Έχουμε ήδη επισημάνει την πρωτοφανή στα χρονικά κόντρα του ΚΚΕ με την ΓΣΕΕ
Η ΓΣΕΕ και η συναινετική σούπα του ΠΑΣΟΚ
ΚΚΕ: Τριτοβάθμια οργάνωση απεργοσπαστών η ΓΣΕΕ
Με αφορμή αυτήν την εξέλιξη υπενθυμίζουμε παλαιότερο σχόλιό μας:
Στην Ελλάδα έχουμε το θλιβερό προνόμιο να διαθέτουμε τον πιο κομματικό –και σε συχνές περιπτώσεις κρατικό– συνδικαλισμό της Ευρώπης.
Είμαστε επίσης η μόνη χώρα που έχει καθιερώσει το συνδικαλιστικό μονοπώλιο.
Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε όλον τον κόσμο, στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μία συνδικαλιστική συνομοσπονδία στον ιδιωτικό τομέα (ΓΣEE) και άλλη μία στον δημόσιο (ΑΔΕΔΥ).
Αποτέλεσμα αυτής της παρά φύση «ενότητας» είναι ότι μέσα στα συνδικάτα λειτουργούν κανονικά και με το νόμο κομματικές παρατάξεις, που καταλήγουν να ελέγχουν τα σωματεία, τις ενώσεις και τελικά τις ομοσπονδίες.
Είναι γνωστό ότι εδώ και αρκετά χρόνια, η ΓΣEE έχει μετατραπεί σε κάτι σαν «ΠAΣKE και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις».
H «δύναμη» του συνδικαλιστικού κινήματος (όποια του έχει απομείνει τέλος πάντων) δεν προέρχεται από τη συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδικασίες του, αλλά από την επιρροή που ασκούν οι συνδικαλιστές στους κομματικούς τους μηχανισμούς. Τα παραδείγματα των επικεφαλής της ΓΣEE που στη συνέχεια έγιναν βουλευτές και υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠAΣOK είναι γνωστά και παραπέμπουν στη συνδικαλιστική οργάνωση που συναντούσαμε στα φασιστικά καθεστώτα της δεκαετίας του ’30.
Τα ίδια ισχύουν όμως και σε άλλους χώρους.
Υπό αυτές τις συνθήκες φαίνεται να ωριμάζει σε διάφορες πτέρυγες του συνδικαλιστικού κινήματος η ιδέα της οργανωτικής διάσπασης της ΓΣEE ως σανίδας σωτηρίας των συνδικάτων. Η δημιουργία δηλαδή περισσότερων της μίας συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών. Παρότι αυτό το ενδεχόμενο ακούγεται παράξενο στην Ελλάδα, αποτελεί τη συνδικαλιστική πραγματικότητα της Ευρώπης, εδώ και πολλά χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γαλλία, στην Ιταλία και την Ισπανία λειτουργούν από πέντε διαφορετικές συνδικαλιστικές.
Και φυσικά είναι κωμικό να υποστηρίξει κανείς ότι το συνδικαλιστικό κίνημα αυτών των χωρών είναι πιο αδύναμο από το ελληνικό επειδή τάχα είναι διασπασμένο.
Ίσως, στην κοινωνική σύγκρουση που έρχεται, η όποια κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα συνδικαλιστικό κίνημα που συγκροτείται στους χώρους δουλειάς και όχι στα κομματικά γραφεία.
ΠΗΓΗ:http://www.antinews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου