Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Αλλαγές στους εργαζόμενους με τα "μπλοκάκια"

Αλλαγές στο καθεστώς όσων απασχολούνται με δελτία παροχής υπηρεσιών -δηλαδή με «μπλοκάκια»- και έχουν μόνο έναν εργοδότη εισηγείται η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τις εργασιακές σχέσεις. Την ερχόμενη Πέμπτη η επιτροπή παραδίδει στον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο το τελικό της πόρισμα και στις αρχές Ιανουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.
Εννιά είναι οι βασικές προτάσεις της επιτροπής -πρόεδρος της οποίας είναι ο Ι. Κουκιάδης- για να μπει «τάξη» στην αγορά εργασίας:

1 Δελτία παροχής υπηρεσιών.

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δουλεύει με δελτίο παροχής υπηρεσιών αποκλειστικά σε έναν εργοδότη για τρεις μήνες θα προκύπτει εξαρτημένη σχέση εργασίας. Επομένως ο εργαζόμενος θα μπορεί να ζητά την υπογραφή σύμβασης αορίστου χρόνου.
Σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις εισηγείται η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα παραδώσει το πόρισμά της στον Ανδ. Λοβέρδο την ερχόμενη Πέμπτη.
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες προτάσεις της επιτροπής, που αφορά περίπου 150.000 εργαζόμενους με μπλοκάκια στον ιδιωτικό τομέα. Ενα μεγάλο μέρος αυτών των εργαζομένων, παρότι ουσιαστικά είναι μισθωτοί, θεωρούνται αυτοαπασχολούμενοι, με αποτέλεσμα να πληρώνουν οι ίδιοι την ασφάλισή τους, να μην παίρνουν δώρα και να μην εισπράττουν αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης.
2 Διαθεσιμότητες. Η διάρκεια της διαθεσιμότητας δεν θα μπορεί να ξεπερνά τους τρεις μήνες. Επιπλέον δεν θα επιτρέπεται ο εργοδότης να προχωρεί σε μονομερή ρύθμιση, αλλά θα πρέπει να υπάρχει διαβούλευση με το συνδικάτο.
3 Διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Το «ελαστικό οκτάωρο» θα εφαρμόζεται μόνο έπειτα από διαπραγμάτευση του εργοδότη με το συνδικάτο. Καταργείται επομένως η ρύθμιση που προέβλεπε πως την αρμοδιότητα για το θέμα έχουν ειδικές επιτροπές. Πρόκειται για ρύθμιση που αναμένεται να αντιμετωπιστεί θετικά από τα συνδικάτα, καθώς η πλευρά των εργαζομένων είναι αντίθετη στο «ωράριο - λάστιχο».
4 Αδειες. Μπαίνουν περιορισμοί στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει κατάτμηση της άδειας που δικαιούται ένας μισθωτός. Για παράδειγμα θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες σε περίπτωση που «σπάει» η άδεια σε δύο κομμάτια (π.χ. θα πρέπει οι δύο ή τρεις εβδομάδες να είναι συνεχόμενες).
5 Εκ περιτροπής εργασία (όπου ουσιαστικά υπάρχουν δύο εργαζόμενοι για μία θέση). Θα πρέπει η απόφαση να λαμβάνεται έπειτα από διαβούλευση του εργοδότη με το συνδικάτο. Επιπλέον θα μπουν χρονικοί περιορισμοί στην εκ περιτροπής εργασία, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους έξι μήνες (έχει κατατεθεί πρόταση και για τρεις μήνες).
6
Ενοικίαση εργαζομένων. Στόχος είναι να περιοριστεί η διάρκεια που ένας εργαζόμενος θεωρείται «ενοικιαζόμενος». Μετά τις αλλαγές η αρχική σύμβαση θα είναι οκτώ μήνες και θα μπορεί να ανανεωθεί για άλλους οκτώ μήνες. Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρχει διακοπή 45 ημερών για να μη θεωρηθεί πως ο εργαζόμενος είναι αορίστου χρόνου.
7 Μερική απασχόληση. Προτείνεται να μειωθούν οι περιπτώσεις που ένας εργοδότης προσλαμβάνει μερικώς απασχολούμενους για τέσσερις ώρες την ημέρα, αλλά τελικά τους απασχολεί περισσότερες ώρες. Επιπλέον αυξάνονται οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να επικαλεστεί ένας εργαζόμενος για να αρνηθεί την επιπλέον απασχόληση (για παράδειγμα θα μπορεί να επικαλεστεί κατάρτιση, φοίτηση σε σχολές κ.ά.).
Σημειώνεται πως τα συνδικάτα έχουν καταθέσει πρόταση να υπάρχει επιπλέον αμοιβή για την «έξτρα» απασχόληση. Το ποσό της προσαύξησης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ωστόσο αναμένεται να είναι τουλάχιστον 7,5%.
8 Τηλεργασία. Ο εργοδότης πρέπει να εξασφαλίζει όλα τα έξοδα εργασίας που συνδέονται με την εγκατάσταση και χρήση υπολογιστή, αλλά και τις συνθήκες για την ορθή άσκηση της εργασίας.
9 Ιδιωτικά γραφεία ενοικίασης προσωπικού. Θα υπάρξει ένα αυστηρότερο πλαίσιο για τη λειτουργία τους.
Αναφερόμενος στο έργο της επιτροπής ο Αν. Λοβέρδος σημείωσε πως «προσθέτουμε εγγυήσεις στις εργασιακές σχέσεις για να μην επαναληφθεί το «φαινόμενο Κούνεβα», βελτιώνουμε ό,τι σήμερα υπάρχει και ρυθμίζει τις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων για να προστατέψουμε τους πολίτες». Σημειώνεται πως οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θα συνδυαστούν με την επανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ώστε να γίνουν εντατικότεροι οι έλεγχοι.
«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος έκρουσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος. Χαρακτηριστικά επεσήμανε πως «αν δεν γίνουν οι αλλαγές στα Ταμεία ως προς το ασφαλιστικό σύστημα τώρα, το 2015 δεν θα μπορέσουν να καταβάλλουν 14 συντάξεις».
Ο υπουργός συνέχισε επισημαίνοντας πως «είναι απολύτως βέβαιο αυτό και πρέπει τώρα να φροντίσουμε ώστε να μη δεινοπαθήσουν οι συνταξιούχοι του 2015. Δεν υπάρχει περιθώριο για την παραμικρή καθυστέρηση».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ από το http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...