Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ Η ΡΗΤΡΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

Για ένα έτος αποφάσισε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ.Φώλιας να αναβληθεί η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
«Όπως επανειλημμένα έχω τονίσει, η ώρα της κρίσης είναι και ώρα ευθύνης, ώρα μέριμνας για τις ανάγκες της κοινωνίας. Με αυτό το υψηλό αίσθημα ευθύνης, αποφασίσαμε την αναστολή για ένα έτος, για όλο το 2009 δηλαδή, της εφαρμογής της ρήτρας καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνσή τους» δήλωσε ο κ. Φώλιας.
«Έτσι, στηρίζουμε έμπρακτα τα νοικοκυριά για να καλύψουν το κόστος των ενεργειακών τους αναγκών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία»
προσέθεσε.
Η ρήτρα θεσμοθετήθηκε το Νοέμβριο του 2007 και η εφαρμογή της προβλεπόταν από την 1η Ιανουαρίου 2009.
Τιμή έναρξης είχαν οριστεί τα 80 δολάρια το βαρέλι, ενώ τις τελευταίες ημέρες το πετρέλαιο διαπραγματεύεται κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι.
Για να αναβληθεί η εφαρμογή της απόφασης απαιτείται γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αφού υποβληθεί σχετικό αίτημα από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο κ. Φώλιας ζήτησε από τη ΡΑΕ να υποβάλει τη σχετική γνωμοδότηση.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔEH, εφόσον εφαρμοζόταν η ρήτρα, το πρώτο τρίμηνο του 2009 τα τιμολόγια θα αυξηθούν κατά 5,6%, το δεύτερο τρίμηνο θα μειωθούν κατά 1,5% και από την 1ης Iουλίου η αύξηση θα είναι μηδενική, αν οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν κάτω από τα 70 δολάρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...