Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Αποζημίωση για υποβάθμιση υπαλλήλου

Το χέρι στην τσέπη θα βάζουν οι εργοδότες όταν υποβαθμίζουν υπαλλήλους ή τους αδρανοποιούν επειδή δεν είναι αρεστοί και «ενοχλούν» με τις προτάσεις τους τη διεύθυνση.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, που η επαγγελματική υποβάθμιση του υπαλλήλου λειτουργεί ως τιμωρία, θεωρείται καταχρηστική, με συνέπεια ο εργαζόμενος να δικαιούται αποζημίωσης για την ηθική βλάβη που υπέστη.
Με απόφασή του, που επιχειρεί να βάλει φραγμό στις αυθαιρεσίες των εργοδοτών, ο Αρειος Πάγος δικαίωσε υπάλληλο της ΔΕΗ, υποχρεώνοντας την επιχείρηση να του καταβάλει 3.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για καταχρηστική συμπεριφορά.
Σημείο αιχμής αποτέλεσε η μετάθεση του εργαζομένου σε θέση υποδεέστερη από αυτήν που κατείχε, με αποτέλεσμα να μπει ουσιαστικά στο «ψυγείο».
Η υπόθεση αφορά προϊστάμενο μηχανολόγο-οικονομολόγο μηχανικό, ο οποίος ύστερα από 6 χρόνια εργασίας στη ΔΕΗ, περιέπεσε σε δυσμένεια όταν τόλμησε να διαμαρτυρηθεί στους προϊσταμένους του για έργα που ανέθετε η ΔΕΗ σε εργολάβους κατ' αποκοπήν και προκαλούσαν ζημιά στην επιχείρηση.
Η αντίδραση της ανώτατης ιεραρχίας της ΔΕΗ ήταν ακαριαία.
Μετατέθηκε αμέσως, υποβιβάστηκε σε θέση υπαλλήλου και του ανατέθηκαν καθήκοντα εκτός της ειδικότητας και του επιστημονικού του πεδίου, με αποτέλεσμα να αδρανοποιηθεί.
Σύμφωνα, όμως, με τους αρεοπαγίτες, «όταν ο εργοδότης στο πλαίσιο της οργανωτικής αναδιάρθρωσης της επιχείρησής του τοποθετεί τον μισθωτό σε άλλη υπηρεσία σε σχέση με εκείνη στην οποία είχε τοποθετηθεί προηγουμένως και με άλλο αντικείμενο απασχόλησης, εφόσον τα νέα αυτά καθήκοντα είναι υποδεέστερα για τον εργαζόμενο και συνεπάγονται άμεση ή έμμεση υλική ζημία ή ηθική βλάβη με την προσβολή της προσωπικότητάς τους ως προς την επαγγελματική αξία του», αυτό αποτελεί μονομερή βλαπτική μεταβολή της σύμβασης εργασίας του μισθωτού κατά κατάχρηση του διευθυντικού δικαιώματος.
Η απόφαση (υπ' αριθμ. 1205/2009) δέχθηκε ότι από τη μετάθεση αυτή προσεβλήθη η προσωπικότητα του προϊσταμένου και μειώθηκε η επαγγελματική και επιστημονική υπόληψή του, αφού από προϊστάμενος σε έναν τομέα ζωτικής σημασίας, όπου αναλάμβανε πρωτοβουλίες και λάμβανε αποφάσεις που αξιοποιούσαν τις εξειδικευμένες γνώσεις του, τα προσόντα και τις ικανότητές του, μετακινήθηκε σε θέση υπαλλήλου σε έναν τομέα στον οποίο δεν μπορούσε να αξιοποιήσει τα προσόντα του και στον οποίο ουσιαστικά αδρανοποιήθηκε.
Με βάση αυτό το σκεπτικό κρίθηκε ότι ο υπάλληλος δικαιούται να πάρει αποζημίωση για την επαγγελματική του υποβάθμιση, αφού η άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη υπερέβη τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή ο κοινωνικός ή οικονομικός σκοπός του δικαιώματος.
ΠΗΓΗ:http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...