου του Greenwich.

Περιληπτικά η έκθεση επισημαίνει:
·         Την επείγουσα ανάγκη για εναλλακτικές ενεργειακές πολιτικές.
·         Την αποτυχία της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
·         Την μη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.
·   Την αντίθεση μεταξύ απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και μείωσης  των εκπομπών άνθρακα.
·       Τη σημασία της δημόσιας ιδιοκτησίας για ένα δίκαιο και βιώσιμο ενεργειακό σύστημα.

Παρουσιάζει ότι τελικά η ελευθέρωση του ενεργειακού συστήματος έχει δώσει λίγες απαντήσεις στις προχωρημένες κλιματικές κρίσεις.  Η εκτεταμένη χρήση βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων στις πηγές ενέργειας που εκπέμπουν άνθρακα έχει παρασχεθεί σε μεγάλο βαθμό με τη βοήθεια σημαντικών δημόσιων επιχορηγήσεων και όχι με ανταγωνισμό στην ελεύθερη αγορά και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ενεργειακό σύστημα υπό δημόσια ιδιοκτησία για το κοινό καλό της κοινωνίας μπορεί να προσφέρει καθαρή και προσιτή ενέργεια.


Πηγή: Going Public: A Decarbonised, Affordable and Democratic Energy System for Europe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...