Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Προθεσμία 10 ημερών δίνουν οι «φωτοβολταϊκοί» στη ΔΕΗ πριν καταθέσουν μηνύσεις για υπεξαίρεση του ΕΤΜΕΑΡ!

Εξώδικο με το οποίο καλούν τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη να προχωρήσει εντός 10 ημερών το αργότερο στην καταβολή των ποσών που οφείλει από είσπραξη ΕΤΜΕΑΡ στον ΛΑΓΗΕ (μέσω ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) έχουν ήδη επιδώσει, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress οι σύνδεσμοι ΣΠΕΦ και ΠΣΑΦ των επενδυτών φωτοβολταϊκών.
Στο εξώδικο το οποίο απευθύνεται προσωπικά στον κ. Παναγιωτάκη, προειδοποιούν ότι σε αντίθετη περίπτωση επιφυλάσσονται να καταθέσουν μηνύσεις για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος.
Με μια σειρά υπολογισμών και στοιχείων που παραθέτουν οι δύο σύλλογοι, υποστηρίζουν ότι τα χρήματα που έχει ήδη εισπράξει η ΔΕΗ από τους καταναλωτές για το ΕΤΜΕΑΡ και δεν τα έχει αποδώσει στους ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ (ώστε να καταλήξουν στον ΛΑΓΗΕ και από εκεί στους ίδιους τους παραγωγούς ΑΠΕ) είναι της τάξης των 350 – 400 εκατ. ευρώ.
Πως προκύπτει αυτό τα νούμερο; Με βάση τα ανείσπρακτα υπόλοιπα από λογαριασμούς καταναλωτών που έχει η ΔΕΗ συνολικού μέγιστου ύψους 2,7 δις ευρώ, το αναλογούν εκεί ΕΤΜΕΑΡ δεν υπερβαίνει τα 340 εκατ. ευρώ.  Δηλαδή αν υποτεθεί ως ακραίο υποθετικό σενάριο πως τίποτα από αυτά τα 2,7 δις δεν είχε μέχρι σήμερα ρυθμιστεί, δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση οφειλή ΕΤΜΕΑΡ προς τον Ειδικό Λογαριασμό παραπάνω από 340 εκατ. ευρώ. 
Όπως ωστόσο δείχνουν οι αγωγές του ΛΑΓΗΕ, τα ληξιπρόθεσμα οφειλόμενα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ ποσά φθάνουν τα 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή προκύπτει τεράστιο άνοιγμα οφειλών 360 εκατ. ευρώ εν τέλει της ΔΕΗ προς τον ΕΛΑΠΕ (μέσω των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), το οποίο στο συντριπτικό του μέρος αφορά ΕΤΜΕΑΡ. 
Όπως είναι γνωστό, το ΕΤΜΕΑΡ είναι διακριτή και ρυθμιζόμενη χρέωση στους λογαριασμούς των καταναλωτών με σκοπό την λειτουργική ενίσχυση και αποπληρωμή της παραγωγής των ΑΠΕ.  Επειδή ακριβώς είναι Τέλος, η ΔΕΗ οφείλει να το αποδίδει απευθείας στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και δεν δικαιούται σε καμιά περίπτωση να το χρησιμοποιεί για άλλους εταιρικούς σκοπούς. 
«Η ιδιοποίηση των ξένων αυτών χρηματικών ποσών αποτελεί υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος» επισημαίνουν οι δύο φορείς και στρέφονται προσωπικά εναντίον του κ. Παναγιωτάκη ως έχοντος «την εξουσία διαχείρισης» των ποσών αυτών.
Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, η καταβολή των παρακρατούμενων αυτών ποσών (350 – 400 εκατ. ευρώ) από τη ΔΕΗ στον Ειδικό Λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ, όπως οφείλει, είναι πολύ σημαντική για τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών, καθώς θα οδηγήσει σε πληρωμή των τιμολογίων τουλάχιστον δύο μηνών και συνεπώς θα μειώσει την υπερημερία στην καθυστέρηση πληρωμών τους στους 4 μήνες από τους 6 μήνες σήμερα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η διεκδίκηση των οφειλομένων εκ μέρους των παραγωγών παίρνει ποινική μορφή, ενώ νομικοί κύκλοι με τους οποίους συζήτησε το θέμα το energypress αναγνωρίζουν ότι η πίεση πλέον προς τη ΔΕΗ και προσωπικά προς τον κ. Παναγιωτάκη είναι πολύ έντονη.
Την ίδια στιγμή το θέμα διερευνάται από τη ΡΑΕ η οποία είχε καλέσει πρόσφατα τη διοίκηση της ΔΕΗ να παράσχει εξηγήσεις, και τώρα η επιχείρηση θα πρέπει μέχρι τις 15 του μήνα να καταθέσει υπόμνημα με όλα τα στοιχεία «υπεράσπισής» της.
Από την άλλη ο ΛΑΓΗΕ έχει ήδη λάβει απόφαση να προχωρήσει σε αγωγές εναντίον του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι με τη σειρά τους θα προχωρήσουν σε αγωγές εναντίον της ΔΕΗ.
Πηγή: http://energypress.gr/news/prothesmia-10-imeron-dinoyn-oi-fotovoltaikoi-sti-dei-prin-katathesoyn-minyseis-gia-ypexairesi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...