Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Εξορθολογισμό των τιμολογίων για ενίσχυση της κερδοφορίας της ζητά η ΔΕΗ

Εξορθολογισμό” των τιμολογίων ζητεί η διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να ενισχύσει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά της, έναντι των ιδιωτών, στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το α' εξάμηνο του 2010, ο επικεφαλής της επιχείρησης, Α. Ζερβός, έκανε λόγο για στρεβλώσεις στη δομή των τιμολογίων επισημαίνοντας ότι οι ιδιώτες ανταγωνιστές της αποσπούν σημαντικό μέρος από τους πιο κερδοφόρους πελάτες της προσφέροντας εκπτώσεις που δεν επιτρέπεται να κάνει η ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, η κερδοφορία της ΔΕΗ το 2010 δεν οφείλεται σε αυξήσεις των τιμολογίων (τελευταία αύξηση έγινε τον Ιούλιο του 2008), αλλά η διατήρηση της στρέβλωσης στη δομή των τιμολογίων μέχρι και σήμερα, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις της ΔΕΗ για την άρση των στρεβλώσεων αυτών, είχε ως αποτέλεσμα την ένταση της απώλειας πελατών υψηλού περιθωρίου κέρδους.
Ανέφερε μάλιστα ότι οι πωλήσεις των ιδιωτών αυξάνονται (246 Gwh το α' τρίμηνο, 414 το β' τρίμηνο του 2010), οπότε ενώ το συνολικό μερίδιο λιανικής αγοράς της ΔΕΗ από 99,8% στο α' εξάμηνο του 2009 φαίνεται να μειώνεται μόνο κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες, σε 97,4% στο α' εξάμηνο του 2010, η σύγκριση πρέπει να γίνει μόνο στο μερίδιο επί των πελατών με υψηλό περιθώριο κέρδους (99,3% στο α' εξάμηνο του 2009, που μειώνεται φέτος στο 91,5%).
Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα, καταγράφεται μείωση του κύκλου εργασιών κατά 3,2% (2.894,5 εκατ.), οι πωλήσεις στην εγχώρια λιανική αγορά είναι μειωμένες κατά 3,3%, ενώ τα αντίστοιχα έσοδα είναι μειωμένα κατά 4,9% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2009.
Η κερδοφορία προ φόρων τόκων κι αποσβέσεων είναι μειωμένη κατά 16,1%, αλλά, σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα επιβαρύνονται και με 52,1 εκατ. ευρώ ως συνέπεια της απόφασης για έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των ασφαλιστικών φορέων του προσωπικού της ΔΕΗ.
Επίσης η συνολική μείωση αμοιβών προσωπικού εκτιμάται σε 85-90 εκατ. ευρώ, ενώ οι μισθοδοτούμενοι μειώθηκαν κατά 1.252 άτομα σε σχέση με τις 30/6/2009.
Η μείωση της κερδοφορίας οφείλεται, κατά τον κ. Ζερβό, αφενός στη μείωση των εσόδων από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της απώλειας μεριδίου αγοράς και της μειωμένης ζήτησις κι αφετέρου στην αύξηση του κόστους του ενεργειακού ισοζυγίου, λόγω των μεγαλύτερων ποσοτήτων αγορών ενέργειας και της πολύ μεγάλης αύξηση των τιμών των καυσίμων, που δεν αντισταθμίστηκε πλήρως από τη μείωση της ζήτησης.
Για το σύνολο του έτους εκτίμησε ότι τα κέρδη προ φόρων κυμαίνονται στα επίπεδα του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, λαμβανομένων υπόψη των εξελίξεων στη ζήτηση, τις πωλήσεις της ΔΕΗ και τα εκτιμώμενα κόστη του ενεργειακού μείγματος και μισθοδοσίας με βάση τα στοιχεία επταμήνου.
Ανέφερε, τέλος, ότι το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο θα ολοκληρωθεί μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της Πολιτείας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στο πλαίσιο του Μνημονίου.
ΠΗΓΗ: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...