Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Η πορεία και τα πρόσωπα της ΓΕΝΟΠ

Το 1980, εν μέσω σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ της τότε κυβέρνησης και των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ως υπουργός Συντονισμού, αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε «προνομιούχους εργαζομένους».
Το συγκεκριμένο ρητορικό σχήμα, που επιβιώνει μέχρι σήμερα, είχε ως αφορμή μια μακρά απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Ο κ. Μητσοτάκης τότε ενεργοποίησε μια δυνατότητα που του παρείχε νόμος της εποχής και προχώρησε σε απολύσεις που οδήγησαν στη λήξη των κινητοποιήσεων.
Οι απολυμένοι του ’80 προσελήφθησαν τον Οκτώβριο του ’81, με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
Εκείνο τον Οκτώβριο έληξε ουσιαστικά μια σειρά μετωπικών συγκρούσεων της ΓΕΝΟΠ με τις κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλή και του Γ. Ράλλη, που είχαν ξεκινήσει τον Οκτώβριο του ’77, για το ασφαλιστικό.
Στην ιστορία έχει μείνει η απεργία της ΓΕΝΟΠ που διήρκεσε 42 ημέρες, επί υπουργίας Εβερτ στο Βιομηχανίας.
Οι συγκρούσεις με την αστυνομία ήταν σφοδρές και οδήγησαν σε 200 συλλήψεις και ομαδικές δίκες. Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ τότε ήταν ο Τάσος Αμαλος. Οι δικηγόροι που υπερασπίστηκαν στις δίκες εκείνες εργαζομένους και στελέχη της ΓΕΝΟΠ ήταν οι κ. Απ. Κακλαμάνης, Δ. Τσοβόλας, Τ. Μαντέλης, Μ. Κουτσόγιωργας και Δ. Παγουρόπουλος.
Οι περισσότεροι έγιναν αργότερα υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.
Ανατρέχοντας στην εποχή εκείνη, σημερινοί υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ παραδέχονται ότι στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 δημιουργήθηκαν τέτοιοι δεσμοί του κόμματος με τη ΓΕΝΟΠ, που δημιούργησαν δυσανάλογη πολιτική επιρροή.
Απόδειξη;
Η ΓΕΝΟΠ «επανενεργοποιήθηκε» την περίοδο 1990–93, αναβιώνοντας μια βεντέτα, η οποία κρατούσε από την εποχή που ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός Συντονισμού.
Η αφορμή δόθηκε από νόμο Σιούφα, που προέβλεπε ότι η Επιχείρηση αποκτά το δικαίωμα να απολύσει όσους αρνούνται να επιστρέψουν στην εργασία τους, αν η απεργία κριθεί από τα δικαστήρια «παράνομη και καταχρηστική». Οσοι έζησαν εκείνη την εποχή θυμούνται τον τότε πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ κ. Ν. Μπάκουλη να ανακοινώνει σε ποιες περιοχές της χώρας θα… διακοπεί η ηλεκτροδότηση.
Παραδοσιακά οι ηγεσίες της ΔΕΗ «φοβούνταν» τη ΓΕΝΟΠ. Εξαίρεση αποτέλεσε ο κ. Τ. Αθανασόπουλος, που είχε ρητώς διαμηνύσει στο πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ κ. Ν. Φωτόπουλο ότι δεν θα… συνδιοικήσει.
Ο κ. Φωτόπουλος είχε διακόψει τον Φεβρουάριο του 2008 τρεις φορές διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ για την επικύρωση της συμφωνίας με τη γερμανική RWE, συνεπικουρούμενος μάλιστα από βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Κάποια από τα στελέχη αυτά απέκτησαν υπουργικές θέσεις και σήμερα καλούνται να διαχειριστούν τις σχέσεις με το συνδικάτο.
Τα προνόμια που απέμειναν
Στο παρελθόν ήταν περισσότερα. Σήμερα, ωστόσο, έχουν περικοπεί σε σημαντικό βαθμό. Ο λόγος αφορά τα προνόμια που έχουν οι εργαζόμενοι «στον ηλεκτρισμό». Ιστορικά, έκαναν την εμφάνισή τους, κάποια στιγμή, στη δεκαετία του ’50.
Σε εκείνη την εποχή και συγκεκριμένα στο 1956 ανάγεται η πρώτη πρόβλεψη για ειδική τιμολόγηση της κιλοβατώρας, χαμηλότερης από τους υπόλοιπους καταναλωτές. Σήμερα, η τιμή που πληρώνουν είναι κατά περίπου 40% μειωμένη σε σύγκριση με το βασικό οικιακό τιμολόγιο.
Πέραν αυτών των εκπτώσεων, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θεωρούνται από τους καλά αμειβόμενους δημόσιους υπαλλήλους. Επ’ αυτού, όμως, υπάρχει μια μάλλον πειστική εξήγηση. Ο μέσος όρος της δαπάνης μισθοδοσίας στη ΔΕΗ ανεβαίνει σημαντικά λόγω της υπαγωγής συγκεκριμένων κατηγοριών (ιδίως ηλεκτροτεχνιτών και των βοηθών τους) στο καθεστώς επικίνδυνης εργασίας, για ευνόητους λόγους (συντήρηση εξωτερικού δικτύου, καλωδίων κ.λπ.), γεγονός που επιτρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις την αύξηση της αμοιβής τους ακόμη και κατά 15%.
Οι εργαζόμενοι στα λιγνιτωρυχεία (όπου οι ανάγκες καλύπτονταν μέχρι πρότινος από τους συμβασιούχους και όχι τους μόνιμους υπαλλήλους) λαμβάνουν επίσης υψηλά επιδόματα και πάλι για ευνόητους λόγους.
Ωστόσο, η ΓΕΝΟΠ υπήρξε ιδιαιτέρως πιεστική προς την κυβέρνηση, όταν έγιναν οι σκληρές διαπραγματεύσεις για την εξαίρεση των υπαλλήλων της ΔΕΗ από την απόφαση για μείωση ύψους 7% στις αποδοχές όλων των εργαζομένων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
ΠΗΓΗ:
http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...