Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ΕΣΑΗ: Καταγγελία για τον συμψηφισμό από ΔΕΗ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού


Καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατέθεσαν χθες οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί κατηγορώντας τη ΔΕΗ που έχει μερίδιο 72% στην παραγωγή και 98% στην εμπορία για κατάχρηση της υπερδεσπόζουσας θέσης της στην αγορά.

Συγκεκριμένα στην καταγγελία του ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) κατηγορεί τη ΔΕΗ Προμήθειας ότι συμψηφίζει τα ποσά που χρωστά στο ΛΑΓΗΕ για το ρεύμα που αγοράζει, με εκείνα που έχει να εισπράττει από αυτόν για το ρεύμα που του πουλά ως ΔΕΗ Παραγωγός.

Σαν αποτέλεσμα, όπως αναφέρει η καταγγελία, ο ΛΑΓΗΕ δεν διαθέτει τα απαιτούμενα έσοδα για να πληρώσει τα μέλη του ΕΣΑΗ για το ρεύμα που του πωλούν. Σύμφωνα με τους ιδιώτες, αν η ΔΕΗ Προμήθεια εξοφλούσε πλήρως τις υποχρεώσεις της προς το ΛΑΓΗΕ, τότε εκείνος αντί να τους χρωστά περίπου 100 εκ. ευρώ σήμερα θα τους όφειλε λιγότερα. Συγκεκριμένα θα τους χρωστούσε περίπου 30 εκ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 70 εκ. ευρώ θα ήταν οφειλές προς τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ.

Καθυστερήσεις πληρωμών σε ΑΔΜΗΕ

Στην καταγγελία του ΕΣΑΗ γίνεται επίσης λόγος για την πρακτική της ΔΕΗ να καθυστερεί τις πληρωμές της προς τον ΑΔΜΗΕ, με συνέπεια ο τελευταίος να χρωστά σημαντικά ποσά στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς

Οπως αναφέρουν οι τελευταίοι, αν δεν υπήρχαν οι πρακτικές αυτές της ΔΕΗ, τότε το χρέος των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ (ύψους 300 εκ. ευρώ) θα ήταν πολύ χαμηλότερο και δεν θα κινδύνευαν με διακοπή της προμήθειάς τους σε αέριο, και εκτοπισμό τους από την αγορά.

Με λίγα λόγια, ο ΕΣΑΗ κατηγορεί τη ΔΕΗ ότι μετακυλύει τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ αποκλειστικά και μόνο στους ανταγωνιστές της, τους ιδιώτες παραγωγούς.

Την ίδια στιγμή όπως αναφέρει η καταγγελία, η ΔΕΗ ως παραγωγός αμείβεται στο ακέραιο για τη δραστηριότητά της αυτή, δεν επωμίζεται κανένα βάρος από τα ελλείμματα των εκαθαριστών, και εξοφλεί τις σχετικές οφειλές της προς τη ΔΕΠΑ. Στην ουσία, ο ΕΣΑΗ καταγγέλλει τη ΔΕΗ ότι αντλεί με τον τρόπο αυτό άτοκα κεφάλαια από τους ιδιώτες παραγωγούς αναπτύσσοντας το επενδυτικό της πρόγραμμα με την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου.

Ο ΕΣΑΗ ζητά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να επιβληθεί στη ΔΕΗ το ανώτατο δυνατό πρόστιμο υπολογιζόμενο στο 10% του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ για το 2012 ή διαφορετικά για το 2013.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...