Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

ΔΕΗ: Δεσμεύσεις για επιτάχυνση επενδύσεων - υλοποίηση προσλήψεων

Για την επιτάχυνση των επενδύσεων της ΔΕΗ σε ορυχεία και μονάδες παραγωγής καθώς και για την άμεση υλοποίηση των περίπου 2.300 προσλήψεων που εκκρεμούν δεσμεύθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός σε σημερινή ομιλία του στο πλαίσιο επίσκεψης στο λιγνιτικό κέντρο Πτολεμαΐδας - Κοζάνης.
Ο κ. Ζερβός προέβλεψε ακόμη ότι θα ενταθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και θα συρρικνωθεί η κατανάλωση λόγω της κρίσης.
Αναφερόμενος στην επιβάρυνση της επιχείρησης για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η οποία θα φτάσει το 2013 σε 1,3 δισ. ευρώ το χρόνο, τόνισε ότι το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί από την Πολιτεία και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα καθώς, με την τεράστια αυτή επιβάρυνση «ή θα φαλιρίσει η ΔΕΗ ή θα πρέπει να αυξηθούν τα τιμολόγια».
Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις των 2.300 ατόμων, κυρίως τεχνικού προσωπικού, όπως επεσήμανε, βρίσκονται πλέον στο στάδιο της ολοκλήρωσης.
Στα ορυχεία και τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας, εγκρίθηκαν και προγραμματίσθηκαν επιπλέον προσλήψεις άλλων 350 ατόμων, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των προσλήψεων στο Λιγνιτικό-Ενεργειακό Κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας σε 1.104 άτομα, εκ των οποίων τα 775 θα καλύψουν ανάγκες των Ορυχείων του Λιγνιτικού Κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας.
Μετά την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου, θα προγραμματισθούν οι νέες προσλήψεις για την επόμενη τριετία.
Παρουσιάζοντας το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ στην περιοχή, ο κ. Ζερβός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη του διαγωνισμού για την λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα 5 και η ανάθεσή της θα πραγματοποιηθεί μόλις εγκριθεί η Περιβαλλοντική Μελέτη και υπάρξει η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.
Σημείωσε ωστόσο ότι για να προχωρήσει η κατασκευή της νέας μονάδας θα πρέπει να προχωρήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα οι απαλλοτριώσεις, ενώ τυχόν καθυστερήσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον Ενεργειακό Σχεδιασμό της ΔΕΗ και να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση νέων προσλήψεων.
Αταλάντευτη παραμένει, όπως ανέφερε, η θέση της ΔΕΗ για τη δημιουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας Μελίτη 2 στη Φλώρινα, αναμένει ωστόσο από την Πολιτεία τη λήψη απόφασης για το διαγωνισμό εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε λύσεις οι οποίες θα είναι σύμφωνες με τα συμφέροντα της ΔΕΗ για ανάπτυξη από αυτήν μιας νέας Μονάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερβός.
Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των νέων μονάδων εξετάζονται σενάρια για να τεθούν εκτός λειτουργίας ορισμένες από τις παλαιότερες και πλέον ρυπογόνες μονάδες στην περιοχή, αρχής γενομένης από την Πτολεμαΐδα 1.
Αναφερόμενος στην πορεία των οικονομικών της Επιχείρησης ο κ. Ζερβός σημείωσε ότι μετά από τη συρρίκνωση των κερδών στα προηγούμενα χρόνια και τις ζημιές του 2008, τα κέρδη ρεκόρ του 9μήνου 2009 είναι συγκυριακά και δεν επιτρέπουν εφησυχασμούς.
Τόνισε ακόμη ότι παρότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «15» και από τα χαμηλότερα στην ΕΕ των «25», κατά το 2009 ένας μεγαλύτερος αριθμός πελατών - λόγω της ύφεσης - αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ομαλή αποπληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Πρόσθεσε δε ότι το 2009 εντάθηκαν οι πιέσεις των ανταγωνιστών της ΔΕΗ σε επίπεδο λιανικής αγοράς, «με αποτέλεσμα να χάνουμε μεγάλους πελάτες» ενώ μέσα στο 2010 θα γίνει οξύτερος ο ανταγωνισμός στο χώρο της θερμικής παραγωγής, αφού αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τρεις νέες μονάδες ανταγωνιστών της ΔΕΗ, ισχύος άνω των 1.300 MW.
Ο κ. Ζερβός παρουσίασε τέλος τις επενδύσεις που προγραμματίζει η επιχείρηση για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή, και ειδικότερα για την προστασία των νερών, την αποκατάσταση εδαφών των ορυχείων, την καταστολή της σκόνης, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του θείου και σωματιδίων, αλλά και την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά), ισχύος 82 και 14 μεγαβάτ αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...