Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΝΕΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ...

Ρεπορτάζ : Βασίλης Νέδος
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Για το φθινόπωρο μετατίθεται το επόμενο επεισόδιο, που θα αφορά στο μέλλον της ΔΕΗ. Η εβδομάδα που πέρασε έδωσε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να διερευνήσει τις αντιδράσεις κι εν πολλοίς να μετρήσει τις αντοχές, πρωτίστως, τις δικές της.
Τα γεγονότα ανέδειξαν τελικά τρία κεντρικά πρόσωπα: τον υπουργό...
Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, την υπουργό Ενέργειας κ. Τίνα Μπιρμπίλη και τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ κ. Ν. Φωτόπουλο.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ο αφανής «ήρωας» της υπόθεσης.
Οι παρεμβάσεις του στην τρόικα, υπήρξαν καταλυτικές ως προς την παράταση που δόθηκε μέχρι το τέλος του χρόνου, για τον τρόπο με τον οποίο τελικά θα υλοποιηθεί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα.
Οι εξάωρες διαπραγματεύσεις της Τρίτης απέδωσαν καρπούς.
Η παράταση αυτή έδωσε και στο Μέγαρο Μαξίμου τη δυνατότητα να κρατήσει χαμηλά τυς τόνους της αντιπαράθεσης με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, οι οποίοι από τις αρχές της εβδομάδας εμφανίζονταν αποφασισμένοι να φθάσουν στα άκρα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, αρχικά, διαμηνύθηκε στους συνδικαλιστές ότι «δεν συζητάμε το αν, αλλά το πώς θα γίνει η απελευθέρωση», 24 ώρες μετά, ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου γνωστοποίησε διά του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει κανένα πρόβλημα με τα στελέχη της ΓΕΝΟΠ.
Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού διαμηνυόταν μάλιστα ότι δεν είναι ίδια περίπτωση με εκείνη των ιδιοκτητών φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, οπότε πρέπει η συζήτηση μαζί τους να τεθεί σε άλλη βάση.
Υστερα από αυτή τη στροφή, βρέθηκε εντός κλίματος και η αρμόδια υπουργός Ενέργειας κ. Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία σχεδόν από την πρώτη στιγμή τάχθηκε κατά της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ. Με την άποψη αυτή συντάχθηκαν με μικρότερη ή μεγαλύτερη καθυστέρηση και οι Δ. Ρέππας, Αννα Διαμαντοπούλου και Π. Μπεγλίτης.
Είχε προηγηθεί ο κ. Χρ. Παπουτσής, ο οποίος κατηγορούσε τους «χαμηλόβαθμους κοινοτικούς υπαλλήλους», που επιχειρούν, όπως έλεγε, να επιβάλλουν αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Επιχείρησης.
Στην πραγματικότητα, τα κανάλια συνεννόησης με τους προσκείμενους στο ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστές της ΔΕΗ δεν διακόπηκαν ποτέ.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Ν. Φωτόπουλος έλαβε τη διαβεβαίωση από την κ. Μπιρμπίλη ότι οποιαδήποτε λύση για το μέλλον της ΔΕΗ θα αναζητηθεί σε συνεργασία με το συνδικάτο των εργαζομένων.
Ο κ. Φωτόπουλος βέβαια δεν έμεινε άπραγος, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις. Με ένα μακροσκελές (για γραπτό μήνυμα) sms στα κινητά τηλέφωνα υπουργών και βουλευτών, γνωστοποίησε ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ «θα φτάσουν στα άκρα» και «θα ματώσουν», εφόσον αποφασισθεί πώληση μονάδων.
Η απειλή του κ. Φωτόπουλου δεν εξέπληξε κανέναν από τους παραλήπτες του μηνύματος. Συνηθίζει άλλωστε να επικοινωνεί τις απόψεις του με τον συγκεκριμένο τρόπο. Μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1978, ο κ. Φωτόπουλος είναι ένα συνδικαλιστικό στέλεχος «παλαιάς κοπής», με ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό.
Με την έκταση που έχει η επιρροή του στον συνδικαλιστικό χώρο, ορισμένοι θεωρούν ότι ο κ. Φωτόπουλος θα μπορούσε να μεταπηδήσει μέχρι και στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ελάχιστοι από τους υπουργούς ή τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (ακόμη και εκείνοι που πρόσκεινται στην πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστική πτέρυγα), επέκριναν δημοσίως τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ για τις «απειλές» που διατύπωσε με το γραπτό μήνυμά του. Εξαίρεση αποτέλεσε η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία χαρακτήρισε τη φρασεολογία ως «απωθητική».
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν και από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Φωτόπουλος χαίρει της προσωπικής εκτίμησης του κ. Παπανδρέου.
Οχι βέβαια μόνο λόγω της κομματικής ταυτότητάς του, αλλά και για τον ρόλο που ο κ. Φωτόπουλος είχε διαδραματίσει υπέρ του σημερινού πρωθυπουργού στην κρίσιμη ενδοκομματική διαμάχη του 2007 με τον κ. Ευ. Βενιζέλο.
Πέραν τούτου, πάντως, οι ίδιες πηγές μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση θα τηρεί εποικοδομητική στάση διαλόγου έναντι της ΓΕΝΟΠ, για όσο χρονικό διάστημα οι συνδικαλιστές επιλέγουν να επιδεικνύουν ανάλογη συμπεριφορά.
Επαναλαμβάνουν ότι η αγορά της ενέργειας θα πρέπει να απελευθερωθεί και ελπίζουν πως η «ειδυλλιακή» περίοδος μεταξύ ΓΕΝΟΠ και κυβέρνησης δεν θα λήξει απότομα το φθινόπωρο με τις πρώτες αποφάσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...