Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Η ΔΕΗ δεν είναι υπόθεση μόνο των συνδικάτων.Μας αφορά όλους

Το σενάριο περί ιδιωτικοποίησης του 40% των μονάδων της ΔΕΗ πλασάρεται τις τελευταίες ημέρες ως αίτημα της Τρόικας και προϋπόθεση για να προχωρήσει απρόσκοπτα ο δανεισμός της χώρας.
Με λίγα λόγια παρουσιάζεται ως η μοναδική λύση προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η χώρα, επομένως πρέπει να γίνει, αλλιώς χρήμα δεν έρχεται.
Είναι όμως έτσι ή μήπως πρόκειται για ακόμη μια απάτη της κυβέρνησης στο όνομα του Μνημονίου που όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει.
Το Μνημόνιο μιλά για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική και να μειωθούν τα τιμολόγια, δε μιλά για ξεπούλημα της κερδοφόρας κρατικής επιχείρησης. Φυσικά η είσοδος ιδιωτών στην ενέργεια δε σημαίνει κατ’ ανάγκη φθηνότερα τιμολόγια, ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι κάποιοι Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες εποφθαλμιούν τους 7,5 εκατ. καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, τη χρυσοτόκο όρνιθα του κράτους δηλαδή.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ συμβάλλει σημαντικά στο να κρατηθούν οι τιμές του ρεύματος σε χαμηλά επίπεδα, από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.
Μέσω της κοινωνικής της πολιτικής κρατά χαμηλά τα τιμολόγια για τα νοικοκυριά ενώ προσφέρει άφθονο νερό από τους ταμιευτήρες της σε χιλιάδες αγρότες.
Ποιος πιστεύει ότι θα το κάνουν αυτό οι ιδιώτες που θα μπουν και θα αγοράσουν λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες;
Ξεπούλημα μονάδων της ΔΕΗ θα σημάνει πρόσκαιρα έσοδα για το δημόσιο, αλλά πολλά δεινά για εκατομμύρια φτωχά νοικοκυριά που θα δουν να απογειώνονται τα τιμολόγια.
Ή μήπως θα γίνει κοινωνική πολιτική για τους εκατοντάδες Έλληνες που ζουν στα νησιά;
Ακόμη και στο βιομηχανικό ρεύμα γίνεται πολιτική χαμηλών τιμολογίων ώστε να κρατιούνται χαμηλά τα παραγόμενα προϊόντα.
Μήπως ο ιδιώτης θα κάνει το ίδιο ή θα αυξήσει το κόστος του ρεύματος απογειώνοντας τις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων;
Από την άλλη, οι επιχειρηματίες πιέζουν να ανοίξει η αγορά. Μπόμπολας, Μυτιληναίος, Περιστέρης, Κοπελούζος και σειρά άλλων έχουν πάρει θέσει στο τραπέζι και περιμένουν να διαμοιράσουν τα ιμάτια της ΔΕΗ.
Τα έργα τελείωσαν, οπότε τζόγος και ενέργεια είναι τα επόμενα γεμάτα πηγάδια για τους διαπλεκόμενους που δε θέλουν να χάσουν τα κεκτημένα τους στη σύγχρονη εποχή.
Πώληση της ΔΕΗ θα σημάνει επίσης χιλιάδες απολύσεις, συρρίκνωση μια ισχυρής επιχείρησης και τελικά οριστική παράδοσή της στους ιδιώτες.
Το να θέλει η κυβέρνηση και τα πρόθυμα ΜΜΕ να περάσουν τη λογική της σύγκρουσης κάποιου ισχυρού συνδικάτου με τη… λογική είναι η πιο μεγάλη από τις μέχρι σήμερα απάτες.
Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τα καπρίτσια κάποιων κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών που εν πάση περιπτώσει το ΠΑΣΟΚ τους τάισε κατά κόρον.
Έχουμε να κάνουμε με προσπάθεια να ξεπουληθεί ότι απέμεινε από τα ασημικά της οικογένειας.
Γι’ αυτό και η υπόθεση της ΔΕΗ δεν είναι αποκλειστικό θέμα των χαϊδεμένων συνδικάτων που θα κατεβάσουν τους διακόπτες.
Είναι κάτι περισσότερο, κι αυτό θα πρέπει να το θυμούνται όλοι οι Έλληνες.
ΠΗΓΗ: www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...