Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Υπογράφηκε η απόφαση για τις δημοπρασίες τύπου NOME – Στα 37,35 ευρώ η τιμή εκκίνησης

Η αναμενόμενη από όλη την αγορά ηλεκτρισμού Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών τύπου NOME φαίνεται ότι έχει ήδη υπογραφεί και πρόκειται να αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress η τιμή ορίστηκε στις 37,35 ευρώ τη Μεγαβατώρα, δηλαδή λίγο κάτω από την τιμή που εισηγήθηκε η ΡΑΕ (στα 38,5 ευρώ).
Με την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης ανοίγει ο δρόμος για πραγματοποίηση της πρώτης δημοπρασίας εντός του Σεπτεμβρίου, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές. Εν τω μεταξύ θα έχει λυθεί και η δεύτερη προαπαιτούμενη εκκρεμότητα, καθώς σε δύο μέρες, στις 26 του μήνα, λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η ΡΑΕ για τη δημόσια διαβούλευση του «Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΝΟΜΕ)» τον οποίο ετοίμασε ο ΛΑΓΗΕ.
Οι δημοπρασίες τύπου NOME, κατά τις οποίες η ΔΕΗ θα δημοπρατήσει ποσότητες λιγνιτικού και υδροηλεκτρικού ρεύματος, είναι πλέον το βασικό και ίσως το μοναδικό «εργαλείο» με το οποίο μπορεί να ανοίξει ριζικά η αγορά και να επιτευχθούν οι στόχοι στους οποίους έχει δεσμευθεί η χώρα.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 20% του ποσοστού της ΔΕΗ στη λιανική και στη χονδρεμπορική αγορά μέχρι το 2017 και κάτω από 50% μέχρι το 2020. Η πρώτη δημοπρασία προβλέπεται για το Σεπτέμβριο για ποσότητες ίσες με το 8% της κατανάλωσης του 2015 και οι παραδόσεις ενέργειας θα ξεκινήσουν στο τέταρτο τρίμηνο. Το 2015 η ζήτηση σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ ήταν στις  51430 GWh, που σημαίνει ότι μέσα στο 2016 θα πρέπει να δημοπρατηθούν 4,114 GWh.  Αυτό σημαίνει ότι ήδη από την πρώτη φάση των δημοπρασιών θα δεσμευτεί παραγωγικό δυναμικό λιγνιτών και υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ για τις δημοπρασίες ίσο με περίπου 1400MW.
Βεβαίως η ΔΕΗ έχει διατυπώσει την άποψη ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι πελάτες που υπάγονται στο ΚΟΤ και οι πελάτες Υψηλής Τάσης από τα προς απελευθέρωση μερίδια αγοράς. Πρακτικά δηλαδή η ΔΕΗ θέλει να μειωθούν οι προς δημοπράτηση ποσότητες ενέργειας αφού εάν αφαιρεθούν από τα μερίδια αγοράς οι πελάτες του ΚΟΤ και της ΥΤ αυτομάτως αυξάνονται ήδη τα μερίδια αγοράς των ανεξάρτητων προμηθευτών. Η πρόταση κατατέθηκε από τη ΔΕΗ σε συνάντηση που είχε ο Μ. Παναγιωτάκης στις Βρυξέλλες με στελέχη της Κομισιόν και επανήλθε χθες σε ανακοίνωση της επιχείρησης.
Ιδιώτες πάροχοι
Από την άλλη πλευρά οι ιδιώτες πάροχοι στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ανέμεναν τον καθορισμό της τιμής για να μετρήσουν τα δεδομένα και να προχωρήσουν στις αντίστοιχες κινήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την έκπτωση του 15% που έκανε η ΔΕΗ και τη θερινή διαφημιστική της καμπάνια, η πλειονότητα των ιδιωτών προμηθευτών αποφάσισε να βάλει φρένο στις αντίστοιχες διαφημιστικές καμπάνιες, περιμένοντας τις δημοπρασίες του Σεπτεμβρίου. Άλλωστε ανάλογα με τις ποσότητες που θα εξασφαλιστούν από τους παίκτες, θα καθοριστούν και οι νέες στρατηγικές αλλά και οι εμπορικές πολιτικές.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...