Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Το «άγνωστο» παρασκήνιο και η επιστολή που άναψε «κόκκινο» στις σχέσεις ΔΕΗ βιομηχανίας

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους της βιομηχανίας, επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, και έχει ως θέμα τη γνωστή διαφορά μεταξύ της ΔΕΗ και των πελατών υψηλής τάσης για τα νέα τιμολόγια. Στην επιστολή αυτή, που έχει ως αποδέκτη τον υπουργό περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, η ΔΕΗ ρίχνει το γάντι στην πλευρά της βιομηχανίας και επί της ουσίας τονίζει ότι σε περίπτωση που οι πελάτες υψηλής τάσης αλλάξουν προμηθευτή, η ΔΕΗ θα περιορίσει τις ζημιές της και θα μειώσει το κόστος της από αγορές ενέργειας στη χονδρεμπορική σε ακριβές τιμές. Τα όσα λέει η ΔΕΗ, στηρίζονται σε μελέτη της διεύθυνσης διαχείρισης ενέργειας της εταιρείας, η οποία επισυνάπτεται μαζί με την επιστολή.
Η επιστολή αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες έχει προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση της βιομηχανίας, ενώ πληροφορίες θέλουν για το περιεχόμενό της έχει ενημερωθεί η βιομηχανία και σε κεντρικό επίπεδο ο ΣΕΒ.
Τα επιχειρήματα
Σύμφωνα λοιπόν με τη ΔΕΗ η συμβολή των πελατών ΥΤ στο φορτίο του συστήματος είναι της τάξης των 1000MW. «Σε περίπτωση αλλαγής προμηθευτή, όσο και στην περίπτωση διακοπής της λειτουργίας μέρους ή όλων των πελατών ΥΤ, περιορίζονται οι ζημιές της ΔΕΗ από τους πελάτες αυτούς, ενώ παράλληλα μειώνεται το κόστος της από αγορές ενέργειας στην χονδρεμπορική σε ακριβές τιμές.
Το ενδιαφέρον στη μελέτη της ΔΔΕ, είναι ότι εξετάζονται τρία σενάρια μείωσης του φορτίου του συστήματος κατά 300, 500 και 800 MW και όπως αναφέρει η επιστολή Ζερβού «και στα τρία σενάρια δεν υπάρχει καμία επίπτωση στην ένταξη των λιγνιτικών μονάδων, ενώ διαπιστώνεται μείωση των ώρων ένταξης των μονάδων φυσικού αερίου».
Στην ίδια επιστολή πάντως η ΔΕΗ επί της ουσίας δηλώνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μείωσης των τιμολογίων υψηλής τάσης υποστηρίζοντας ότι :
έχει διαπραγματευτεί επαρκώς τα τιμολόγια ΥΤ με τους πελάτες της,
οι προτάσεις της στηρίζονται σε στοιχεία του πραγματικού κόστους της,
ελήφθησαν υπόψη οι ανάγκες των βιομηχανικών κλάδων και η οικονομική συγκυρία
το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς δεν επιτρέπει διμερείς συμβάσεις
οι ρυθμιζόμενς χρεώσεις, φόροι και τέλη δεν αποτελούν αρμοδιότητα της επιχείρησης.
ΡΑΕ
Χθες πάντως η ΡΑΕ με την επιστολή του προέδρου της Ν. Βασιλάκου προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ, διαπιστώνει ότι η ΔΕΗ δεν έχει διαπραγματευτεί επαρκώς με τους πελάτες της και διαπιστώνει μια σειρά από προβλήματα στα τιμολόγια που έχει προτείνει στη βιομηχανία.

Πηγή: http://www.energypress.gr/news/To-agnwsto-paraskhnio-kai-h-epistolh-poy-anapse-kokkino-stis-sheseis-DEH-biomhhanias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...