Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του μνημονίου θα περιμένει η διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να ανακοινώσει τις τελικές επιλογές της για το αναθεωρημένο business plan της εταιρείας.
Όπως ανέφερε ο Α. Ζερβός στους αναλυτές, οι αποφάσεις της κυβέρνησης αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας και επομένως η επικαιροποίησή του θα γίνει μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.
Μέχρι τότε πάντως θα προχωρήσει το επενδυτικό πρόγραμμα και ο εκσυγχρονισμός μονάδων και δικτύων.
Έτσι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για το διαγωνισμό της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 (550-600) είναι η 15η Δεκεμβρίου 2010. Στο διαγωνισμό για τη μονάδα του Αθερινόλακκου (95-105MW) κατατέθηκαν 4 προσφορές και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013, ενώ προχωρά η επαναδημοπράτηση για τον υδροηλεκτρικό Μετσοβίτικο 1&2 (29MW).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η νέα κινητικότητα της εταιρείας εκτός των συνόρων, καθώς η Contour Global προεπιλέχθηκε στο διαγωνισμό για την εκμετάλλευση λιγνιτικού πεδίου και την ανάπτυξη σταθμών ηλεκτροπαραγωγής (επένδυση 1,2 δισ. ευρώ).
Επίσης το Σεπτέμβριο αναμένονται οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση της Βοζνίας Ερζεγοβίνης για το διαγωνισμό κατασκευής και εκμετάλλευσης 4 υδροηλεκτρικών σταθμών (σε συνεργασία με την Quantum της Τράπεζας Κύπρου).
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης της εταιρείας, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο 12μηνο θα μειωθεί κατά 0,7%, οι εσωτερικές πωλήσεις της ΔΕΗ θα υποχωρήσουν κατά 5,5%, λόγω των απωλειών μεριδίων στις κατηγορίες υψηλού περιθωρίου κέρδους. Το συνολικό μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα πέσει στο 95,6% ενώ στις κατηγορίες υψηλού περιθωρίου κέρδους η μείωση θα είναι μεγαλύτερη με το μερίδιο της εταιρείας να περιορίζεται στο 86,1% από 98,3% το 2009.
Η εκτίμηση για τα κέρδη προ φόρων στο σύνολο του έτους διατηρείται στα επίπεδα του προϋπολογισμού.
Τέλος σε σχέση με το χρέος και τις γραμμές χρηματοδότησης, οι υπολειπόμενες πληρωμές μέχρι το τέλος του έτους ανέρχονται σε €623 εκατ., ενώ η επόμενη μεγάλη εφάπαξ αποπληρωμή (€400 εκατ.) είναι το Νοέμβριο. Οι διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης είναι €1,8 δισ. και τα επιπλέον ταμειακά διαθέσιμα €750 εκατ.
ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...