Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Προσωρινά ο Ν.Φωτόπουλος στο Δ.Σ. της ΔΕΗ

Αναδημοσίευση από το http://www.capital.gr/
Είναι ίσως ειρωνεία της τύχης, όμως την ίδια ημέρα που η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση, στην οποία καταφέρεται με σκληρά λόγια εναντίον του Π. Αθανασόπουλου κατηγορώντας τον για “ενορχηστρωμένη προσπάθεια να παρουσιασθεί η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ως ένα συνδικάτο που εκείνο που το ενδιαφέρει είναι να συνδιοικεί με τον εκάστοτε Διευθύνοντα Σύμβουλο” ο πρόεδρος του συνδικάτου Ν. Φωτόπουλος εκλεγόταν μέλος του Δ.Σ.

Είναι μάλιστα σπάνιο αν όχι πρωτοφανές εν ενεργεία πρόεδρος συνδικάτου, να συμμετέχει θεσμικά στη διοίκηση της εταιρείας. Το γεγονός μάλιστα εγείρει ζητήματα όπως πως μπορεί ο πρόεδρος του συνδικάτου, ως μέλος του Δ.Σ. να εγκρίνει αποφάσεις π.χ. για τη χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ, της οποίας ηγείται και η οποία ανέρχεται σε διόλου ευκαταφρόνητα ποσά.

Σύμφωνα πάντως με διαβεβαιώσεις που έχει δώσει και στις υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις ο κ. Φωτόπουλος εξελέγη προσωρινά ως μέλος του Δ.Σ. με το αιτιολογικό ότι ήταν αναπληρωματικός του απερχόμενου εκπροσώπου της ΠΑΣΚΕ Γ. Τσαρούχα, ο οποίος με τη σειρά του τοποθετήθηκε εκπρόσωπος του βασικού μετόχου, δηλαδή του Δημοσίου. Με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί θα ξεκινήσουν άμεσα οι προβλεπόμενες αρχαιρεσίες ώστε ο κ. Φωτόπουλος να αντικατασταθεί. Επίσης δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ δε θα παραστεί σε καμία συνεδρίαση του Δ.Σ.

Και εάν η παρουσία του κ. Φωτόπουλου θα είναι κατά τα φαινόμενα προσωρινή, δε συμβαίνει το ίδιο και με την ισχυροποίηση των εκπροσώπων των εργαζομένων στη διοίκηση καθώς όπως προαναφέρθηκε ο μέχρι χθες εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ Γ. Τσαρούχας τοποθετήθηκε ως εκπρόσωπος του Δημοσίου. Έτσι πλέον στο διοικητικό συμβούλιο μετέχουν ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος (και αργότερα ο αντικαταστάτης του εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ), ο πρώην συνδικαλιστής Γ. Μαρινίδης (ΔΑΚΕ), ενώ συνδικαλιστικής προέλευσης είναι δύο ακόμη μέλη: ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος (ΟΚΕ) αλλά και ο Γ. Τσαρούχας (πρώην πρόεδρος των διπλωματούχων μηχανικών της ΔΕΗ).

Σημειώνεται ότι ο νόμος 2773/99 αλλά και το καταστατικό της ΔΕΗ περιέχουν ρητές προβλέψεις σε σχέση με την εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Δ.Σ. Ειδικότερα προβλέπεται ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είναι δύο και όχι τρεις. Ο κ. Τσαρούχας υπέβαλε χθες αυθημερόν την παραίτησή του από εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ.

Ένα ακόμη θέμα που χρήζει διευκρίνισης αφορά πάλι το νόμο 2773/99 που προβλέπει ότι δεν μπορεί ο εκπρόσωπος των εργαζομένων να πραγματοποιεί παραπάνω από μία θητείες. Φυσικά ο κ. Τσαρούχας είναι πλέον εκπρόσωπος του βασικού μετόχου, ωστόσο πέραν του τυπικού είναι πιθανόν να τεθεί και ουσιαστικό ζήτημα.

Νομικής φύσης ή όχι, τα θέματα απασχόλησαν επί μακρόν τη χθεσινή έκτακτη Γ.Σ. με αποτελέσμα μια τυπική διαδικασία να διαρκέσει αρκετές ώρες. Τελικά, στον 7ο όροφο όπου είχε αποκλειστεί η παρουσία δημοσιογράφων όχι όμως και των δεκάδων συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, δόθηκε το "πράσινο φως" και οι αποφάσεις θεωρήθηκαν και τυπικά νόμιμες.
ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...