Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα μέτρα με αυτά της τρόικας αλλά λιγότερο επώδυνα

Σκληρές διαπραγματεύσεις για τα μέτρα ισοδύναμου χαρακτήρα με αυτά που θα είχε η πώληση μονάδων της ΔΕΗ θα συνεχίσει η κυβέρνηση με την τρόικα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, καταληκτική προθεσμία σύμφωνα με το μνημόνιο.
Στη συνάντηση που είχε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη με το κλιμάκιο των ελεγκτών, έγινε σαφές ότι οι τελευταίοι είναι διατεθειμένοι να ακούσουν τι έχει να πει η ελληνική πλευρά, χωρίς- απ΄ ό,τι διαρρέει- να εμφανίζονται τόσο δογματικοί στο θέμα της πώλησης μονάδων, αλλά και ότι αναμένουν μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου ένα πακέτο μέτρων με ισοδύναμο πάντως αποτέλεσμα.
Ζητούμενο αυτών των εναλλακτικών λύσεων δεν μπορεί να είναι άλλο από την απόκτηση πρόσβασης του ιδιωτικού τομέα στα χαμηλότερου κόστους καύσιμα (π.χ. λιγνίτες), ώστε να καταστεί εφικτός ο ανταγωνισμός προς τη ΔΕΗ στη χονδρική.
Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές παρουσιάστηκαν ενόψει της συνάντησης με την υπουργό με συγκεκριμένο επίσημο κείμενο, που προφανώς θα εμπεριείχε τις υποδείξεις για πώληση του 40% των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων (ένα είδος μνημονίου Νο 2), το οποίο όμως μετά τη συζήτηση με την ελληνική πλευρά δεν παρέδωσαν.
Από την πλευρά της η κ. Μπιρμπίλη υποστήριξε ότι το άνοιγμα της αγοράς μπορεί να γίνει με άλλους τρόπους, χωρίς την πώληση μονάδων, μέτρο το οποίο βρίσκεται εκτός κυβερνητικής πολιτικής, ενώ παρουσίασε στο κλιμάκιο τον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης μέχρι το 2020, που προβλέπει τη σταδιακή μείωση της παραγωγής λιγνίτη.
Εναλλακτικό πακέτο
Αν και το υπουργείο αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του, πόσω μάλλον αφού βρίσκεται σε λεπτή φάση διαπραγμάτευσης με την τρόικα, στα υπό εξέταση μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος παραμένει αυτό της εικονικής πώλησης μονάδων. Δηλαδή της πώλησης έπειτα από διαγωνισμό σε τρίτους, ποσοστού της φθηνής σήμερα παραγόμενης λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, προκειμένου εν συνεχεία να την εμπορευτούν, διαμορφώνοντας έτσι χαμηλότερα το κόστος τους.
Τα μειονεκτήματα είναι δύο: αφενός ότι βρίσκει κάθετα αντίθετη τη ΓΕΝΟΠ- «εμείς οι εργαζόμενοι δεν πουλάμε εργοστάσια ούτε ενέργεια σε τιμή κόστους» έγραφε στο προχθεσινό μήνυμά τους προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρός της Ν. Φωτόπουλος-, αφετέρου ότι ακόμη και αν επιλεγούν τελικά οι δημοπρασίες ενέργειας, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα προσελκύσουν ενδιαφερόμενους επενδυτές. Διότι μπορεί σήμερα η τιμή της λιγνιτικής κιλοβατώρας να είναι φθηνή, θα πάψει όμως σύντομα να είναι μετά την ενσωμάτωση σε αυτήν του κόστους των ρύπων.
Τα λιγνιτωρυχεία
Αλλη λύση που θα εξεταστεί, στο σκεπτικό πάντα του ισοδύναμου, είναι η ολοκλήρωση της εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στη Φλώρινα σε ιδιώτες, η προοπτική αξιοποίησης νέων λιγνιτωρυχείων σε περιοχές με κοιτάσματα όπως η Ελασσόνα (εδώ θα πρέπει να ξεπεραστεί η κατηγορηματική άρνηση της τοπικής κοινωνίας).
Στο τραπέζι έχουν πέσει επίσης ιδέες για μετοχική συμμετοχή ιδιωτών σε καθεμία από τις νέες μονάδες που δρομολογεί η ΔΕΗ, ανταλλαγή μονάδων της επιχείρησης με άλλες εταιρειών του εξωτερικού, και προώθηση των εκκρεμών στη ΡΑΕ αιτήσεων ιδιωτών για λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, ισχύος σήμερα άνω των 4.000 ΜW.
Κάποιες πλευρές υποστηρίζουν ότι με έναν συνδυασμό των παραπάνω μέτρων, μαζί με τις αλλαγές στην αγορά χονδρικής, το μερίδιο της ΔΕΗ θα πέσει κάτω από το 80%, δημιουργώντας ικανές συνθήκες ανταγωνισμού.
ΓΕΝΟΠ
«Εμείς οι εργαζόμενοι δεν πουλάμε εργοστάσια ούτε ενέργεια σε τιμή κόστους»
Αυξήσεις σε οικιακά - αγροτικά τιμολόγια
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ του μείγματος των μέτρων που θα αντιπροταθούν στην τρόικα, βέβαιο είναι ότι το εναλλακτικό αυτό πακέτο θα περιλαμβάνει τα μέτρα που ούτως ή άλλως προβλέπονται στο αρχικό κείμενο του Μνημονίου, δηλαδή τη λήψη αποφάσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου για αλλαγές στην αγορά χονδρικής, μαζί με τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια λιανικής, και διαχωρισμό δικτύων μεταφοράς και διανομής από τη ΔΕΗ μέχρι τον Μάρτιο.
Στο μέτωπο των τιμολογίων έρχονται από του χρόνου αυξήσεις στα οικιακά και τα αγροτικά- το πότε και πώς θα το αποφασίσει η κυβέρνηση- τα οποία επί χρόνια διατηρούνταν για κοινωνικούς λόγους σε επίπεδα ακόμη και κάτω του κόστους.
Τα τιμολόγια αυτά θα πρέπει να αντανακλούν στο εξής το κόστος παραγωγής, που σημαίνει ότι για να κλείσει η ψαλίδα θα πρέπει να αυξηθούν κατά 30%-40% τα οικιακά και 50%-60% τα αγροτικά.
Τέλος, στο θέμα των δικτύων της ΔΕΗ, το θέμα φέρεται να τέθηκε και σήμερα από την τρόικα, και μάλιστα προς την κατεύθυνση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, δηλαδή να περάσει η κυριότητα των δικτύων μεταφοράς και διανομής σε ιδιώτες.
Από την πλευρά της ωστόσο η υπουργός φέρεται να απάντησε ότι η σχετική κοινοτική οδηγία δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιλέξει ανάμεσα σε δύο άλλες λιγότερο επώδυνες λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...